Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Collagen - en del af hele kroppens bindevæv

Vidste du, at NDS fører det mest komplette udvalg af collagen? Læs mere om collagen og dets egenskaber her.

NDS Collagen

 

Collagen – en del af hele kroppens bindevæv

Collagen, eller kollagen, er et yderst vigtigt stof i kroppen, hvor det bl.a. sørger for at holde muskler, sener, brusk og knogler sammen. Collagen varierer i både sammensætning og type, alt efter det bindevæv hvori collagenet findes. Der er nemlig forskel på det collagen der er i led og collagen der findes i væv som hud, tarme, knogler, sener og ledbånd. Der skelnes primært mellem type 1 og type 2 collagen, da disse er de mest almindelige og kendte collagen typer. Indenfor de to nævnte collagen typer, findes der desuden flere undertyper alt efter bindevævet. 

Ca. 30 % af kroppens proteiner, er lejret i collagen der fungerer som bindevæv i bl.a. hud, brusk, knogler og tarm. Bindevævet har kort sagt til opgave at binde alt væv sammen, samtidig med at det giver struktur og form til vævet.

 

Collagens opbygning

Collagen er en fantastisk størrelse og med omkring 28 forskellige typer, kan det være lidt vanskeligt at finde hoved og hale i collagen verdenen. Den enkelte type collagen består af helt specifikke aminosyre-sekvenser, der ikke findes andre steder i kroppen, ud over det sted hvor collagenet bidrager til vævet. Aminosyrerne som collagen er opbygget af, er primært glycin, prolin og hydroxyprolin, men også få andre aminosyrer. Disse aminosyrer bindes sammen i lange aminosyrekæder – de føromtalte aminosyresekvenser. Aminosyresekvenserne skaber peptidkæder som til sidst udgør collagen. 

Når vi spiser mad, tilfører vi kroppen proteiner. Disse fordøjes og nedbrydes til enkelte aminosyrer, hvorefter kroppen kan optage dem. I laboratoriet, hvor NDS collagen produkter fremstilles, gøres der brug af hydrolyse. Hydrolyse nedbryder proteinkæder fra collagen, til collagen peptider. Dermed har collagenet en stor optagelighed, da det allerede er nedbrudt til små peptidkæder. Når kroppen får collagen peptiderne og optager dem, omdannes de til de collagener som kroppen nu engang har behov for.

Collagens peptidkæder kan strækkes op til 50-80 %, hvorefter de trækker sig sammen og finder tilbage til deres oprindelige form. Hud, muskler, tarme og led har brug for at kunne strække sig, hvilket collagen altså spiller en særlig rolle i. 

Opbygningen af collagen sker gennem hele livet, ligesom nedbrydningen øges med alderen. Faktisk vil nedbrydningen af collagen begynde at fylde mere, end hvad opbygningen gør. Det er ikke kun alderen der er skyld i en øget nedbrydning af collagen. Også medicin, forurening, tungt arbejde, livsstil, tobak og overdreven solbadning spiller en rolle i forhold til, hvor tidligt og hurtigt nedbrydningen sker. 

I takt med at nedbrydningen af collagen finder sted, opstår en række symptomer:

  • Ømhed og stivhed i leddene med følgeskab af nedsat bevægelighed
  • Sener, seneskeder og ledbånd bliver stivere og dermed mindre elastiske
  • Huden taber sin elasticitet hvilket resulterer i linjer og rynker
  • Svækket knoglemasse som gør knoglerne mere skrøbelige

Nogle af symptomerne kommer til udtryk ved at sener og ledbånd lige skal gås i gang, efter en nat i sengen eller et længere hvil i stolen eller på sofaen. 

 

Type 1 og type 2 collagen

Hvad er forskellen egentligt på type 1 og type 2 collagen? Type 1 collagen findes i hud, hår, negle, muskler, sener, ledbånd, knogler, tænder, tandkød, øjne og blodkar – faktisk er 90% af kroppens collagen, type 1 collagen. Type 2 collagen derimod, findes i tarme, led, brusk, knogler og immunsystemet. 

Vores knogler er opbygget af 70 % uorganiske mineraler, 20 % organisk materiale og 10 % vand. De 20 % er collagen, og heraf er 95 % af collagen type 1. 

I tarmen findes over 70 % af vores immunforsvar sig. Når vi spiser føde, optages næringsstofferne i tarmen, men det kræver, at stofferne er af rette størrelse og variant. For at dette forløber mest optimalt, kræver det at tarmcellerne er stærke og intakte. Proteiner og collagen er særligt vigtige for tarmcellerne og deres funktion i forhold til optagelsen af næringsstoffer. 

Brusken i leddene indeholder op mod 70 % collagen og sørger for, at leddene ikke slider mod hinanden. Faktisk fungerer brusk som en ”støddæmper”. 

 

Hvad er bindevæv?

Bindevævet er at finde imellem og udenom alle cellebaserede og fysiologiske funktioner i kroppen. Bindevævet består af en kombination af sammensatte proteiner og store sukkermolekyler, som kobles sammen i forhold til de enkelte kropsområders behov. Tarmene skal være elastiske, brusk skal være tæt og støddæmpende, sener skal være tynde og elastiske, mens knogler skal være lette og stærke. Strukturproteinet i bindevævet er collagen.

 

NDS – markedets mest komplette udvalg af collagen

Det er ingen hemmelighed, at NDS fører det mest komplette udvalg af collagen produkter. De forskellige collagen produkter henvender sig hver især til et organ eller en vævstype. Dermed kan du sætte ind lige dér, hvor du ønsker ekstra collagen. 

NDS’ collagen sortiment består af:

  • SkinActive til hud, hår og negle. Den daglige dosis er 2,5 gram.
  • HairActive til hår. Daglig dosis er 2,5 gram.
  • Ezy Move til alle kroppen led. Den daglige dosis er 5 gram.
  • BoneX er til knoglerne. Daglig dosis er 5 gram.
  • Multi Collagen Total er til både hud, hår, negle, led og knogler. Daglig dosis er 7,5-15 gram.
  • Multi Collagen Sport er til led, ledbånd, muskler og sener. Den daglige dosis er 7,5-15 gram.

Alle collagen produkter er smagsneutrale og vandopløselige. Du kan både blande NDS collagen i et glas vand, juice, te, kaffe eller din yndlings smoothie. Det er derfor utroligt nemt at indtage dit daglige collagen tilskud, uanset hvilken form for drik du er til.

Sortér efter