Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Stofskiftet

Stofskiftet påvirker helbredet og det er vigtigt at det er i balance

Stofskifte

Stofskifte – Kroppens energiforbrænding

Stofskiftet er en masse kemiske reaktioner, som påvirker kroppens celler og den generelle energi. Derfor har stofskiftet stor betydning for vores helbred og overskud, og hvis der er ubalance i stofskiftet, smitter det af på vores sundhedstilstand.

Hvad er stofskifte?

I bred forstand kan stofskifte betegnes som kroppens energiomsætning, hvor en masse kemiske reaktioner styrer vores generelle helbred. Her kan der være tale om hormoner, hjerneceller, tarmceller og fedtceller.
Stofskiftet styres af hypofysen, som er en kirtel under hjernen, og skjoldbruskkirtlen, som er en kirtel forrest på halsen. Hypofysen styrer skjoldbruskkirtlen og produktionen af stofskiftehormoner ved hjælp af et stimulerede hormon. Hvis produktionen af stofskiftehormonerne falder, øger hypofysen dannelsen af det stimulerende hormon. 

Stofskifte og energiforbrænding

Stofskiftehormonerne styrer energiforbrændingen og sørger for at holde kroppens mange millioner celler i live. Derfor har det generelle stofskifte stor betydning for, hvordan kroppen fungerer, og en ubalance i hormonproduktionen kan svække kroppens mest essentielle funktioner. 
En god energiforbrænding kræver, at der er balance mellem produktionen af stofskiftehormoner, kroppens forbrænding og det daglige kalorieindtag. Hvis der er forstyrrelser eller ubalance i en af de tre komponenter, vil kroppen automatisk skrue op eller ned for forbrændingen for at passe på sig selv. En dårlig energiforbrænding resulterer derfor i flere fysiologiske udslag, som gør at vægten enten stiger eller falder. 

Højt stofskifte

Højt stofskifte opstår når der produceres for meget hormon i skjoldbruskkirtlen. En for høj produktion af stofskiftehormonerne får alle kroppens funktioner til at foregå hurtigere. 

Symptomer på for højt stofskifte

 • Hurtig puls
 • Svedtendens
 • Løs afføring
 • Vægttab trods stort madindtag
 • Udeblivelse af menstruation
 • Træthed
 • Hjertebanken 

 

Lavt stofskifte

Lavt stofskifte opstår, når skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok stofskiftehormoner, hvilket får kroppens funktioner til at foregå langsommere.

Symptomer på for lavt stofskifte 

 • Øget vægt
 • Forstoppelse
 • Koncentrationsbesvær 
 • Fortykket hud
 • Dårlig hukommelse
 • Væskeophobning
 • Langsom hjerterytme 
 • Muskelsvaghed 
 • Træthed 


Kan man selv påvirke stofskiftet?

Stofskifte kan deles op i to komponenter, som alle bidrager til at holde kroppen i balance: Hvilestofskiftet og det fødeinducerede stofskifte. 

Hvilestofskiftet

Hvilestofskiftet giver det største bidrag til kroppens generelle stofskifte og udgør 50 til 70 procent af kroppens totale forbrænding. Denne komponent består af tomgangsforbrænding, som er det, kroppen forbrænder i stilstand ved bare at holde sig selv i live.

Det fødeinducerede stofskifte

Det fødeinducerede stofskifte er den energi, vi bruger på at spise. Det er vigtigt at indtage mineraler og næringsstoffer, så kroppen samtidig kan få noget ud af indtagelsen og ikke blot mister energi. Ved hyppig indtagelse af eksempelvis proteinrige måltider kan blodsukkeret holdes stabilt, samtidig med at forbrændingen forbedres og stofskiftet er aktiveret. Det fødeinducerede stofskifte står dog kun for fem til ti procent af det samlede stofskifte, og derfor er det vigtigt, at kostens energi ikke overstiger den mindre fødeinducerede energi. 

Kickstart dit stofskifte med Helsam

Hos Helsam kan du finde lækre og spændende fødevarer, der kan være med til at holde dit generelle stofskifte i balance. Ved at vælge proteinrige kostkilder, kan du bedre bevare en god forbrænding, da kroppen bruger mere energi på at fordøje proteiner end kulhydrater og fedt. Og proteiner fås ikke kun fra kød, men også fra alternativer som bønner, linser og nødder. Ved at tænke over din kost, kan du holde din krop i balance – og sådan kan du let forbedre dit velvære og dit stofskifte.
 
Vis som