Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Kemifri rengøring

- Sådan gør du!

rengoring-artikel-2

Når du gør rent, er det en god idé at tænke miljøet ind i opgaven. Der findes nemlig et væld af rengøringsmidler til alle tænkelige formål, men disse er sjælendt særligt gode for miljøet. Når du vælger dine rengøringsmidler, er det derfor en god idé at kigge efter de miljømærkede produkter på hylderne.

Du kan også tænke i alternativer til rengøringsmidler, som fx vaskenødder (også kaldet skaller). Vaskenødderne har fornyligt gjort sit indtog på det europæiske marked og er blevet godt modtaget, men er dog ikke almindeligt kendt endnu.
Vaskenødderne er fyldt med saponin – naturens egen sæbe. Denne sæbe frigives i vand og er meget allergivenlig. Derfor benyttes nødderne ofte til tøjvask, men kan også bruges i andre sammenhænge i din ugentlige rengøring.

Vaskenødder er naturlige og biologisk nedbrydelige, og skader ikke naturen. Du kan derfor smide dem ud efter brug eller smide dem på komposten.

Her får du 6 tips til kemifri rengøring:

 1. Tøjvask med vaskenødder
  Læg 4-5 vaskenødder i den medfølgende pose og læg den direkte ind i maskinen til det snavsede tøj. Bræk evt. skallerne i mindre stykker, da det tillader de vaskeaktive stoffer at blive frigivet hurtigere. Når der ikke er mere sæbe i skallerne, kan de smides på komposten eller i skraldespanden. Er du i tvivl om, der er mere sæbe tilbage, kan du fugte vaskenødden. Bliver den fedtet, kan den stadig bruges.

 2. Vaskenødder i opvaskemaskinen
  Du kan også bruge vaskenødderne i din opvaskemaskine. Læg blot nødderne i den medfølgende pose og sæt den ned i bestikholderen.

 3. Lav dit eget rengøringsmiddel af vaskenødder
  Kog 8 halve vaskenødder i en liter vand i cirka 10 minutter. Afkøl væsken og si skallerne fra. Herefter kan væsken bruges til mange formål i din ugentlige rengøring. Det kan holde i op til 10 dage, hvis det opbevares kølig og tilsættes lidt citronsyre som konserveringsmiddel.

 4. Afløbsrens med natron og æblecidereddike
  Virker det ikke at hælde kogende vand i det tilstoppede afløb, kan man i stedet prøve at hælde ½ dl natron i afløbet og herefter 2½ dl æblecidereddike. Lad det virke i ca. et kvarter og hæld efter med kogende vand.

 5. Glasrens med æblecidereddike
  Hæld æblecidereddike på en sprayflaske, spray på glasset og tør efter med et rent viskestykke.

 6. Kalkfjerne med æblecidereddike
  Eddike opløser som bekendt kalk, så derfor kan du med fordel bruge æblecidereddike som kalkfjerner. Brug den f.eks. i badet, toilettet, elkedlen etc.
Vis som