Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Din guide til en miljøvenlig tøjvask

Bliv klogere på hvordan du kan vaske dit tøj på en mere miljøvenlig måde. Vi guider dig til en miljøvenlig tøjvask ved brug af vaskemiddel med naturlige ingredienser. Læs mere her.

Miljøvenlig tøjvask

 

Derfor bør du vaske dit tøj miljøvenligt

Vasketøj der hober sig op – det kender næsten alle. I nogle tilfælde bliver vaskemaskinen ikke fyldt helt op, eller også vaskes tøjet ikke korrekt. Det går ikke kun ud over dit tøj, men også miljøet. Når vi vasker tøj, bruger vi både vand, strøm, vaskemiddel og til tider skyllemiddel. Alt dette er i sig selv ikke særligt miljøvenligt, men i denne artikel bliver du klogere på, hvorfor og hvordan du bør vaske dit vasktøj mere miljøvenligt.  

 

Sådan vasker du dit tøj miljøvenligt

Der skal ikke så meget til som du tror. Faktisk er det få tiltag og ændringer du skal lave, for at du begynder at vaske dit tøj på en noget mere miljøvenlig måde. Måske har du allerede helt styr på hvordan du skal vaske dit tøj for at belaste miljøet mindst muligt – uanset får du her nogle gode og brugbare råd til din grønnere tøjvask.

 

Skru ned for temperaturen

Sørg altid for at vaske dit tøj ved det antal grader, som vaskeanvisningen i tøjet anbefaler. Dog kan du med fordel vælge at vaske tøjet ved koldere temperaturer engang i mellem. Vask f.eks. dit tøj ved 20-30 grader fremfor 40 grader. Husk dog at bruge vaskemiddel der fungerer ved lavere grader.

Håndklæder, klude, viskestykker, strømper og undertøj bør altid vaskes ved mindst 60 grader. Har nogle af tekstilerne været i kontakt med opkast, diarré eller blod skal tøjet i stedet vaskes ved mindst 80 grader. Støvmider dør ved 60 grader hvilket også gælder mange andre bakterier.

 

Sorter dit tøj

Inden du fylder en maskine, er det en god idé først at sortere dit tøj. Sortér det efter farve, anbefalet vasketemperatur samt evt. tekstiltype. Vask aldrig hvidt og mørkt sammen, da det mørke/farvede tøj kan smitte af på det hvide. 

 

Brug den korrekte mængde vaskemiddel

Køb og brug et miljøvenligt vaskemiddel – hvilke det er, kan du læse mere om længere nede i afsnittet om ”Miljøvenligt vaskemiddel”. 

Når du doserer dit vaskemiddel, får du den mest miljøvenlige vask ved at følge vaskemidlets anvisninger. Den mængde vaskemiddel du skal bruge, afhænger nemlig af vandets hårdhed og hvor meget tøj der er i maskinen – dit tøj bliver ikke renere af at bruge mere vaskemiddel end nødvendigt. 

Husk altid at benytte et uldvaskemiddel når du vasker tøj fremstillet af uld. På den måde nedbrydes uldets fibre ikke, og det holder sig flottere i længere tid. Du kan også bruge uldvaskemiddel til tøj og tekstiler af silke.

 

Rengør din vaskemaskine

En vaskemaskine kan hurtigt komme til at lugte dårligt mellem vaskene. Derfor er det ekstra vigtigt, at du altid sørger for at lade lugen stå på klem så luften skiftes og vandrester kan fordampe. Et par gange om måneden kan du lade din vaskemaskine køre en kogevask. På den måde fjernes bakterier og ophobede sæberester – det er især vigtigt hvis du sjældent vasker tøj ved mere end 60 grader. 

Engang i mellem kan du også tørre gummilisten af og vaske sæbeskuffen. En ren vaskemaskine vasker tøjet bedre end en maskine som ikke holder tæt, og som er fyldt med bakterier og sæberester.

Hvis vaskemaskinen begynder at lugte surt, er det tid til en rengøring – ellers begynder dit tøj også snart at lugte. 

 

Miljøvenligt vaskemiddel

Det er forholdsvis nemt at skelne miljøvenligt vaskemiddel fra almindeligt vaskemiddel. Først og fremmest kan du gå efter vaskemiddel med mærker som: Den Nordiske Svane, Den Europæiske Blomst og Den Blå Krans.

Hos Helsam har vi et bredt og miljøvenligt udvalg af vaskemiddel, både i pulver- og flydende form. Forskellen på flydende- og pulvervaskemiddel er, at det flydende vaskemiddel ofte egner sig bedre til koldere vaske, hvorimod pulveret fungerer bedre ved højere temperaturer. Du kan dog også sagtens anvende flydende vaskmiddel når du vasker tøj ved 40-90 grader. Derudover er flydende vaskemiddel ofte nemmere at dosere, hvilket bidrager til en grønnere tøjvask.

I kategorien ”vaskemiddel” her på helsam.dk, finder du et stort udvalg af vaskemiddel fra populære mærker som Sonett, Ecover og Maison Belle

Du kan også prøve de miljøvenlige og bæredygtige vaskebær/vaskenødder. Vaskebærrene er bionedbrydelige og indeholder helt naturligt stoffet saponin. Saponin kan opløse og fjerne snavs og afgiver sæbe når de bliver blødgjorte. 

 

Er skyllemiddel nødvendigt?

Skyllemiddel anvendes især til at modvirke statisk elektricitet i tøjet, men også som blødgørende og duftgivende middel. Men er skyllemiddel overhovedet nødvendigt?

Hvis du vil undgå statisk elektricitet i dit tøj af syntetiske stoffer, så kan det bruges. Ellers er det ikke nødvendigt. Naturen har utroligt svært ved at nedbryde skyllemiddel og derfor bør du anvende så lidt som muligt, eller helt undgå det.

 

Undgå støvmider

Støvmider kan ikke undgås – det samme gælder bakterier som vi møder overalt hvor vi begår os. De fleste bakterier dør når du vasker tøjet ved 60 grader, mens andre først dør ved 80+ grader. Det er netop derfor det er vigtigt, at du vasker håndklæder, sengetøj, klude, viskestykker og undertøj ved disse temperaturer, da du ellers vil opleve at tøjet begynder at lugte pga. bakterieophobning.

 

Sådan tørrer du dit tøj mest miljøvenligt

En tørretumbler er fantastisk og i dag har mange sådan en stående derhjemme. Den tørrer tøjet hurtigt og effektivt, men vidste du, at du kan forkorte tørretiden betydeligt? Hos Helsam forhandler vi de effektive og smarte tørrebolde som lægges i tørretumbleren sammen med tøjet der tørres. Tørreboldene løfter og separerer tøjet så luften cirkuleres bedre. Dette resulterer i, at tøjets tørretid forkortes med 10-30 minutter. Det bliver hurtigt til mange timer på et år – timer der kan mærkes på elregningen. 

Prøv de effektive uld tørrebolde fra Cocoon eller BRIX. Brug de lyse uldbolde til lyst tøj, og de mørke uldbolde til mørkt tøj. 

Bruger du ikke tørretumbler er det vigtigt at du tørrer dit tøj udendørs. Tørrer du dit tøj indendørs kan det resultere i fugtskader, herunder skimmelsvamp. Èn tøjvask kan indeholde op til 2-3 liter fugt – fugt der alt sammen fordamper ud i det rum hvori tøjet tørres. Problemet bliver endnu større hvis ikke du lufter ordentligt ud samtidig. 
Vis som