Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Hoste med slim

Døjer du med hoste? Kraftig, vedvarende eller langvarig hoste med slim kan skyldes en virus- eller bakteriel infektion. I denne artikel kan du blive klogere på, hvorfor du hoster slim op og hvad slimet kommer af.

Hoste med slim

 

Hvorfor hoster man?

Hoste er kroppens naturlige vej til at rense luftvejene for snavs, støv og andet skidt, f.eks. hvis du har fået noget galt i halsen, befinder dig i støvede omgivelser eller får røg i hovedet fra en cigaret eller et bål. Det er dog ikke altid at hosten blot skyldes skidt og snavs. Nogle gange kan din hoste være et tegn på øget slimproduktion i luftvejene, og ved at hoste løsnes og fjernes slimet. Hoste kan også være en del af f.eks. bihulebetændelse, hvor slim fra bihulerne glider ned i luftvejene og skaber irritation. Også astma kan være årsag til en nærmest kronisk hoste. 

Når du hoster føres skidt, snavs eller slim op i svælget/munden. Herefter kan du spytte det ud eller sluge det hvorfor det opløses i mavesækken. 

 

Årsager til hoste med slim

Der kan være mange årsager til hoste med slim. Hvis der er tale om gulligt eller grønt slim som har en tyk konsistens, er der højst sandsynligt tale om en bakteriel infektion i luftvejene. Er slimet derimod tyndt og klart, er det evt. virus. Hoste uden nogen former for slim er tør hoste. Herunder kan du læse mere om de mest almindelige årsager til hoste med slim:

 • Bihulebetændelse
  En bihulebetændelse kommer ofte efter en forkølelse og medfører symptomer som bl.a. tryk over øjne og ved kæberne, tæt og løbende næse samt feber og ubehag i kroppen. En almindelig bihulebetændelse går normalt over efter 7-10 dage.

 • Bronkitis
  Akut bronkitis er en infektion i luftrøret eller bronkierne. Infektionen er ufarlig og kommer ofte i forbindelse med en forkølelse. Hvis du ofte oplever at få akut bronkitis, kan det være et tegn på astma. Hvis du er i tvivl, er det en god ide at kontakte din læge. Akut bronkitis varer som regel 2-4 uger og er bl.a. præget af tør hoste eller hoste med slim.

 • Lungebetændelse
  Lungebetændelse kan skyldes enten virus eller bakterier og giver bl.a. kraftig og smertefuld hoste med slim, feber og smerter ved vejrtrækning. En lungebetændelse kræver ofte behandling og forsvinder derefter efter blot 1-3 uger.Astma
  Astma er en kronisk luftvejssygdom som kan opstå efter langvarende irritation i luftvejene. Hoste og hoste med slim er et af de mest almindelige symptomer på astma. Astma smitter ikke og kan i dag behandles meget godt.

 

Hvad hjælper mod hoste med slim?

Ved hoste med slim kan du bruge et slimløsende middel samt huske at drikke rigeligt med væske. Måske kender du til hostestillende midler. Disse bør du dog ikke gøre meget brug af, hvis du har hoste med slim. Hosten er nemlig til for at løsne slimet og ved at bruge hostestillende produkter, hæmmer du kroppens egen måde til at fjerne slim. 

 

Hvor længe varer hoste?

Der er forskel på om du har en akut opstået hoste, eller en kronisk hoste. En akut hoste varer som regel under otte uger, mens en kronisk hoste varer mere end otte uger.

Hvis din hoste med slim skyldes sygdom, er det vigtigt at du har en god personlig hygiejne. Undgå at hoste ud i dine omgivelser eller i dine hænder, men host i stedet i ærmet eller et lommetørklæde. Sørg også for at vaske hænder ofte eller brug håndsprit når vand og sæbe ikke er tilgængeligt. På denne måde minimerer du mængden af bakterier som andre kan komme i kontakt med.

Lad din krop hvile når du er syg. Jo mere du hviler dig, des hurtigere vil du komme ovenpå igen. Når du hviler dig lader du kroppen bruge alt sin energi på at blive rask. Ved at hvile dig derhjemme, undgår du også at smitte andre – f.eks. på arbejdet eller i skolen.  

 

Gode råd mod hoste med slim

Hvis du er ramt af hoste med slim, vil du sikkert gerne vide hvad du kan gøre for at løsne slimet bedre, og dermed have lettere ved at hoste det op. Sørg for at drikke rigeligt væske, da det gør sejt slim mere tyndtflydende. Undertryk ikke din hoste, men host når du har trangen til det. På den måde lader du kroppen rense luftvejene. Brug et slimløsende hostemiddel – f.eks. Futura Host-let som er et naturlægemiddel mod hoste med slim. Futura Host-let indeholder alkohol og bør derfor ikke indtages af personer som ikke tåler dette. Futura har smag af lakrids. Bør ikke anvendes af gravide, børn under 2 år samt personer som er overfølsomme overfor lakrids. Futura Host-let bør desuden ikke anvendes i mere end 4-6 uger.

 

 

Er det nødvendigt at kontakte din læge hvis du hoster?

I første omgang er det ikke altid nødvendigt at kontakte din læge. Det kommer bl.a. an på, om der er tale om et barn eller en voksen med hoste.
Du bør kontakte din læge hvis:

 • Din hoste varer mere end fire uger
 • Du hoster og samtidigt har feber
 • Du hoster slim med blod op
 • Du hoster og oplever vejrtrækningsbesvær
 • Hvis det er et barn under 2 år som hoster
Sortér efter