Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Høj, lav og normal blodprocent - kend forskellen

Blodprocent er det indhold af hæmoglobin som blodet indeholder. Din blodprocent kan være enten normal, lav eller høj. Alt efter om din blodprocent er 4, 5, 6 eller højere, kan resultere i forskellige symptomer. Læs mere i denne artikel hvor vi beskriver blodprocenten.

Blodprocent

Hvad er blodprocent?

Når man taler om blodprocenten, taler man om molekylet, hæmoglobin. Hæmoglobin findes i blodets røde blodlegemer, hvor dets funktion er at transportere ilten. Koncentrationen af hæmoglobin i blodet, måles pr. liter blod. 

Når de røde blodlegemer, hæmoglobin, transporteres de rundt i hele kroppen. Når de passerer lungerne, binder de ilt og fører det ud i hele kroppen hvor alle celler tager imod det. Problemet opstår, når blodprocenten er lav, da organerne dermed ikke få nok ilt. 

 

Hvad er en normal blodprocent?

Blodprocenten varierer mellem kvinder og mænd og er derfor ikke den samme. Hos mænd er en normal blodprocent, 8,3-10,5 mmol/L og for kvinder, 7,3-9,5 mmol/L
Mmol/L er forkortelsen for minimol per liter og angiver koncentrationen af hæmoglobin. 
Din blodprocent kan enten være lav, normal eller høj. Hvad der skyldes en for lav eller for høj blodprocent, er forskellige, hvilket du kan læse mere om herunder.

 

Hvorfor er blodprocenten lav?

En lav blodprocent (anæmi) skyldes blodmangel hvilket ikke betyder, at du har for få liter blod i kroppen, men blot at indholdet af hæmoglobin er for lavt. Hvis du har en lav blodprocent, kan det skyldes mangel på folinsyre, B12-vitamin eller jern.
Symptomer på lav blodprocent, altså lavt indhold af hæmoglobin er:

 • Hovedpine
 • Træthed og udmattelse
 • Hjertebanken/høj puls
 • Svimmelhed og utilpashed  

En lav blodprocent kan inddeles i forskellige grader: alvorlig, moderat og let.
Let anæmi er når blodprocenten er mellem 6 mmol/L og normalværdien.
Moderat anæmi er når blodprocenten er 5-6 mmol/L.
Alvorlig anæmi er når blodprocenten er mindre end 5 mmol/L. 

 

Mangler du B12-vitamin? Bare rolig - vi har et stort udvalg af kosttilskud med B12-vitamin.

 

Hvem har risiko for lav blodprocent?

Der er nogle personer, som er specielt udsatte for at have en lav blodprocent. Det er bl.a. gravide kvinder, hvor blodvæske mængden øges, mens blodprocenten synker. Derudover er det personer som mangler jern, hvilket gælder personer der i forvejen har behov for et stort indtag af jern, personer med større jerntab og personer med mave-tarmsygdomme.

Jern tabes bl.a. i forbindelse med større blødninger hos menstruerende kvinder og bloddonorer. 

Hvis du er i en af ovenstående grupper, kan du med fordel supplere din kost med et jerntilskud. Jern som tilskud er især ideelt til kvinder der menstruerer eller er gravide. Du kan se hele Helsams udvalg af jerntilskud her

Hvis der er tale om enten B12-vitamin eller folinsyremangel, er det vigtigt, at du får tilført disse vitaminer. Det kan du gøre gennem en varieret kost, eller ved at spise kosttilskud med B12 og folinsyre. B12-vitamin, også kaldet kobalamin, findes som både kapsler, tabletter, smeltetabletter, sugetabletter, tyggetabletter og spray. Se alle B12-vitamin her.

Folinsyre findes her og anbefales især til kvinder der er gravide, eller som går med planer om at blive det. Det skyldes bl.a at folinsyre bidrager til vævsvæksten hos den gravide.

 

Hvorfor er blodprocenten høj?

Forhøjet blodprocent er ikke ensbetydende med for meget blod i kroppen. Derimod er der tale om, at du enten har for lidt væske i kroppen og hæmoglobinet derfor er mere koncentreret. En for høj blodprocent kan også skyldes en lav iltmætning. Hvis hæmoglobinet ikke transporterer iltet optimalt, dannes der flere røde blodceller. Dette sker ofte for personer som har KOL eller storrygere. 

 

Hvordan måles blodprocent?

Der er kun én måde at måle blodprocenten på, hvilket er gennem en blodprøve. Blodprøven kan enten tages i venen, eller i fingeren hos lægen. 
Hvem oplever problemer med blodprocenten?
Alle kan opleve at få lav blodprocent, altså blodmangel. Det skyldes netop at alle kan spise ensidig kost, mangle vitaminer og mineraler eller blive ramt af mere alvorlige sygdomme hvor blodmangel er et symptom.

Almindelige årsager til for høj blodprocent er rygning, KOL, astma, hjertesvigt og medførte hjertefejl. Derfor bør du være opmærksom på din blodprocent, hvis du ryge – måske endda vælge at kvitte tobakken.
Det er også meget almindeligt, at personer der er dehydrerede, får en høj blodprocent. Denne er dog kun forbigående og bliver som regel normal igen, når der fyldes væske på kroppen. 

 

Køb vitaminer og mineraler til blodprocenten hos Helsam

På helsam.dk og i vores butikker kan du købe vitaminer og mineraler, som alle bidrager til en normal blodprocent. Det er primært B12-vitamin, folinsyre og jern som har indvirkning på din blodprocent.

Køb de produkter du ønsker og vælger du at bestille den online, kan du få dem leveret helt gratis til din nærmeste Helsam butik. I vores butikker står vores søde og professionelle personale altid klar til at give dig personlig vejledning og gode råd i forbindelse med dit køb.

Har du spørgsmål til et produkt, er du velkommen til at kontakte os eller besøge en af vores butikker.

 

Blodprocent - ofte stillede spørgsmål

 • Hvad er blodprocent?
  Blodprocent fortæller noget om det indhold af hæmoglobin, som dit blod indeholder. Din blodprocent kan enten være normal, lav eller høj og det vises gennem tal. Alt efter om din blodprocent er 4, 5, 6 eller højere, kan dit blodprocent resultere i forskellige symptomer.

 • Hvad er normal blodprocent?
  Det er forskelligt fra køn til køn, hvad en normal blodprocent er. Hos mænd ligger en normal blodprocent mellem 8,3-10,5 mmol/L. Hos kvinder ligger en normal blodprocent mellem 7,3-9,5 mmol/L. Her måler man koncentrationen af minimol per liter i blodet.

 • Hvad kan være skyld i for lav blodprocent?
  En lav blodprocent kaldes anæmi og sker, hvis dit indhold af hæmoglobin i blodet er for lavt. Det kan blandt andet skyldes mangel på folinsyre, B12-vitamin eller jern. Så kan du døje med hovedpine, træthed, udmattelse, hjertebanken og svimmelhed.

 • Hvem har risiko for lav blodprocent?
  Dem, der har risiko for at have en for lav blodprocent, er gravide kvinder, personer der mangler jern, personer med større jerntab og personer med mave-tarmsygdomme. Hvis du er i en af ovenstående grupper, kan du med fordel supplere din kost med et jerntilskud.
Sortér efter