Yoga
Bliv klogere på yoga og de mange fordele yogaøvelserne har på kroppen.
Hvad er yoga?
Motion behøver ikke at være sveddryppende, før det virker. Det er den populære træningsform yoga et klart bevis på. Yoga, der omtales som et træningssystem, er egentlig en livsfilosofi, der primært handler om at være i ro og balance. Når du dyrker yoga, arbejder du på at forene krop og psyke, og det er med andre ord den indre ro, der er fokus på. Yoga har sin oprindelse i oldtidens Indien og består overordnet set af en lang række åndedrætsteknikker og kropsstillinger.
Hvilke typer yoga findes der?
Lige så mange millioner, der dyrker yoga verden over, omtrent lige så mange yogastilarter/-typer findes der. Seks af de mest udbredte er Hatha-, Bikram-, Hot-, Vinyasa-/Power-/Flow-, Astanga- og Yin-yoga.
Hatha: Ved denne yogatype forstås almindelig yoga, og det er en af de typer, der praktiseres mest. Det er de klassiske yogastillinger, der udøves, og der er fokus på, at disse holdes i længere tid ad gangen. Da Hatha-yogaen ses som den grundlæggende yoga-form, er denne type yoga god at starte med som nybegynder.
Bikram: Denne type yoga udspringer, ligesom langt de fleste andre yogatyper gør det, af Hatha-yogaen. Særligt for netop Bikram-yogaen er, at det er en fast serie, der består af 26 stillinger og 2 åndedrætsøvelser. Det betyder, at Bikram-yogaen er ens uanset, hvor i verden du udøver den. Den praktiseres som hovedregel i et rum, der er opvarmet til 40 grader, hvorfor der svedes meget, når Bikram-yogaen udføres. Den er derfor fysisk krævende og relativ hård. Bikram-yogaen anbefales af den grund til mennesker, der er i god form.
Hot: Som det fremgår af navnet, udføres Hot-Yoga – ligesom Bikram-yogaen – i et opvarmet lokale. Typisk er temperaturen i lokalet 37,5 grader. Det betyder, at det føles som at lave yoga i en sauna. Hot yoga er egentlig en samlet betegnelse for alle yogatyper, der udføres i opvarmede lokaler. Når du udøver yoga under så varme forhold, opvarmes kroppen hurtigere, hvilket gør det muligt for dig at komme endnu dybere i strækkene og stillingerne. Kroppen bliver så og sige mere formbar. Vær dog opmærksom på, at denne yogaform er meget fysisk krævende.
Vinyasa/Power/Flow: Vinyasa-yogaen går under flere navne, herunder både Power- og Flowyoga. Denne yogatype er karakteriseret ved at være en dynamisk form for yoga. Med det forstås, at yogastillingerne og -strækkene, som yogasessionen indeholder, udføres i et hurtigt tempo med få eller ingen pauser. Med andre ord i et flow.
Ashtanga: Denne yogatype minder i vid udstrækning om Vinyasa-yogaen, da Ashtanga-yoga også er kendetegnet ved at være relativ intens og krævende. Ashtanga-yogaens stillinger udføres ligeledes i én sammenhængende serie, men særligt ved denne type yoga er, at der er fokus på åndedrættet.
Yin: I modsætning til både Bikram-, Ashtanga- og Vinyasa-yoga, der både er relativt hårde og udføres i varme, er Yin-yogaen en stille og blid yogaform. De forskellige yogastillinger udføres i et langsomt tempo, hvilket har en meditativ virkning.
Udover de ovennævnte findes mange andre former for yoga, der hver især har deres særegne kendetegn. Hvilken af dem, du skal vælge, afhænger først og fremmest af din fysiske form, og hvor velbevandret du er i yoga.
Hvilke lidelser kan man behandle/forebygge med yoga?
Når yoga udføres rigtigt, har den en lindrende effekt på en række forskellige lidelser. Det gælder både muskelsmerter og ømhed, hvilket skyldes, at den blide motionsform løsner op i musklerne. Yoga kan sagtens stå alene, men fungerer i særdeleshed også som et fint supplement til hård styrketræning og kredsløbstræning som løb og lignende. Da yoga – især de blide former af slagsen som fx Yin-yoga – har en afslappende og meditativ effekt, kan motionsformen have en forebyggende effekt på stress. Der er desuden solid evidens for, at yoga er en aktivitet, der har positiv betydning for vores fysiske og psykiske funktionsevne. Det skyldes især, at yoga er en motionsform, der tager udgangspunkt i psyken.
Er der risiko for skader?
Ligesom fleste andre sportsgrene er der med yogaudøvelse også risiko for skader, hvis man ikke udfører øvelserne korrekt. Man skal passe på – og måske ikke kaste sig ud i den mest krævende yogatype med det samme. Nogle af de hyppigst forekomster af skader i forbindelse med yoga er overstrækning af musklerne, der hovedsageligt skyldes mangel på instruktion og træning. Det anbefales derfor, at du udfører yogaen – uanset hvilken type, du vælger – i det tempo, der passer dig, din fysiske form og dine evner. Med andre ord, der hvor du er i din træning. Det allervigtigste er, at du har den rigtige teknik, når du praktiserer de forskellige arbejdsstillinger og dybe udstræk.
Hvilket udstyr har man brug for?
Yoga er ikke den mest krævende form for motion, men der er dog et par basale ting, du skal bruge, når du skal dyrke yoga. Det måske allervigtigste er yogamåtten, som du kan lave øvelserne derhjemme med. Herudover gælder det flere typer af puder, herunder en øjenpude til at lægge over øjnene og en meditationspude, som du kan støtte nakken og hovedet på. Slutteligt kan du med fordel investere i en let taske eller et net, hvori du kan have måtten, puderne og eventuelle drikkevarer.
Udover yogamåtten, der giver dig støtte til arbejdsstillingerne, er det rette tøj også af væsentlig betydning. Det mest optimale tøj at have på til yoga er løst bomuldstøj og lignende, da det giver en stor bevægelighed. Hvor meget du skal have på, afhænger naturligvis også af yogatypen. Det giver her sig selv, at du ikke skal have meget – og varmt – tøj på, når du dyrker hot yoga.
Find yogaudstyr på Helsam.dk
Hvis du har fået mod på at prøve kræfter med yogaens meditative og afslappende egenskaber, og derfor mangler udstyr, kan du finde det på Helsam.dk. Det gælder naturligvis også, hvis du er en hærdet yogaudøver, der skal have opgraderet dit udstyr. Køb det online på Helsam.dk i dag, så leverer vi fragtfrit til en Helsam-forretning nær dig.
Se vores udvalg af yogaudstyr her.