Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Hvidløg: Krydderi og kosttilskud

Alle kender hvidløg – enten på grund af den ikke så skønne lugt, eller også på grund af det lille fede løgs mange muligheder i madlavningen. I denne artikel kan du blive klogere på hvad hvidløg er, samt hvad det kan bruges til.

Hvidløg

 

Hvad er hvidløg?

Hvidløg er en løgplante og har fået navnet hvidløg, da selve løget er hvidt. Måske har du hørt om ”fed” i forbindelse med hvidløg? Når du piller et hvidløg fra hinanden, består det af flere løg. Hvert enkelt løg kaldes fed og de er disse der anvendes når f.eks. hvidløgssmør laves. 

Hvidløg er desuden mindre end almindelige løg, men indeholder både vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Nogle af de stoffer som hvidløg indeholder er, alliin, allicin og s-allyl-cysteine, forkortet, SAC.

Alliin er det stof som senere bliver til allicin, hvis et fed skæres, knuses eller på anden måde forarbejdes. Allicin er et svovlholdigt stof og det stof der giver hvidløget sin stærke og skarpe lugt, eller duft som nogen vil mene. SAC dannes først hvis hvidløget fermenteres. 

I madlavningen har hvidløg i mange år været anvendt som krydderurt, men også som kosttilskud i form af tabletter, kapsler og pulver. Før i tiden blev hvidløg også anvendt som blodfortyndende middel – især i Kina og Indien hvor hvidløget oprindeligt stammer fra. 

 

Hvidløg som kosttilskud

Vælg et kosttilskud med hvidløg hvis du ønsker de gavnlige egenskaber som hvidløg har, på en nem og enkel måde. Størstedelen af kosttilskuddene er både smags- og lugtneutrale. Nogle hvidløgskosttilskud indeholder desuden D-vitamin og zink. 

Se udvalget af hvidløgskosttilskud fra mærker som Anjo, Camette, Natur Drogeriet og VitaCare her.  

 

Hvad gør hvidløg ved kroppen?

Hvis du tager medicin, er det vigtigt at du er opmærksom på, hvor meget hvidløg du indtager da hvidløg kan påvirke medicinens effekt. Det gælder bl.a. hvis du er i behandling for diabetes, hjertesygdomme eller HIV. Rådfør dig derfor altid med din læge først, inden du f.eks. vælger at tage hvidløg som kosttilskud. 

 

Hvad er hvidløg godt for?

Hvidløg kan have en positiv virkning på flere ting, det er dog meget forskelligt hvad de forskellige studier konkluderer. Det hvidløg kan være godt for, kan du læse mere om herunder.

 

Blodtryk og kolesterol

Ifølge Hjerteforeningen, viser flere studier, at hvidløg i både fermenteret og pulveriseret form kan have en positiv effekt på blodtryk og total kolesterol. Det er dog endnu ikke videnskabeligt bevist, at hvidløg har en effekt på hverken blodtryk eller total kolesterol.

 

Antiinflammatorisk

Allicin er stoffet der kan have en antiinflammatorisk effekt. Derfor vælger mange at anvende hvidløg i forbindelse med snue og hvepsestik. 

 

Hvidløg i maden

Når et hvidløg pilles og skæres eller knuses, vil løgets stærke lugt hurtigt springe i næsen. Derudover er smagen stærk og meget dominerende. Når hvidløget tilberedes, mindskes den stærke lugt, og smagen bliver let nøddeagtig – især ved stegning eller opvarmning. 

Det er de færreste som altid har hvidløg på lager derhjemme, da holdbarheden er begrænset. Derfor kan et hvidløgskrydderi fint erstatte det friske hvidløg i mange henseender – eller du kan endda vælge flydende hvidløg, med samme smag som frisk. 

Som krydderi findes hvidløg selvfølgelig også som både pulver og granulat. Forskellen er, at granulat består af større korn, end pulver gør. 
Elsker du smagen af oliven og hvidløg? Så er de græske grønne oliven med hvidløg helt sikkert noget for dig.  

 

Hvidløg i husholdningen

Hvidløg er ikke direkte bevist at skulle have nogen virkning i forhold til den daglige husholdning. Nogle mener, at hvidløg kan bruges til rengøring af bl.a. toilettet – netop fordi det har en antibakteriel og antiinflammatorisk virkning. Pil et fed og læg det ned i toiletkummen, gerne natten over. Du kan roligt gøre det et par gange om ugen. Prøv det og se om det har en effekt hjemme hos dig. 

 

Hvordan dyrker man hvidløg?

Kan hvidløg dyrkes i Danmark? Ja, sagtens, men det fungerer bedst hvis du har et drivhus. Køb et hvidløg i din dagligvarehandel og læg et fed i en potte muld, gerne i september-oktober. Potten skal gerne være 20 cm høj som minimum. I starten skal potten med fedet stå indendørs i en vindueskarm hvor solen rammer. Når vejret bliver lunere, kan potten stilles ud i drivhuset. Du kan også, hvis ikke du har drivhus, beholde potten indendørs. 

Hvis du vil dyrke hvidløg i jorden, er det bedst at sætte dem i oktober. Dermed kan hvidløgene nå at få et stort et rodnet inden nattefrosten kommer. Fedet skal plantes 5-7 cm nede i jorden, med spidsen op ad. Allerede i juli kan hvidløgene høstes og spises. Kan du ikke vente, kan hvidløgene bruges som snithvidløg til pasta, salat og supper fra maj måned. 

Under hvidløgets vækst skal du sørge for at holde jorden fugtig, samt tilføre kompostjord løbende. Hvidløg har brug for vand og næring for at kunne fro sig store og smagfulde. Så snart de ikke får tilført næring, stopper væksten øjeblikkeligt.

 

Sådan opbevares hvidløg

Friske hvidløg skal opbevares tørt køligt – ellers bliver de hurtigt tørre og kedelige. At putte dem i køleskabet er heller ikke det rigtige valg, da det ganske rigtigt er køligt, men ikke tørt. Mange vælger også at fryse hvidløg ned. Hak dem i den størrelse du gerne vil bruge dem, put dem i poser eller bøtter og frys dem ned. Når du skal bruge hvidløget, kan du blot tage den mængde du har brug for, og tilføje det i den mad du laver. Enkelt og nemt, og så holder de længe.

Hos Helsam finder du bæredygtige poser – uden indhold af plastik. Fryseposerne fra Maistic er perfekte til at fryse hvidløg ned i, da de findes i størrelser helt ned til 1 liter. Er du mere til bøtter og opbevaringsbokse har vi et stort udvalg fra Sistema

 

Køb dit hvidløg hos Helsam

Vi forhandler desværre ikke friske hvidløg, men kosttilskud, oliven, salt, pulver og granulat med og af hvidløg har vi en masse af. Derfor kan du roligt gå på opdagelse i vores store udvalg – brug evt. søgefeltet øverst på siden til at søge efter lige netop det hvidløgsprodukt du har i tankerne. 

Du kan vælge at købe dit hvidløgsprodukt online her på helsam.dk, eller besøge en af vores mange butikker. I butikkerne giver vores personale dig gerne personlig vejledning i forbindelse med dit køb af kosttilskud og helsekost. 

Vis som