Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Fodvorter

Vil du gerne fjerner din fodvorte? Eller vil du gerne vide hvad fodvorter er og hvordan de smitter? Så er du kommet til rette sted. I denne artikel beskriver vi fodvorter samt hvilke behandlingsmetoder der findes.

Fodvorter

 

Hvad er en fodvorte?

 En fodvorte er, som navnet antyder, en vorte på foden. Årsagen til fodvorter er en HPV-virus, som der findes flere end 100 forskellige typer af. En typisk fodvorte er rund eller oval, fast og hævet. Den kan desuden have mørke prikker i sig. De mørke prikker er vorterødder og er små blødninger i vorten som skyldes tryk fra når du går. Vortens overflade er ru og ujævn og så kan i nogle tilfælde være øm og klø. Størrelsen på fodvorter kan variere helt fra blot 1 mm til 1 cm eller mere.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Hvis du tror du har fået en fodvorte, vil du som regel ikke være i tvivl, om det rent faktisk er en fodvorte eller ej. Fodvortens karakteristiske udseende med de sorte prikker i midten gør, at du eller din læge hurtigt kan stille en diagnose. Husk - får du en fodvorte er det vigtigt at du behandler den, samtidig med at du passer på med at smitte andre.

Sådan ser en fodvorte ud

Hvorfor får man fodvorter?

Som sagt skyldes fodvorter HPV virus, humant papillomavirus, som trænger ind i huden gennem små rifter, revner og sår. Der hvor virusset trænger ind, inficerer det huden og resulterer i en vorte.

Alle kan få fodvorter, både børn, unge, voksne og ældre. Faktisk anslås det, at omkring 10 % af danskerne har en eller flere fodvorter. Hvis dit immunforsvar af den eller anden grund er svækket, er der større risiko for, at du får fodvorter. Dette gælder også børn, da deres immunforsvar endnu ikke er færdigudviklet. 

 

Hvordan smitter fodvorter?

Det virus som giver fodvorter, er utroligt smitsomt. Derfor skal du være meget påpasselig, hvis du har en eller flere fodvorter og samtidig deler bad med andre – også i træningscenteret. Det er primært i fugtige områder, at fodvorter smitter. 

Hvis du har en fodvorte, kan du beskytte andre mod smitte ved at bære badesko. Du kan også undgå at tage bad i træningscenteret og vente til du kommer hjem. Du kan også bruge badesko selvom du ikke har en fodvorte. Dermed mindsker du risikoen for selv at blive smittet. 

Åbne sår og rifter øger desuden risikoen for at blive smittet med fodvorter. Du kan faktisk også smitte dig selv – vask derfor altid håndklæder og strømper ved mindst 60 grader. Derudover bør du undgå at røre fodvorten med dine fingre, da du kan få vorter på hænderne.

Husk også, at afstødt hud fra fodvorten kan smitte. Det betyder altså, at hud der ligger på gulvet og som kommer i kontakt med huden, kan smitte dig eller andre med fodvorter.

 

 

 

Hvordan fjerner man en fodvorte?

Der findes rigtigt mange metoder til at fjerne fodvorter med. Tilfælles har metoderne, at de ødelægger den hud, som fodvortens HPV-virus lever i. Nogle metoder tillader at du selv kan fjerne vorten derhjemme, mens andre kræver lægebesøg. 
Vortefjernelse kan ske ved hjælp af bl.a. frysning, ætsning og skæring. Samtidig med en af de nævnte behandlingsmetoder, kan en fil, skalpel eller pimpsten anvendes til at fjerne fodvorten. Det er dog vigtigt at du ikke deler redskaberne med andre, eller rammer den raske hud, da fodvorten dermed kan smitte.

 

Sådan fjernes en fodvorte med frysning

Der findes forskellige frysemetoder til fjernelse af fodvorter. Hvor koldt det er, afhænger af om du gør det selv, eller om du får din læge til at fryse fodvorten. 

Hos læge og hudlæge bruges der flydende kvælstof som er 190 minus grader. Det er utroligt koldt, hvilket også betyder, at det kun skal ramme fodvorten og ikke den raske hud. 

Frysemidler i håndkøb er ofte 50 minus grader eller deromkring. Få nye frysemidler er nu på 80 minus grader. Frysemidlet består ofte af en blanding af propan (lightergas) og dimethylether. 

At fryse en vorte væk kan være smertefuldt, men smerten forsvinder ofte lige efter behandlingen. 

 

Sådan fjernes en fodvorte med ætsning

En anden behandlingsmetode er ætsning ved hjælp af syre f.eks. salicylsyre og trikloreddikesyre. Syren opløser vortens yderste lag hvorefter det kan fjernes med en skalpel. Efterhånden vil vorten dø og blive fjernet, hvorefter ny hud kommer frem.

 

Sådan fjernes en fodvorte ved brænding

En metode der ikke længere anvendes særligt meget, er brænding. At få brændt en fodvorte væk sker under bedøvelse, men kan efterfølgende være smertefuld når huden heler. Derudover kan det efterlade ar. 

 

Husråd mod fodvorter

Hvis du allerede har googlet hvordan man kan fjerne fodvorter, er du sikkert stødt på rigtigt mange gode idéer, hudråd og andre metoder til at fjerne fodvorter. Men virker de? Nogle husråd siger, at tea tree oil og gaffatape kan bruges til at fjerne fodvorter. Der er intet videnskabeligt bevis for at metoderne virker, men der er heller ingen bivirkninger ved at følge husrådene. 

Prøv at påføre tea tree oil på din fodvorte. Sørg for at det er ren tea tree oil og at der ikke er andre ingredienser i olien. Påfør denne dagligt på vorten – evt inden sengetid så olien kan virke natten over. Nogle oplever, at fodvorten forsvinder efter omkring 1-2 måneder.

Ved brug af gaffatape skal du klippe et lille stykke, ca. 2x2 cm og påføre det ovenpå vorten. Hver gang tapen falder af, skal du sætte et nyt stykke på. Hvad det præcist er der virker, kan vi ikke give et svar på, men mange oplever tilsyneladende at det virker.

Et andet husråd er at smøre klar neglelak på vorten. Neglelakken gør at fodvorten ikke kan ånde hvilket får den til at dø. Det er dog vigtigt at du kun påfører neglelak på vorten og ikke den omkringliggende hud. Derudover skal du stoppe behandlingen hvis du oplever bivirkninger. 

 

Fjern fodvorter med Helsam

Hos Helsam forhandler vi Wartner 2G til behandling af både fod- og håndvorter. Wartner 2G er baseret på den fryseteknik som også anvendes i sundhedssektoren. Med Wartner 2G kan du enkelt, nemt og roligt fjerne fodvorter hjemme. Frysebehandlingen slår vorten ihjel og får den til at falde af, efter blot 10-14 dage. I nogle tilfælde kan yderligere behandling være nødvendigt, hvorfor du kan behandle vorten endnu en gang.

Du finder hele udvalget af vortebehandling her – hvor også SkinOcare, BK og Spirulina VS findes. 

Køb vortebehandling på helsam.dk eller i en af vores butikker. Du kan få din ordre leveret til din hjemmeadresse, pakkeshop eller fragtfrit til din nærmeste Helsam-butik. Har du spørgsmål eller brug for gode råd, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice, eller spørge vores uddannede personale i butikkerne.

Sortér efter