Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Hoste om natten

De fleste danskere – børn som voksne – har prøvet at kæmpe med hoste: Både den tørre, faste og løse af slagsen. Og selvom en dag med hoste kan være yderst ubehagelig, så tager tilstanden oftest til om natten. Men hvordan kan det være, at man hoster mere om natten? Læs med her, når Helsam giver dig de bedste råd mod hoste om natten.

Hoste om natten

 

Hvorfor hoster man om natten?

Hoste er en generel refleks, som sætter i gang, når kroppen prøver at fjerne fremmedlegemer i luftvejene. Fremmedlegemerne kan være alt lige fra små støvpartikler og røg til slim, bakterier, virus og infektioner. Mange har sikkert opdaget, at ens hoste bliver forværret om natten – sådan er det for næsten alle. Især i forbindelse med tør hoste. Når man ligger ned, så øger sovestillingen trykket på lungerne og presser dem mere sammen, hvilket gør pladsen i luftvejene endnu mere træng. På den måde bliver vores hosterefleks aktiveret, når vi sover eller ligger ned. 

 

Dét kan holde dig søvnløs om natten

Hoste er er et helt almindeligt resultat af en luftvejsinfektion, som typisk er forårsaget af: 

 • Forkølelse
 • Bihulebetændelse
 • Allergi
 • Astma
 • Røg
 • Kemiske dampe
 • KOL
 • Bronkitis

 

 

 

Gode råd mod hoste

Da hoste typisk er forårsaget af en luftvejsinfektion, er det kroppens naturlige forsøg på at rense ud i luftvejene igen. Derfor gælder der nogle generelle råd, som oftest kan afhjælpe hosten. Det er eksempelvis altid godt at drikke rigeligt med væske, spytte slimet ud i stedet for at synke det og holde sig fra alle former for rygning – passiv som aktiv. 

 

3 gode produkter mod hoste

Brocosin hostemikstur    A. Vogel Hoste spray    Propolis spray

 

 

Tør hoste

Når man døjer med tør hoste, så det kan det føles som kriller og irritation i både hals og bryst. Her kan det oftest hjælpe at tage noget hostestillende medicin. Hvis man tager det hostestillende middel, inden man går i seng, så kan det være med til at berolige kroppen, så man ikke bliver holdt vågen af hosten hele natten.

Det er også den tørre hoste som særligt holder folk vågne om natten. Det skyldes, at når du ligger ned, øges trykket på dine lunger og de presses dermed mere sammen end når du står op. Det er en god idé at lindre tør hoste - både for din egen skyld, men også dem du bor sammen med. Den tørre hoste larmer og kan holde både dig selv, din partner og andre familiemedlemmer vågne. 

 

Fast hoste

Hvis din hoste ledsages af slim, som er svært at hoste op, så døjer du med en mere fast hoste.

Det bedste råd er ikke at undertrykke hosten, da det er vigtigt at få slimen op. Du kan prøve at drikke en masse væske og tage slimløsende hostemiddel, for bedre at kunne hoste slimen op. Hvis du har mulighed for det, så spyt gerne slimet ud. Undgå at tage slimløsende hostemiddel inden sengetid, da det kan øge trangen til hoste og dermed holde dig vågen.

 

Løs hoste

Løs hoste er også med slim, men det er lettere for dig at hoste op. Ofte er løs hoste den sidste fase af en sej hosteperiode. Løs hoste kan ikke afhjælpes med slimløsende eller hostestillende midler, så her skal du væbne dig med tålmodig og en masse væske.

 

 

Hvordan stopper man hoste om natten?

Hvis din hoste bare bliver ved – både dag og nat – så er det på tide at anskaffe dig et hostemiddel som indeholder antihistamin, hvis du ikke allerede har gjort det. Antihistamin har nemlig både en hostestillende og beroligende effekt, der virker mellem fire og otte timer. Hvis du derfor tager den anbefalede dosis af det hostestillende middel med antihistamin inden sengetid, så kan det lægge grobunden for en mere rolig nat.

Hvis du er meget generet af hosten, kan du også lægge en ekstra pude, eller to, under din hovedpude. Det er med til at udvide luftvejene, så der ikke skabes unødvendigt pres og behov på hosterefleksen. 

 

Sådan behandles tør hoste hos børn

Hoster dine børn meget? Både om dagen og om natten? Så er der heldigvis hjælp af hente. Du kan blandt andet hente hostestillende medicin med antihistamin til børn helt ned til to år. Der er også spray og sugetabletter til de ældre børn. Det er ikke farligt for barnet at hoste, og så længe du holder dig til den anbefalede doseringen fra lægen, skal det hostestillende medicin nok mildne omstændighederne.

 

Helsams husråd mod hoste – til både børn og voksne

Vil du gerne prøve at bekæmpe hosten på egen hånd? Eller har du bare ikke et hostemiddel ved din side? Så har Helsam, med hjælp fra andre sundhedssider, lavet en listet over gode husråd mod hoste. 

 1. Gurgl enten saltvand eller almindeligt, lunkent vand for at rense hulrummet mellem mundhulen, næsehulen og struben. Du kan nemt lave dit eget saltvand med almindeligt salt og lunkent vand.
 2. Sammenbland honning, citron og kamille i en kop te, og drik det. Kamille, honning og citron er alle antibakterielle, mens det varme vand er eminent til at rense svælget.
 3. Du kan med fordel tilsætte ingefær i dine drikke og i din mad. Ingefær har nemlig anti-inflammatoriske og smertereducerende egenskaber.
 4. Du kan også prøve kræfter med gurkemeje i din mad. Krydderiet har også antibakterielle egenskaber og en antioxidativ effekt, der kan modvirke virusangreb i luftvejene og andre steder i kroppen.

Hos Helsam har vi et stort udvalg af naturlige produkter, som kan hjælpe dig med at holde din krop sund i og balance. Tag et kig på vores sundhedskategori her

Sortér efter