Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Håndkøbsmedicin

Bliv klogere på håndkøbsmedicin her. Hvad er håndkøbsmedicin og hvad kan det bruges til?

 

Hvad er håndkøbsmedicin?

Håndkøbsmedicin, vi forhandler det godt nok ikke her på helsam.dk, men derfor har du måske alligevel nogle ting du er i tvivl om, når det gælder de ikke receptpligtige varer. Alle håndkøbslægemidler er godkendte lægemidler, men som ikke kræver en recept for at kunne købes. Håndkøbsmedicin kan både købes på apoteker, i supermarkeder, på tankstationer, webshops og andre butikker. Sortimentet af håndkøbsmedicin varierer meget fra butik til butik, også fra almindelige butikker og apoteker. Det skyldes, at nogle håndkøbslægemidler kræver vejledning fra apotekets uddannede personale, og derfor findes nogle produkter kun der.

Håndkøbsmedicin er opdelt i forskellige udleveringsgrupper, som hver især afgør hvor meget af håndkøbsmedicinen du kan købe ad gangen, hvor gammel du skal være for at købe det og om det er til mennesker eller dyr. 

De fire grupper inden for håndkøbsmedicin er:

  • HF – som kunde er det muligt at købe det antal pakninger du ønsker.
  • HX – hvis du køber håndkøbsmedicin i en anden butik end apoteket, kan du kun købe én pakke. Derudover er pakninger mindre i almindelige butikker, end de er på apoteket. 
  • HX18 – har samme betydning som HX, dog skal du være 18 år for at kunne købe håndkøbsmedicinen i denne gruppe.
  • HV – håndkøbsmedicin til dyr (veterinær).

 

Hvad kan håndkøbsmedicin bruges til?

Du kan bruge håndkøbsmedicin til at lindre smerter, behandle diarré, svamp, hudproblemer, øjenproblemer, rygning, endetarmsgener, mundproblemer og meget andet. Eftersom der findes så mange forskellige håndkøbsmedicinprodukter, er de også tilgængelige i forskellige former.

Du kan få håndkøbsmedicin der sluges, smøres på huden, indføres i endetarmen, indføres i skeden, dryppes i øjne og ører, indhaleres og suges eller sprayes.

Hvilken form håndkøbslægemidlet har, afhænger af type og virkning. Altså hvor på kroppen det skal virke. Du kan altid på håndkøbslægemidlet se, hvilken form det er i. 

 

Kan alle bruge håndkøbsmedicin?

Både ja og nej. Først og fremmest skal du være enten 15 eller 18 år for at kunne købe visse typer håndkøbslægemidler. Derudover er det ikke alle typer håndkøbsmedicin du må indtage. Måske er du allergisk, måske er du ikke gammel nok eller også er du i medicinsk behandling som gør, at håndkøbsmedicinen kan skabe kompilationer. 

Hvis du er i tvivl om du må bruge et håndkøbslægemiddel, eller hvordan du bruger det, så er det bedste sted at få råd og vejledning, på apoteket. På apoteket arbejder farmakonomer og farmaceuter som er uddannede inden for medicin, medicinhåndtering og medicinbrug. 

Husk når du bruger håndkøbsmedicin, altid at følge lægemidlets indlægsseddel. Overskrid ikke den anbefalede daglige dosis, opbevar medicinen utilgængeligt for børn og som ellers foreskrevet på varen.

 

Hvor kan håndkøbsmedicin købes?

Som tidligere nævnt kan håndkøbsmedicin købes på apoteket, i et bredt udvalg af butikker, tankstationer og webshops. Husk der er regler for, hvor gammel du skal være for at købe nogle typer håndkøbsmedicin, samt hvor mange pakninger du kan købe ad gangen. 
Sortér efter