Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Din guide til mælkesyrebakterier

Hvad er mælkesyrebakterier? Bliv klogere på de gavnlige bakterier i denne artikel.

Mælkesyrebakterier

 

Hvad er mælkesyrebakterier?

Mælkesyrebakterier kaldes også probiotika, og er levende mikroorganismer der lever i tarmene på os alle. Selvom man kalder dem mælkesyrebakterier, har de intet med mælk at gøre. Grunden til navnet er, at mælkesyrebakterierne danner mælkesyre ved fermentering/gæring af kulhydrater.  

I tarmene findes der milliarder af mælkesyrebakterier, men mængden kan variere meget fra person til person. Alt efter hvad vi spiser og hvordan vores livsstil er, kan mælkesyrebakterierne være til stede i større eller mindre grad.

Mælkesyrebakterier inddeles i forskellige bakteriestammer, hvor Bifidobacterium, Streptococcus og Lactobacillus er tre af dem. 

 

Hvad gør mælkesyrebakterier?

Måden hvorpå mælkesyrebakterier virker, er ved at omdanne bl.a. kulhydrater til mælkesyre. Som sagt sker det ved at kulhydraterne fermenteres/gæres i tarmen. 

Hvad er mælkesyrebakterier godt for? Der findes mange påstande om effekten ved indtagelse af mælkesyrebakterier og de forskellige bakteriestammer, men der findes ingen godkendte anprisninger, da der ikke er frembragt tilstrækkelig dokumentation for effekten.

 

Hvilke mælkesyrebakterier er bedst?

Der findes flere typer af mælkesyrebakterier, og det kan være svært at finde ud af hvad forskellen egentligt er. Bakterierne inddeles i slægter, arter og stammer. Slægterne bifidobacterium og lactobacillus er dem hvorfra flest bakteriestammer anvendes i kosttilskud. Noget du sikkert har bemærket, er de forskellige kosttilskuds mængder af mælkesyrebakterier – og ovenikøbet er de ofte utroligt høje. Faktisk er mængden ikke så høj, selvom der står 15.000.000.000 pr. daglig dosis. 

Det er endnu ikke påvist om der er bivirkninger ved at indtage mælkesyrebakterier, men det er altid en god idé at holde sig til det enkelte produkts anvisninger i forhold til den anbefalede daglige dosis. Hvis du er laktoseintolerant, er du måske i tvivl om du kan tage et kosttilskud med mælkesyrebakterier. Det kan du godt, men du skal være opmærksom på, at du vælger et mælkesyrekosttilskud der ikke indeholder spor af mælk. Biosyms Symbioflor+ indeholder ikke spor af mælk, og er desuden veganske. 

 

Mælkesyrebakterier i maden

Mælkesyrebakterier findes i flere fødevarer, men indholdet varierer en del. Det er primært yoghurt, ymer og syrnede mælkeprodukter der indeholder mælkesyrebakterier, men også fermenterede fødevarer. Du kan indtage mælkesyrebakterier i form af pulver, kapsler og tabletter. Pulveret opløses i et glas vand, hvorefter det kan drikkes. 

Du kan også blande mælkesyrebakterier i pulverform, i f.eks. smoothies. Her er NDS’ mælkesyrebakteriekosttilskud fantastiske. Prøv opskriften på ”Soja yoghurt” med indhold af NDS Probiotic

 

Fermentering af fødevarer

Ved en fermentering omdanner mikroorganismer som f.eks. mælkesyrebakterier sukkeret i grøntsager til bl.a. mælkesyre, eddikesyre og kuldioxid. Det gør fødevaren sur og beskytter mod vækst af uønskede forrådnelsesbakterier og sygdomsbakterier, som ikke kan vokse i tilstrækkeligt sure fødevarer. Derfor er det vigtigt at sørge for, at mælkesyrebakterierne har gode muligheder for at vokse i fødevaren, og at de uønskede mikroorganismer, der også findes naturligt på grøntsagerne, har mindre gode muligheder.

Fermentering af fødevarer er en af de ældste måder at behandle mad på, hvilket betyder, at mælkesyrebakterier har været at finde i vores mad gennem mange, mange år. Vita Biosa gør brug af fermentering, når den mælkesyrebakterierige urtedrik fremstilles.

 

Bliv klogere på fermentering af fødevarer

 

Find mælkesyrebakterier hos Helsam

Du finder et stort udvalg af mælkesyrebakterier her på helsam.dk, men du kan også besøge os i vores butikker. Vi kan ikke garantere at vi har alle produkter på hylderne, og skulle dette være tilfældet kan du få produktet leveret helt gratis til den Helsam butik der ligger tættest på dig.

Vi står også altid klar til at give dig gode råd og personlig vejledning hvis du overvejer at købe et mælkesyrebakterie tilskud. 

Er du medlem af vores kundeklub, Club Overskud? Som medlem får du adgang til gode tilbud og konkurrencer, og så kan du optjene point ved hvert køb. Bliv medlem her – det er helt gratis.

Sortér efter