Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Insektbid

Myggestik, bi- eller hvepsestik? Se hvad du kan gøre for at forebygge og behandle insektstik/bid. Læs mere her i artiklen.

Insektbid

 

Insektbid

De fleste har prøvet at få en varm sommerdag ødelagt af et insektstik eller -bid: En pludselig smerte og en tiltagende kløe, der efterfølgende akkompagneres med en rød, smertefuld hævelse. Men selvom vores kroppe reagerer med en ubehagelig irritation, så er de fleste bid og stik fra insekter på vores breddegrader heldigvis ganske ufarlige.

Vil du vide, hvorfor insekterne bider dig, og hvad du kan gøre for at mindske irritationerne? Så læs med herunder.

 

Hvad kendetegner et insektbid?

De fleste insekter, der bider eller stikker os mennesker, tiltrækkes af vores kropsvarme og -duft.

Nogle insekter stikker eller bider for at suge blod, mens andre bruger det som en forsvarsmekanisme. Fælles for insekterne er, at de stikker eller bider steder på kroppen, der enten er bart eller kun dækket af et tyndt lag tøj - og netop derfor får vi flere bid og stik om sommeren.

De fleste insektbid og -stik giver lokale irritationer, der både kan gøre ondt og klø i lidt tid – men ikke andet. Kun en ganske lille del af den danske befolkning er nemlig allergisk overfor insektstik og -bid. Denne gruppe får kraftigere reaktioner ved bid og stik, og det er i den forbindelse nødvendigt at kontakte lægen med det samme, da symptomerne kræver akut behandling. 

 

Hvis du er tvivl, om du er allergisk eller overfølsom, så tag et kig på stikområdet – det er nemlig ofte nemt at skelne en normal stikreaktion fra en allergisk. Er det f.eks. kun området omkring stikket, der er rødt og irriteret? Så reagerer du helt normalt.

Normalvis er der heller ikke andre gener forbundet med stik og bid – medmindre man er allergisk eller overfølsom.

 

Insekter, der kan bide og give stik

Der er en lang liste af småkryb og insekter, der kan finde på at bide og stikke. Her har vi samlet de insekter, der oftest irriterer vores hud og får den til at klø.

 

Lus 

Lus er en betegnelse for en art af vingeløse insekter, der suger blod fra bland andet mennesker. De lusearter, der oftest generer os mennesker, er kropslus, hovedlus og fladlus. Hvis du er på ferie udenfor Skandinavien, kan du dog også stifte bekendtskab med væggelus: Et fire til fem millimeter brunt insekt, der gemmer sig i snævre sprækker og små revner. 

 

Lopper

I løbet af sommeren har danskere god mulighed for at påføre sig bid fra lopper. Man kan blandt andet få fugleloppebid ved at være i kontakt med fuglereder, kæledyr eller gamle møbler. Så vær ekstra opmærksom, hvis din hund, dine høns eller din kæreste pludselig begynder at klø sig jævnligt. 

 

Bier, hvepse og myg

Det er svært at undgå bi-, hvepse- og myggestik i Danmark, for der findes ingen midler, der kan holde de små insekter på afstand. Men heldigvis er det yderst sjældent at stik fra bier, hvepse og myg giver diagnostiske problemer - men det er stadig rigtig irriterende. Ved myggestik er det myggens spyt, der giver den kløende reaktionen i huden, mens det er gift ved hvepse- og bistik, der sprøjtes ind og irriterer huden. 

 

Flåter

Mange tror fejlagtigt, at et flåtbid er lig med en borrelia-infektion eller følgesygdommen borreliose. Men kun to procent af flåter er bærere af sygdommen. Det betyder, at man ikke skal panikke, hvis man bliver bidt af en flåt. I stedet skal man holde øje med området, hvor man er blevet bidt: Hvis man blot får en lokal rødme og kløe, så er man oftest ikke smittet.

Tegn på borrelia eller borreliose er nemlig et større udslæt, der viser sig en til to uger, efter man er blevet bidt. Og så er det vigtigt at huske, at en borrelia-infektion normalvis kan behandles med antibiotika eller penicillin, hvorefter man hurtigt bliver rask igen. 

 

Reaktioner på insektbid- og stik

Det er aldrig rart at blive bidt eller stukket af et insekt, men det er kun farligt, hvis du er overfølsom eller allergisk. Oftest ved man, om man kan tåle insektbid- og stik eller ej.

Hos mennesker, der ikke er overfølsomme overfor insektbid og insektstik, vil en almindelig stikreaktion give en lille hævelse i det område, hvor stikket eller biddet er sket. Det vil også medføre en varmefornemmelse og en del smerte på stikstedet, som senere kan blive erstattet af en irriterende kløe.

Hos mennesker der er allergiske overfor insektbid og -stik, opstår der ofte en stor hævelse, der kan vare i flere dage. Følgesymptomer på allergi kan også være svimmelhed, vejtrækningsproblemer og forøget hjertebanken. Det er derfor vigtigt at kontakte din læge, hvis du oplever voldsomme reaktioner efter et insektbid eller -stik.

 

Gode råd, hvis man er blevet stukket/bidt

  • Sørg for at fjerne insektet og brodden fra stikstedet. Brodden er den bageste del af insektets hale, som den bruger til at stikke med.
  • Læg en isterning eller andet koldt på stikstedet, for at mindske hævelsen. På den måde kan du også komme den varme smertefornemmelse i forkøbet.
  • Brug lokalbedøvende og kløestillende cremer til at mindske kløen
  • Lad tiden hele resten af dit stik- eller bidsår


Kontakt lægen med det samme, hvis:

  • Du får et ildebefindende efter stik eller bid
  • Du får hævelser andre steder på kroppen
  • Du får voldsomme hævelser efter stik eller bid
  • Du får vejrtrækningsproblemer efter stik eller bid
  • Du ved, du er overfølsom over for insektstik eller -bid

 

Lindring af insektbid- og stik hos Helsam

Når man er blevet stukket eller bidt af et insekt, så tager det tid at få det gift og spyt ud af kroppen, der forårsager den kløende irritation. Du kan dog heldigvis bruge forskellige lokalbedøvende og kløestillende produkter, som mindsker irritationen.

Hos Helsam finder du gode, naturlige produkter, der blandt andet tæller salver og forskellige gel, som lindrer irritationer efter insektbid og -stik.

Hvis du ønsker et lindringmiddel, der er plantebaseret, så er den kløestillende gel fra Elli’s AFTER BITE ideel. Mærket er specialiseret i at lindre reaktioner på insektbid, så tag et kig i de mange, gode produkter. Hvis din hud til gengæld er sart, så forhandler Helsam også kløestillende cremer og spray fra det parfumefrie mærke SkinOcare. Tag et kig på de mange lindrende produkter her – og husk:

Hvis du bestiller online, kan du få det leveret gratis til din nærmeste Helsam-butik.

Vis som