Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Tips til ferien

.... når man er på glutenfri eller mælkefri diæt/kur

PLANLÆGNING
Lige meget hvor længe ferien varer, så er det altid en god idé at have planlagt den første del af turen. På de mange hoteller er morgenmaden ofte et stykke brød eller mælkeprodukter og müesli, så hav altid morgenmaden med hjemmefra til de første par dage.  Glutenfri havregryn eller en glutenfri müesli er nem at medbringe på ferien. Med i kufferten kan der også være en mælkefri drik, der ikke er åbnet. Mælken kan evt. medbringes frossen. Den vil da tø op på vejen.

Lav lækre kugler eller barer til de første par dage. Måske er forretningerne lukket, når I når frem og da er det vigtigt at have lidt nødder, barer, kugler, kerner, frugter og tørrede frugter i reserve. Glutenfrit brød kan medbringes og bruges på farten.

I Europa og i Norden er det nemt at finde glutenfri varianter af brød. Tyskland bugner af glutenfri varianter af brød, boller, crackers med mere, så der er intet at frygte i Tyskland. De har også mælkefri varianter og masser af soyayoghurt på køl. Vælg de store supermarkeder og handl lidt ind til resten af turen. Sverige og Norge er ligesom Tyskland godt med, og efterhånden findes der flere og flere muligheder i Danmark også. England er som Danmark en smule bagefter, så besøg en helsekostforretning eller vælg igen de store supermarkeder.

RESTAURANTBESØG
På Restauranter og hoteller får de forespørgsler dagligt angående glutenfri og mælkefri mad. Vær ikke bange for at spørge! Flere steder kan man få glutenfrit brød (indeholder dog ofte hvedestivelse). - Vær obs på at pommes frites kan være friturestegt i samme olie som fiskefileter eller cheesenuggets og kartofler kan være dækket af krydderier med hvede. Vær også opmærksom på smørbagte kartofler, stegning af bøffer i smør eller desserter med fløde og mælk.

Det er ikke altid, at personalet ved hvad gluten er, eller hvad, der kan være mælk i. Det er derfor vigtigt, at man selv har sat sig grundigt ind i, hvad der kan være gluten og/eller mælk i. I forhold til glutenproblemer skal køkkenet vide, hvordan glutenfrit brød skal håndteres, så det ikke kommer i kontakt med glutenholdige fødevarer.

Når man på de fleste restauranter og hoteller siger, at man ikke kan tåle mælk, kan det misforstås til kun mælk som flydende drik og ikke til alle mælkeprodukter som ost, fløde, mælk eller smør. Giv dig god tid til at forklare tjeneren, hvad der skal undgås. Spørg dig for eller lær sætningen ”Jeg kan ikke tåle mælk/gluten eller lignende” udenad for det land du skal til. Tjek eventuelt Google oversæt og find ordene derigennem. Det hjælper lidt af vejen. Se også oversættelserne nederst på denne side.

Er det slet ikke muligt at få glutenfri brød eller mælkefri drik, så spis alt det andet. Der er ofte friske grønsager eller salat. Ris er også en mulighed. Vælg de retter fra, som kunne have mælk eller brød i sig. Spørg tjenerne. De vil som regel også hjælpe og giv dem lidt flere drikkepenge, hvis de har gjort et godt job. Så er muligheden der for, at den næste kunde, der har samme problem, også bliver hjulpet.

NYD EN IS
Det er sværere med isen, for du kan aldrig vide dig sikker på, om der er mælk i sorbetis. Igen må du spørge dig for og ellers se på isen, om den ser hvidlig ud. Det er ikke altid til at se. Pop-up is med frugtsmag er det bedste bud, jeg kan give, når man er på farten og har brug for is.

Har du tendens til at få dårlig mave, så sørg altid for at have en bøtte mælkesyrebakterier/probiotika med på ferien og start gerne med kapslerne en uge før feriens start. Der er også mulighed for at få andre produkter, der kan hjælpe på din fordøjelse. 

HUSK du er på ferie. Nyd ferien! At gå rundt og tænke i glutenfri og mælkefri hele tiden, kan ødelægge din ferie. Vær årvågen, men afslappet omkring det. Nogle gange tåler man ting bedre på ferier, fordi du har fri, er afslappet, ikke er stresset eller nyder livet med din familie.


Andre sprog

Det kan være problematisk at forklare sig frem på et andet sprog, når man er på restaurant eller hotel i udlandet. Nedenfor er der en oversættelse af: ”Jeg kan ikke tåle mælkeprodukter såsom ost, smør, mælk, fløde, laktose, ej heller produkter eller mad, som indeholder mel eller kerner fra hvede, spelt, rug, byg eller havre”

Engelsk
: I am allergic to milk products like cheese, butter, milk, cream, lactose. I am also 
allergic to foods containing flours or grains of wheat, spelt, rye, barley and oats

Tysk
: Ich vertrage keine Laktose und keine Milchprodukte wie z. B. Käse, Butter,
Milch und Sahne, und ich vertrage keine Produkte die Gluten, Weizen, Dinkel,
Roggen, Gerste oder Hafer enthalten.

Fransk
: Je ne supporte pas les produits laitiers comme le fromage, le beurre, le lait,
la crème, le lactose et je ne supporte pas les aliments qui contiennent det farines ou
des grains de blé, d’épeautre, de siegle, d’orge ou d’avoine

Spansk: Tengo intolerancia a la leche y a sus derivados, los cuales son el queso, la
mantequilla, la crema, la lactosa, y tengo intolerancia a los alimentos que contienen
harinas o granos de trigo, espelta, centeno, cebada y avena

Italiensk
: Sono allergica ai latticini come il formaggio, il burro, il latte, la crema e il
lattosio e sono allergica al glutine come farina/amido di grano (frumento), spelta,
segale, orzo, avena, farro, kamut e triticale

Polsk
: Jestem uczulona na gluten i mleka. Nie mogę jeść żadnych produktów
pochodzenia mlecznego. Nie wolno mi spożywać mleka, śmietany, masła ani sera.
Ponadto mój organizm nie toleruje żadnego rodzaju zbóż ani żadnych produktów
przetworzonych z ziarna pszenicy, żyta, jęczmienia lub owsa

GOD FERIE!

Af: Karina Villumsen

 

Sortér efter