Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Magnesium - alt du skal vide

Styrk din krops vigtige funktioner

magnesium

Hvad er magnesium godt for?

Magnesium er godt til at holde kroppens fysiologiske processer i gang. Mineralet er nemlig en del af de forskellige enzymatiske reaktioner i kroppen, der særligt vedrører energiomsætningen. Man kan derfor sige, at magnesium overordnet er med til at opretholde kroppens strukturer og få dem til at arbejde sammen.

 

Hvad bruger kroppen magnesium til?

Magnesium bidrager til vedligeholdelse af flere af kroppens vigtige funktioner. Eksempelvis hjælper mineralet vores nervesystem med at fungere optimalt, så kropsfunktionerne er under kontrol. Magnesium er også med til at regulere energistofskiftet og løfte energiproduktionen. Dermed spiller mineralet en vigtig rolle for koncentrationen, hukommelsen og styringen af nerver og muskulatur.

Kroppen bruger også magnesium i dens mange indre produktioner. Mineralet danner bl.a. signalmolekyler og DNA, som er med til at opbygge systemer som cellemembraner og kromosomer. Mineralet har også betydning for styrkelse af knogler og tænder, da det er med til at regulere optagelsen af calcium - et andet mineral, der fungerer som byggesten til alle kroppens knogler.


Kroppen bruger altså magnesium til opbygning af både indvendige og udvendige strukturer, og netop derfor er mineralet vigtigt for størstedelen af kroppens funktioner. Der er derfor mange gode grunde til at sørge for at få tilstrækkeligt med magnesium i kosten. For nogle kan det dog være nødvendigt med et magnesium tilskud. I næste afsnit kan du læse mere om hvornår, man har brug for kosttilskud i sin hverdag.

 

Hvor meget magnesium har jeg brug for?

Det anbefales at følge anvisningen på produktet eller tale med lægen, hvis du er i tvivl om, hvilken mængde magnesium, du har behov for. De fleste får den anbefalede mængde, men er stadig i tvivl om magnesiumniveauet i kroppen. Dette skyldes at, det er umuligt at få undersøgt, hvor meget magnesium ens krop indeholder. Kroppen gemmer nemlig de overskydende mængder magnesium i knoglerne – et sted, hvor man endnu ikke kan måle mængden af magnesium.

Kan jeg selv tjekke mit magnesiumniveau?

Ved at undersøge dine kostvaner kan du dog selv holde en smule øje med, om din krop får nok magnesium. Drikker du f.eks. meget alkohol, kan din krop ikke optage magnesium optimalt. Dette kan afhjælpes med magnesium-tilskud. Men spiser du i stedet mange kornprodukter og grøntsøger, så har du mulighed for at styrke optagelsen af magnesium. Længere nede kan du læse mere om, hvor i kosten du finder de naturlige kilder til magnesium.

Er du i tvivl, om din krop mangler magnesium? Så er det altid bedst at søge lægelig vurdering. Hos lægen kan du få skabt et sikkert overblik over, hvad din krop mangler, hvad der skyldes manglen og hvordan det kan behandles. På den måde kan du finde ud af, hvilke kosttilskud der passer bedst til dig. Der findes nemlig mange forskellige tilskud og det er vigtigt at kende forskellen på bl.a. flydende magnesium, magnesium brusetabletter, organisk magnesium og magnesiumpulver.

For lidt eller for meget magnesium

Kroppen er god til selv at regulere sit magnesiumniveau. Derfor sker det meget sjældent, at en person får for meget magnesium. Kroppen lagrer bl.a. overskydende mængder af mineralet i knoglerne, så blodet altid bibeholder den samme mængde og aldrig får en overdosering. Derudover udskiller kroppen også magnesium gennem nyrerne, så de mængder, der er til overs, hurtigt kommer ud af kroppen igen.

Det er mere hyppigt, at mennesker oplever mangel på magnesium. Magnesiummangel ses ofte, hvis en person i forvejen er syg og derigennem mangler andre mineraler som f.eks. calcium og kalium. Magnesiummangel kan også ske i forbindelse med diarré, da kroppen optager mineralet via mave-tarm-kanalen – en kanal der ikke fungerer optimalt under diarré og derved ikke kan opretholde kroppens nødvendige magnesiumindtag.

Mindre mangel på magnesium kan knyttes til kosten. Blandt andet i forbindelse med et lavt indtag af føde over en længere periode, f.eks. under en slankekur. Her får kroppen ikke den almindelige varierede dagligdags kost, som indeholder en stor del magnesium. Endelig, hvis du indtager meget alkohol, kan magnesiumbalancen også ændre sig. Nyrerne er nemlig vigtige i reguleringen af magnesiumniveauet, og hvis deres funktion nedsættes, kan det betyde, at kroppen udskiller for meget magnesium.

Du skal være opmærksom på, at hvis din krop mangler magnesium i mindre grad, så oplever du sjældent symptomer på det. Hvis der derimod er tale om stor magnesiummangel, kan kroppen vise symptomer som træthed, muskelsvaghed og nedsat appetit. Det er derfor altid bedst at konsultere en læge og bede om dennes vurdering, hvis du har mistanke om magnesiummangel. 

 

Naturlige kilder til magnesium

Magnesium findes i en stor del af den daglige kost. Du finder bl.a. magnesium i:

  • Grøntsager, frugt og bær
  • Mælk og mejeriprodukter
  • Fisk
  • Vegetabilske olier
  • Nødder, frø og kerner
  • Mørk chokolade
  • Rosiner
  • Havregryn
  • Hårdt postevand (højt indhold af kalk)

Du kan spise varieret ved at indtage forskellige grøntsager, frugter og fuldkornsprodukter hver dag. Du kan desuden også variere mellem forskellige typer af den samme madvarer; F.eks. forskellige typer fisk, forskellige mejeriprodukter eller forskellige bælgfrugter. Ved at spise varieret sørger du for, at din krop optager magnesium gennem naturlige kilder. 

 

Magnesium produkter

Magnesiumkosttilskud findes som pulver, kapsler, tabletter og i flydende form.

Du er måske stødt på magnesium citrat – men hvad betyder citrat egentlig? Citrat kommer fra citronsyre, og findes naturligt i planter, dyr og mennesker. Ved at binde citrat til magnesium, øges optagelsen af magnesium i kroppen.

Der findes dog mange andre produkter med magnesium, som du kan finde på Helsam.dk.

 

Magnesium hos Helsam

Ønsker du at supplere din kost med et tilskud med magnesium, finder du her et godt udvalg af både mineralkompleks og som enkeltstående tilskud. Er du ikke vild med at sluge tabletter, kan du også få magnesiumtilskud som enten pulver, brusetabletter eller eliksir. Find det magnesiumtilskud der passer bedst til dig, og husk du kan få det sendt gratis til din nærmeste Helsam butik.

Vis som