Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Vabler

Vabler gør ondt og kan genere på både hænder og fødder. Bliv klogere på de små væskefyldte blærer, og se hvordan du kan behandle og forebygge vabler. Læs mere her.

Vabel

 

Hvad er en vabel?

Du har garanteret prøvet at have en eller flere vabler på enten dine hænder eller fødder. En vabel er en væskefyldt blære og kan gøre utroligt ondt – især hvis der går hul på den. Indeni en vabel findes en klar væske, kaldet plasma. Plasma er faktisk blod, men uden de røde blodlegemer. Vabler er ikke farlige, men en af kroppens mange måder, at beskytte sig selv på. En vabel beskytter det område hvorpå den opstår, ved at danne en blød overflade der tager mod yderligere ydre påvirkning.

 

Hvorfor opstår vabler?

Der er nogle situationer som især kan fremprovokere en vabel. Hvis du går i for små sko, nye sko eller sko der bare ikke sidder rigtigt, bliver huden rundt på foden udsat for ekstra meget friktion/gnidning. Denne gnidning på huden resulterer i en eller flere vabler, som kan gøre det smertefuldt at gå de næste dage.

Vabler kan som nævnt også opstå på dine hænder. Måske har du prøvet at være i haven en hel dag – gravet, revet og klippet – for derefter at få vabler i håndfladerne. Når redskabet eller værktøjet du har brugt, har gnedet og skabt friktion, beskyttes huden mod yderligere skade, ved at danne en vabel.

 

Hvor kan man få vabler?

Det er muligt at få vabler på det meste af kroppen, men de ses især på hænder og fødder. I nogle tilfælde kan du opleve også at få vabler i munden, dog er der som regel blot tale om almindelige blister. Blister er utroligt almindelige at få, men rammer nogle mere end andre. Hvad der helt præcist er årsag til blisterne vides ikke. Dog kan nogle fødevarer, tandpastaer og drikke fremprovokere blister i munden. Hvis du ved hvilken tandpasta der gør, at du oftere får blister, bør du undgå at bruge den. Det samme gør sig gældende med fødevarer. Ved du hvilke din mund ikke ”tåler”, kan du med fordel nedsætte dit indtag af disse.

 

Hvad skal man gøre ved en vabel?

Det er bedst ikke at prikke hul på en vabel. Som sagt er en vabel og dennes klare væske, en af kroppens mange forsvars- og helingsmekanismer. Hvis du prikker hul, forstyrrer du altså helingsprocessen. Hvis der går hul på vablen – enten fordi du selv har prikket hul, eller fordi yderligere gnidning har lavet hul – er det en god idé at sætte et plaster på. Når vablen er brudt, har bakterier nemmere ved at skabe infektion. Plasteret kan beskytte huden og reducere risikoen for infektioner.

Hvis din vabel gør meget ondt og du ikke kan holde den intakt, kan du prikke hul på den. Dog er der nogle forholdsregler du altid bør tage. Både for at opnå en hurtig heling, men også for at undgå infektion.

Ifølge Sundhed.dk kan en vabel behandles på følgende måde:

  • Vask dine hænder grundigt med sæbe for at fjerne bakterier.
  • Vask derefter vablen blidt med varmt vand og sæbe – ligeledes for at fjerne bakterier.
  • Desinficer huden på og omkring vablen. Brug evt. håndsprit eller klorhexidin.
  • Punkter vablen med en lille og skarp nål. Sørg for at nålen er steriliseret så du ikke får bakterier ind i vablen.
  • Måden hvorpå du punkterer vablen, er ved at prikke flere små huller langs kanten af vablen.
  • Dette vil tømme vablen for væske, men stadig holde den beskyttende overflade være intakt.
  • Efterfølgende er det vigtigt at dække huden med bandage.

Skulle du være så uheldig at få betændelse i vablen, bør du kontakte din læge.

 

Sådan forebygger du vabler

Du har måske allerede regnet det ud, men sko i den rigtige størrelse er den bedste vej til at undgå vabler på fødderne. Har du fået nye sko, så undgå at bruge dem en hel dag ad gangen i begyndelsen. Lad dine fødder vænne sig til dem langsomt, indtil de er gået til.

Du kan med fordel sørge for at holde dine fødder tørre, da dette vil reducere friktion mellem sko og fødder betydeligt.

Hos Helsam forhandler vi bl.a. vabelplastre fra populære mærker som Compeed og SkinOcare. Et vabelplaster kan både bruges i behandlingen af en allerede opstået vabel, eller som forebyggelse af nye vabler. Se udvalget af vabelplastre her.

Sortér efter