Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Hvor længe kan jeg opholde mig i solen?

Når du og din familie skal opholde jer i solen længe ad gangen, skal i være opmærksomme på hudtype, UV-stråling og solfaktor. Find din hudtype her


Sommeren byder på mange udendørsaktiviteter, såsom heldagsture, udendørskoncerter, festivaller, strandture og meget mere. De efterfølgende dage kan dog nemt blive ødelagte, hvis du bliver slemt forbrændt af solens stråler. Når du og din familie skal opholde jer i solen længe ad gangen, skal i være opmærksomme på hudtype, UV-stråling og solfaktor.

Den tid du kan tåle at opholde dig i solen uden at søge skygge, er afhængig af din hudtype og UV-strålingen. Få overblik over de forskellige hudtyper og identificér din egen. Ca. 50 % af den danske befolkning har hudtype 2.


HUDTYPE 1

hudtype-1

Du har en sart hud, der let får for meget sol. Du bliver let solskoldet, og din hud bliver sjældent/aldrig solbrun. Solbeskyttelse er næsten altid nødvendigt, når du er udenfor om sommeren i Danmark og på solferie i udlandet. Uden solbeskyttelse risikerer du solskoldning, hvis du er ude mere end:

Uv-indeks 3: 40 min

Uv-indeks 7: 15 min.

Uv-indeks 11: 10 min.


HUDTYPE 2

hudtype-2

Du har en sart hud, der kan tåle lidt mere sol end hudtype 1, men du bør stadig være forsigtig, når du er udenfor, og uv-indekset er 3 eller mere. Din hud bliver let solskoldet, men du kan godt blive solbrun. Uden solbeskyttelse risikerer du solskoldning, hvis du er ude mere end:

Uv-indeks 3: 55 min.

Uv-indeks 7: 20 min.

Uv-indeks 11: 15 min.


HUDTYPE 3

hudtype-3

Hudtype 3 er mindre sart end 1 og 2. Du bliver let solbrun, men kan også blive forbrændt, hvis du ikke passer på i solen. Husk, at det aldrig er sundt at stege i solen. Heller ikke, selvom du ikke solskoldes. Uden solbeskyttelse risikerer du solskoldning, hvis du er ude mere end:

Uv-indeks 3: 65 min.

Uv-indeks 7: 25 min.

Uv-indeks 11: 15 min.


HUDTYPE 4

hudtype-4

Hudtype 4 kan tåle en del sol, men husk, at det aldrig er sundt at stege i solen. Heller ikke, selvom man ikke solskoldes. Livstidseksponeringen for uv-stråling har også betydning for risikoen for hud- og modermærkekræft. Uden solbeskyttelse risikerer du solskoldning, hvis du er ude mere end:

Uv-indeks 3: 95 min.

Uv-indeks 7: 40 min.

Uv-indeks 11: 25 min.

 

HUDTYPE 5-6

hudtype-5hudtype-6

Hudtype 5 og 6 kan tåle meget sol, men det er vigtigt at huske, at det aldrig er sundt at stege i solen. Heller ikke, selvom man ikke solskoldes. Uden solbeskyttelse risikerer du solskoldning, hvis du er ude mere end:

Uv-indeks 3: 130 min.

Uv-indeks 7: 55 min.

Uv-indeks 11: 35 min.

 

Hav altid en solcreme med på turen. Det ikke nok at smøre dig ind én gang, da solcremen forsvinder, når du eksempelvis sveder eller bader. Køb en solcreme med minimum faktor 15, hvis du er i Danmark. Rejser du udenlands til lande med varmere klima end Danmark, skal du vælge en solcreme med minimum faktor 30. Husk også at vælge en solcreme, der både beskytter dig mod UVA- og UVB-stråling.

Er du i tvivl om dagens UV-indeks, så hent appen ”UV-INDEKS” udviklet af Kræftens Bekæmpelse. Find den både på App Store og Google Play.

Kilde: www.cancer.dk/

Sortér efter