Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Maskne: Uren og irriteret hud

Bliv klogere på maskne og hvad der sker med huden, når du bruger mundbind i længere tid. Få råd til hudplejen og hvordan du forebygger maskne. Læs mere her.

Maskne

 

Hvad er maskne?

Maskne – det er faktisk en ting og ikke blot en stavefejl. Man kunne næsten tro, at det er gået lidt for hurtigt med at skrive masken, men maskne er et begreb som er sammensat af ordene ”maske” og ”akne”. Men hvad er maskne så? Maskne er en betegnelse for uren-, irriteret og rød hud som kan opstå ved brug af et mundbind. Uanset om du bruger engangs- eller genanvendelige mundbind, kan du efter længere tids brug opleve at blive ramt af uren og belastet hud. Det gælder også dig som ellers ikke oplever hudproblemer. For dig som i forvejen døjer med øm og belastet hud, er brugen er mundbind ikke med til at gøre det bedre. Derfor kan det for dig være et tilbageslag, når det gælder om at holde irriteret og uren hud tilbage.


Hvorfor opstår maskne?

Normalt får huden i ansigtet lov til at ånde frit. Der er intet som dækker for huden og gør at den ikke kan ånde frit. Huden i ansigtet afgiver sved, men også talg og andre bakterier fra de indre hudlag. Sveden fordamper som regel så huden holdes ”tør”, men dette er desværre ikke muligt, når du bruger et mundbind.

Ved brug af et mundbind, bliver huden fugtig. Det skyldes især udåndingsluften fra din vejrtrækning. Mundbindet holder fugten inde og lader den ikke fordampe, hvilket kan resultere i, at din hud bliver irriteret.

Når du bruger mundbind, primært mundbind af stof, kan de indeholde mange forskellige kemikalier, herunder farvestoffer. Eftersom det hurtigt kan blive dyrt at købe og bruge engangsmundbind, er stofmundbind et noget billigere alternativ. Dog skal du være særligt opmærksom, når du vælger et stofmundbind. Tåler du ikke farvestoffer og lignende, så vælg et ufarvet stofmundbind, eller et mundbind som er miljømærket.

Brugen af mundbind i længere tid, kan også trykke på huden eller skabe friktion, som kan give knopper og rødme på huden.


Hvordan behandler man maskne?

Skulle du være så uheldig, at du har fået maskne, så er der heldigvis meget du kan gøre, for at behandle din belastede hud. Herunder får du gode tips og idéer til behandling af maskne.

Huden er vores største organ, den klarer meget selv, men til tider har den brug for ekstra omsorg og pleje. Rødme, irritation, knopper og uren hud er nogle af de bivirkninger, som brugen af mundbind kan medføre. Derfor er det også vigtigt, at din hud renses og får masser af næring, så den kan holde sig sund og modstandsdygtig.

Til daglig pleje
Ved uren hud kan du bruge en Konjac svamp – en naturlig svamp fyldt med effektive egenskaber. Konjac svampen gøres våd hvorefter du blidt og i cirkulerende bevægelser, kan eksfoliere og rengøre huden. Varianten med bambuskul er udviklet til sart, fedtet og uren hud, hvilket gør den perfekt til behandling af maskne. Huden stimuleres og døde hudceller samt bakterier fjernes skånsomt. Din ansigtshud efterlades blød, ren og klar til dagens udfordringer.

På farten og til akutte irritationer
Tilstoppede porer og bumser ses godt nok ikke når mundbindet er placeret over nederste del af ansigtet, men så snart du tager mundbindet af, kommer de til syne. Sidder bumserne spredt og har du nogle stykker, er SOS Spot Treatment fra Weleda en fantastisk ven. Cremen påføres direkte på bumserne eller de områder som er røde og irriterede. SOS Spot Treatment lindrer smerter og ømhed, samtidig med at forekomsten ar nye bumser reduceres. Når du påfører cremen, vil du opleve en beroligende og behagelig kølende effekt på huden – brug efter behov og kom maskne til livs. På samme måde kan den velkendte spot stick fra Australian Bodycare bruges. Med sit indhold af tea tree oil beroliges bumser så de hurtigere forsvinder. Udover at virke beroligende, virker den også desinficerende og kløestillende. Begge produkter er i taskevenlige størrelser – perfekte til at have med på farten.

Til ekstra omsorg
En gang i mellem kan du gøre lidt ekstra for din hud. En lermaske fra Ecooking indeholder flere aktive ingredienser som i samspil plejer, beroliger og øger hudens naturlige regeneration. Urenheder reduceres hurtigt da sebumproduktionen nedsættes – sebum er hudfedt og kan tilstoppe porerne. Og netop overskydende hudfedt der tilstopper porerne, er ofte en del af at bruge mundbind i lange perioder. Lermasken indeholder det helt særlige stof ”pseudomonas altermonas”, som er udvundet af mudder fra Antarktis, og det er netop dette stof der bl.a. sørger for, at din hud efterlades beroliget og mindre rød. Vælger du at give din hud kærlighed med en lermaske, kan du bruge den 1-3 gange om ugen.


Sådan forebygger du maskne

Følg disse tre råd og forebyg maskne på en nem og effektiv måde:

  • God hudpleje
    Ved at pleje din hud giver du den de bedste betingelser for at holde sig smuk og ren. Brug nogle gode, skånsomme og plejende produkter der kan gøre huden blød, rense porerne og fjerne ophobede bakterier. Tidligere i artiklen beskrev vi hvordan du behandler allerede opstået maskne, men måske vil du også gerne forebygge nye maskne udbrud?

    At forebygge maskne kræver en god daglig hudplejerutine – det lyder for nogen omfattende, men det behøver det ikke være. Du kan faktisk nøjes med 2-3 produkter. En god hudplejerutine består af hudpleje morgen og aften. Både morgen og aften kan du rense huden for at fjerne snavs og bakterier som har lagt sig på huden efter en lang dag eller nat. I løbet af dagen udsættes huden for meget og både støv, forurening, sved, hudfedt og bakterier kan sætte sig i porerne. Om natten derimod, er det ofte kun sved og hudfedt der kan skabe problemer. Hvis ikke huden renses, kan skidt og snavs tilstoppe porerne og fremme irritation, bumser og uren hud.

    Brug en ansigtsvask, rensegel eller ansigtsrens morgen og aften og rens effektivt ansigtets hud. Du kan f.eks. bruge Lavera Basis rensegel med aloe vera og jojoba. Den er velegnet til sensitiv hud og er meget mild mod huden. Ønsker du et renseprodukt uden parfume er rensegelen fra Ecooking et rigtigt godt bud. Udover at rense huden tilfører den også fugt så tør og skællende hud reduceres.

    Ligesom huden bør renses morgen og aften, bør du også bruge en god ansigtscreme, som tilfører masser af fugt. Der er mange fugtighedscremer at vælge imellem, hvor nogle er dagcremer eller natcremer, mens andre kan bruges i løbet af hele dagen. Når det gælder forebyggelse af maskne skal du vælge en ansigtscreme som er udviklet til at forebygge uren- og irriteret hud. FACE51 anti-blemish cremen indeholder bl.a. salicylsyre som mindsker urenheder og reducerer dannelsen af sebum. FACE51 er desuden fri for både parfume og farvestoffer og så bærer den Asthma Allergy Nordic mærket. Du kan bruge FACE51 både morgen og aften og behøver derfor ikke investere i to cremer.

    En dagcreme der tilfører masser af fugt, er dagcremen fra danske Ecooking. Ved at tilføre huden fugt, kan du forebygge tør og skællende hud. Påfør dagcremen hver morgen efter du har renset ansigtet med en ansigtsrens.

    Vil du gerne gøre noget ekstra for at forebygge maskne, kan du udover ansigtscreme og ansigtsrens, bruge et serum. Et serum giver intensiv fugtpleje og bruges på mindre områder, f.eks. området omkring næse og mund som især er udsat for at blive ramt af maskne. Påfør serummet før din dag- eller natcreme – sørg for at den er trukket helt ind i huden, inden du fortsætter din hudplejerutine. Et godt serum er f.eks. Mineral Intense Moisturizing Serum fra IDUN. Serummet fra IDUN indeholder bl.a. hyaluronsyre og glycerin som har nogle helt fantastiske egenskaber når det kommer til at være fugtgivende.

  • Vask dit stofmundbind
    Bruger du et stofmundbind, er det vigtigt at du husker at vaske det. Ved at vaske mundbindet fjerner du bakterier, snavs og andet skidt som i løbet af brug er blevet ophobet. Vask mundbindet ved 60 grader – ikke over. Når du vasker stofmundbindet ved 60 grader, dør bakterierne. Det gør de også ved højere temperaturer, men her kan mundbindets pasform ændre sig og dermed reduceres dets effektivitet. 

  • Skift engangsmundbind ofte
    Engangsmundbind er som navnet antyder, kun til brug én gang. Tager du det af skal du derfor ikke gemme det, for igen at kunne bruge det senere. Smid mundbindet i skraldespanden – ikke naturen.

Forebyg og behandl maskne med Helsam

Vi håber du er blevet klogere på hvad maskne er, og at det ikke bare er en tastefejl. Maskne kan være utroligt irriterende og ubehageligt og derfor håber vi, at du hurtigt kan få din ”gamle” hud tilbage, efter at have læst denne artikel.

Du finder alle produkterne her på helsam.dk, men vil du gerne se produkterne inden du køber dem, kan du finde dem i vores butikker som ligger spredt over det meste af landet. Skulle vi ikke have et produkt hjemme i den butik du besøger, bestiller vi det gerne hjem – helt uden fragtomkostninger for dig.

Vores personale er altid klar til at vejlede dig og give dig gode råd, så spørg os blot, hvis du ønsker viden om andre produkter til behandling og forebyggelse af maskne.

Sortér efter