Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Din guide til æteriske olier

Hvad er æteriske olier og hvad kan de bruges til? Æteriske olier er naturens parfume og findes i et væld af produkter – læs mere om de essentielle olier her i artiklen.

Æteriske olier

Hvad er æterisk olie?

Æteriske olier, også kaldet essentielle olier og duft olier, er olier som nænsomt er udvundet fra planter og deres forskellige dele. De æteriske olier kan bl.a. være fra blomster, frugter, skaller, bær og bark. En æterisk olie er naturlig og kan kort beskrive som et koncentreret og aromatisk planteekstrakt. 

Hvordan fremstilles æteriske olier?

Når en æterisk olie skal udvindes, sker det som regel ved hjælp af enten dampdestillation eller presning. Hvilken metoder der anvendes, afgøres af om det f.eks. er en blomst eller hvad den æteriske olie skal udvindes fra. Der er meget stor forskel på, hvor meget æterisk olie en plante, blomst eller skallen indeholder, hvilket også betyder, at der i fremstillingen af nogle æteriske olier skal bruges relativt store mængder råvarer. 

Alt efter hvor planterne er dyrket, hvornår de er høstet og hvordan de efterfølgende er behandlet, afgør, hvilke og hvor mange stoffer den enkelte olie indeholder.

Hvad kan æteriske olier bruges til?

Æteriske olier kan også bruges til rigtigt meget i hjemmet, lige fra at virke afslappende, til at give duft til vasketøjet. Derudover bruges æteriske olier i slik og kosmetik – alt dette kan du læse mere om, her i afsnittet.

  • Duft til dit vasketøj
    Vil du gerne have dit vasketøj til at dufte godt, kan du bruge lige netop den æteriske olie du synes bedst om. Tilføj et par dråber til vasketøjet, f.eks. lavendel til sengetøjet, eukalyptus til træningstøjet osv. Som regel tilføres vasketøjet duft fra skyllemiddel, men udover duft, indeholder skyllemidler også mange andre stoffer. Med æterisk olie er det udelukkende duft du tilsætter. Du skal dog være opmærksom på, at tåler du ikke parfume, bør du ikke tilsætte æterisk olie til dit vasketøj. Selvom æteriske olier er helt naturlige, kan de fremkalde allergiske reaktioner som konventionel parfume. 

  • Duft i hjemmet
    Æteriske olier kan give en skøn duft i hjemmet, f.eks. ved hjælp af en duftdiffuser eller duftpinde. På den måde kan du nemt sprede duften af lavendel, citrus eller din favoritduft i hele hjemmet. Duftlys er som regel også fremstillet med æteriske olier som langsomt frigives, når lyset brændes ned. 

    En diffuser sørger for, at der over længere tid frigives duftstoffer fra den valgte æteriske olie. Læs mere om diffuser og brugen heraf, længere nede i artiklen.

    Duftpinde/duftfriskere fra Meraki findes i forskellige varianter, men tilfælles har de, at de alle spreder en mild og behagelig duft i hjemmet – samtidig med at de ser flotte ud. 

  • Aromaterapi
    Aromaterapi udføres som regel af en aromaterapeut, men har du kendskab til de æteriske olier, kan du i mange tilfælde udføre aromaterapi på dig selv. Særligt hvis du blot trænger til afslapning og en beroligende effekt, kan du nemt sprede duften af lavendel. 

  • Æteriske olier i slik
    Bolsjer, vingummi, chokolade og konfekt findes i mange varianter, og altså også varianter med indhold af æteriske olier. Chokolade med smag af appelsin, indeholder æterisk olie fra appelsin, mens mint bolsjer og pastiller indeholder æterisk olie fra pebermynte. Vær opmærksom på, at det ikke er alle æteriske olier som kan indtages. Læs altid mere om det enkelte produkt og dets anvendelse, inden du indtager det. Brug kun produktet hvis det fremgår, "levnedsmiddelkvalitet" til brug i fødevarer.

  • Æteriske olier i kosmetik
    Har du en shampoo, creme eller andet plejeprodukt der har duft? Så indeholder det helt sikkert en eller flere æteriske olier, medmindre duften stammer fra en syntetisk fremstillet parfume.  

 

Æteriske olier

Må æteriske olier indtages og smøres på huden?

Nogle æteriske olier kan indtages, mens andre udelukkende er til brug i forbindelse med aromaterapi eller duftdiffusere. Hvis du er i tvivl om en æterisk olie må indtages/spises, står det altid bag på produktet eller i produktteksten her på helsam.dk. Det samme gør sig gældende ved påføring af æteriske olier på huden. 

Sådan skal æteriske olier fortyndes/opblandes

Eftersom æteriske olier er meget stærke, må de ikke bruges direkte på huden. Hos nogle kan den æteriske olie skabe irritation på huden, hvilket altså betyder, at en æterisk olie bør opblandes med en anden olie. Hvis du blander en æterisk olie med en anden olie, ligger blandingsforholdet på 2 %. Du skal altså blande to dråber æterisk olie med 98 dråber almindelig olie, f.eks. mandelolie eller olivenolie. Derefter kan du bruge din blandede olie til massage eller hudpleje. 

Selvom to dråber ikke lyder af meget, skal du huske på, at en æterisk olie er meget koncentreret og derfor skal der bruges meget lidt ad gangen. 

Er æteriske olier godt for noget?

Ja, æteriske olier er faktisk godt for noget og bruges i stor stil når det kommer til pleje af både krop og sind.

Personer der har brug for at slappe af i en travl hverdag, kan med fordel gøre brug af f.eks. lavendelolie som giver ro i kroppen

Aromaterapi gør også brug af de mange æteriske olier, hvor duften har en virkning på sindstilstanden. Olier som her bruges er bl.a.:

  • Cedertræ: virker afslappende på sindet
  • Citrus: virker opfriskende
  • Eukalyptus: giver humøret et løft og frisker krop og luftveje
  • Kamille: virker beroligende
  • Lavendel: virker afslappende og beroligende

 

Æteriske olier

Hvad er aromaterapi?

Aromaterapi udføres af en aromaterapeut og virker enten gennem indånding eller indsmøring, altså på påføring på huden. En aromaterapeut er uddannet og kender til alle oliernes virkning, samt hvordan de skal blandes, for at den bedste effekt opnås. De der vælger at gøre brug af aromaterapi som behandlingsmetode, har f.eks. et ønske om mere velvære, overskud og balance i hverdagen. 

Du kan læse endnu mere om aromaterapi på vores kategoriside, Aromaterapi

Sådan virker en aroma diffuser

En diffuser anvendes som regel i forbindelse med aromaterapi, men kan også bruges i dit hjem, hvis du blot ønsker en skøn duft i rummet. Her på helsam.dk har vi flere forskellige diffusere som du kan bruge sammen med dine æteriske olier. 

Diffuserne er elektriske og stopper selv når de er tomme. Alt efter hvilken diffuser du vælger, kan den dække op til hele 50 m2. Vælg den diffuser og det design du synes bedst om – husk at købe en eller flere æteriske olier til aromaterapi – de medfølger nemlig ikke.

Sådan bruger du din diffuser: hæld vand i tanken og tilsæt ca. 3 dråber æterisk olie. Tænd diffuseren og nyd den skønne duft som den udsender. For at passe godt på din diffuser, kan du bruge demineraliseret- eller kogt vand. På den måde er der mindre kalk i vandet og du slipper for en masse rengøring. 

Der medfølger desuden altid en brugsanvisning når du køber en diffuser. Læs altid brugsanvisningen inden brug – så er du sikret, at du bruger din diffuser helt rigtigt. 

Se vores diffusere her:

Er der parfume i æteriske olier?

Mange æteriske olier indeholder parfumestoffer som er deklarationspligtige. Det betyder også, at æteriske olier kan virke allergifremkaldende, hvilket du altid bør være opmærksom på, inden brug. På kosmetik og i plejeprodukter, er æteriske olier oftest nævnt som f.eks. citrus limon peel oil og lavandula angustifolia oil (Forbrugerrådet Tænk). 

Er æterisk olie sundere end syntetiske dufte?

Hvis du er parfumeallergiker, bør du undgå alle former for dufter, både syntetiske og æteriske olier. Allergisymptomer og problemer vil være lige så store, uanset om det er pga. syntetisk parfume eller duft fra æterisk olie. 

De 5 mest populære æteriske olier

Bliv inspireret af de mest populære æteriske olier her på helsam.dk:

 

Æteriske olier

Sådan laver du din egen duftfrisker

En hjemmelavet duftfrisker kan sprede duft på badeværelset, i bryggerset eller et andet sted i dit hjem. Det er faktisk utroligt nemt at lave en hjemmelavet duftfrisker. Det eneste du skal bruge, er lange, tynde træpinde, en æterisk olie, vand og et rent glas, f.eks. et tomt syltetøjsglas eller lignende. 

Hæld vand i glasset indtil det halvt fyldt. Tilføj 2-3 dråber æterisk olie, valget er dit, og sæt til sidst pindende i glasset. Vend pindende et par gange om ugen og tilføj æterisk olie når duften er ved at blive svag. 

Hvis du gerne vil give din hjemmelavede duftfrisker et råt og moderne look, kan du bruge en mørkfarvet glasflaske i stedet for et syltetøjsglas. Du finder glasflasker i forskellige størrelser her på helsam.dk

Hvorfor er æteriske olier faremærket?

Faremærkning

Har du bemærket dette billede, kaldet et farepiktogram, på din æteriske olie? Det ser måske meget farligt ud, men følger du produktets anvisninger, har du ikke noget at være bange for. Men hvorfor er det, at en æterisk olie er mærket med et farepiktogram? 

Æteriske olier er i forhold til lovgivningen, klassificeret som kemikalier. Derfor skal den etikette som findes på den æteriske olie, følge regler og love i Danmark og EU. Faremærkningen gælder udelukkende den rene og helt ufortyndede olie.

Hvilke farer er forbundet med ufortyndet æterisk olie? Hudirritation og irritation af øjne kan opstå ved direkte kontakt, mens en giftig virkning kan opstå ved indtagelse.

Køb dine æteriske olier hos Helsam 

Hos Helsam forhandler vi et stort, bredt og spændende udvalg af æteriske olier. Uanset formålet finder du en essentiel olie, som kan dække dit behov. I vores store sortiment finder du billige, gode æteriske olier af bedste kvalitet. Selvom en flaske med 10 ml lyder af lidt, så rækker den til meget lang tid. Det skyldes, at æteriske olier som sagt er meget koncentrerede og derfor skal der ikke bruges meget ad gangen.

Vælg din æteriske olie fra mærker som Fischer Pure Nature, Ambience, ECO og Natur-Drogeriet. Bestil dine æteriske olier på helsam.dk og få fragtfri levering til din nærmeste Helsam-butik. Du kan selvfølgelig også få leveret din ordre leveret billigt til din egen adresse eller en pakkeshop tæt på.

Er du medlem af vores kundeklub, Club Overskud? Som medlem af Club Overskud får du adgang til ekstra gode tilbud, konkurrencer og vores pointsystem. Læs mere om kundeklubben her og bliv medlem allerede i dag – det er helt gratis. 

Sortér efter