Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Hudens flora

Bakterier lever i store antal på huden hvor de bl.a. sørger for at holde huden rask, flot og modstandsdygtig. Læs mere om hudens bakterieflora og hvordan du holder den stærk, her i artiklen.

Hudens flora

 

En hud i balance

Huden er kroppens største organ – det har du helt sikkert hørt før. Det er også rigtigt, men vidste du også, at der på huden og i kroppen, findes flere bakterier end der er celler i hele kroppen? De mange milliarder bakterier sørger for, at huden holder sig sund, stærk og modstandsdygtig overfor et væld af ydre påvirkninger. Bakterierne indgår sammen med bl.a. svampe i et fantastisk økosystem, et økosystem som vi bør være utroligt glade for og holde os gode venner med. Økosystemet betegnes også som hudens mikrobiom eller hudens normalflora.

Fra naturens side ligger der på hudens yderste lag, en ”syrekappe” som holder huden sund. Syrekappen består af syre fra sved, hudfedtstoffer og andre gode bakterier. 

Hudens bakterieflora påvirkes af alt hvad vi gør, hver eneste dag: brug af hudplejeprodukter, hvad vi spiser, tøjet vi bærer, miljøet vi befinder os i og meget, meget mere. Eftersom så mange faktorer påvirker hudens flora, sker det også, at floraen af og til kommer i ubalance. Når dette sker, er det vigtigt at få hudens flora i balance igen, så den fortsat kan beskytte dig og din krop mod uvelkomne bakterier, virus, svampe og sygdomme. 

 

Hvad bringer huden i ubalance?

Forkert brug af plejeprodukter, for meget vaskemiddel til tøjvask, usund kost og forurenede omgivelser medvirker alt til, at hudens flora kommer i ubalance. Derudover har huden og de mange gode bakterier, været under stort pres i forbindelse med hele corona-pandemien. Vi har brugt mere håndsprit, håndvask og andre hygiejneforbedrende midler end ellers. Dette har gjort, at et væld af bakterier på både hud og udefra, er fjernet eller ikke har nået kroppen som normalt. 

Håndsprit er rigtigt godt at bruge, når man gerne vil undgå bakterier der kan gøre en syg. Særligt når dagens gøremål medfører kontakt med overflader (tog, bus, toiletter), som mange andre også har rørt ved. Desværre fjerner håndspritten også de gode bakterier, hvilket kan resultere i, at huden på hænderne nemmere bliver tør og irriteret. 

Når vi får bakterier udefra, sørger huden- og kroppens naturlige bakterieflora for at bekæmpe disse. Men når kroppen slet ikke skal bruge kræfter på at bekæmpe fremmede bakterier, bliver forsvaret svagere og fremmede bakterier får dermed endnu lettere ved at gøre skade.

Vil du gerne blive endnu klogere på, hvordan plejeprodukter, tøjvask og forurening kan bringe hudens flora i balance, så læs med herunder:

Plejeprodukter kan bringe hudens flora i ubalance
Vi bruger alle hudplejeprodukter i større eller mindre grad. Nogen bruger udelukkende shampoo og kropssæbe/bodywash i badet, mens andre supplerer med bodyscrub, lotions, cremer og andre renseprodukter. Der er intet galt i at bruge plejeprodukter i forbindelse med badet, samt efterfølgende, så længe de er milde og skånsomme for huden og dermed hudens naturlige flora.

Nogle produkter indeholder mange kunstige tilsætningsstoffer, stærke dufte eller andet der kan virke irriterende på huden. Derudover kan nogle produkter have så rensende egenskaber, at for mange af de naturlige bakterier fjernes under brugen deraf. 

Et godt eksempel på hvordan forkert brug af plejeprodukter kan skade hudens naturlige flora, er når en almindelig kropssæbe bruges i intimområdet. Her er det en stor fordel at anvende en intimsæbe som både er uden parfume og har en særlig pH balance.

 

Hudens flora - tøjvask

 

Forkert tøjvask bringer hudens flora i ubalance
Vi kan ikke undvære tøj på kroppen, eller at vaske det fra tid til anden. Inden du tager nyt tøj i brug bør du vaske det, så du får fjernet kemikalierester der eller kan irritere huden. Noget nyt tøj kan lugte meget kraftigt af kemikalier – særligt tøj med tryk. Denne slags tøj på du som regel undgå, bl.a. fordi det kan skabe ubalance i hudens flora, men også være skadeligt for dig. 

Sportstøj, altså tøj til cykling, fodbold, løb osv. er de seneste år begyndt at blive behandlet med antibakterielle kemikalier. Disse antibakterielle kemikalier har den bagside, at de udover at eliminere svedlugt, også kan skabe en ubalance i hudens naturlige normalflora. 

I forbindelse med den almindelige og daglige tøjvask, er det en god idé at sætte sig ind i, hvor meget vaskemiddel der skal bruges, til den mængde tøj der nu engang skal vaskes. For meget vaskemiddel kan sætte sig som rester i tøjet og dermed skabe grobund for irritation af huden. 

 

6 tegn på at din hud er i ubalance

Din hud skal nok fortælle dig, hvis den er i ubalance eller hvis du behandler den på en måde, som ikke er optimalt. Herunder giver vi dig seks tegn på, at din hud er i ubalance:

  • Rødme 
  • Kløe
  • Stikken og prikken i huden
  • Uren hud, f.eks. bumser og hudorme
  • Tør hud
  • Fedtet hud

 

Sådan får du huden i balance – indefra og ud

Er din hud kommet i ubalance, eller vil du gerne gøre dit for at det ikke sker lige foreløbigt, kan du faktisk gøre relativt meget selv. En hudflora i ubalance kan ofte behandles udefra, men vil du gøre noget ekstra, kan du også hjælpe til indefra. 

Dine hudplejeprodukter gør helt sikkert allerede en masse godt for din hud, men du kan sagtens vælge at være endnu mere. Har du f.eks. hørt om probiotika, postbiotika og præbiotika?

Probiotika 
Er levende bakterier der støtter hudens bakterieflora og sørger derfor for, at udefrakommende bakterier har sværere ved at gøre skade på huden. Probiotika, altså levende bakterier, findes i nogle hudplejeprodukter, men kun hudplejeprodukter som ikke indeholder vand. I stedet er hudplejeprodukter med probiotika altid oliebaserede. 

Hvis du tager mælkesyrebakterier, får du også tilført probiotika til kroppen. Mælkesyrebakterier findes både i form af kapsler og pulver, så du kan nemt vælge det probiotika-kosttilskud der passer til lige netop dig.

Postbiotika
Er ikke levende bakterier, men en fraktion eller et ekstrakt af probiotika. På ingredienslisten er de ofte kaldt noget med ”ferment” eller ”lysate”. Postbiotika virker bl.a. ved at danne antioxidanter, understøtte hudens cellesammenhold og spærre for patogene mikrober. Patogene mikrober er skadelige bakterier som kommer udefra, f.eks. gennem luften.

Prebiotika
Er fantastisk næring for hudens gode bakterier. Når du tilfører kroppen præbiotika understøttes bakteriefloraens vækst og overlevelse. De præbiotiske ingredienser er bl.a. inulin og andre planteekstrakter. 

 

Vedligehold din huds bakterieflora med Helsam 

Understøt din huds normalflora med kosttilskud, plejeprodukter og sunde fødevarer fra Helsam. Vi forhandler et bredt udvalg af hudvenlige, hudunderstøttende og hudplejende produkter. Gå på opdagelse i vores store sortiment. Bestiller du online, kan du få din ordre leveret fragtfrit til din nærmeste Helsam-butik. Du kan selvfølgelig også få din ordre leveret til din hjemmeadresse eller en pakkeshop nær dig.

Hvis du har spørgsmål til et produkt, er du mere end velkommen til at kontakte os. Vores udannede og professionelle personale er altid klar på at give dig personlig og faglig rådgivning i forbindelse med dit køb – eller hvis du blot vil høre mere.
Sortér efter