Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Gode vegetarråd

Som vegetar skal man være ekstra opmærksom på at få alle de ting, som kroppen har brug for

Gode veganer råd

Vegetar og kosttilskud

Der er mange fordele ved at spise vegetarisk, men man skal være god til det for at få alle de ting, som kroppen har brug for. Især hvis man er veganer, hvor alle former for kød, fisk, æg og mælk er udelukket. Man vil så kunne komme i underskud med vigtige næringsstoffer. Kød er en vigtig kilde til B12-vitamin, der er vigtigt for mange ting, blandt andet for bloddannelse, nervesystemet og knoglerne. Undgår man helt at spise kød, vil det være svært at få nok B12-vitamin.

Mange ældre mangler i forvejen B12-vitamin, ofte på grund af mangel på mavesyre. For at være på den sikre side, er det godt at få målt indholdet af B12-vitamin, homocystein og folinsyre i blodet, før man begynder at tage tilskud. Vegetarer bør også tage tilskud af de andre B-vitaminer. Mange vegetarer kommer også til at mangle zink, der er nødvendigt for mere end 300 enzymer. De kan også komme til at mangle selen, der er et vigtigt antioxidant med mange vigtige funktioner i kroppen. Mangel på jern og calcium kan også forekomme.

Vegetarer er også i risiko for at komme til at mangle de livsvigtige fedtsyrer, blandt andet DHA, hvis de ikke spiser fisk. Så det er især veganere, der er i fare for at mangle DHA. Børn af mødre, der er veganere, kan risikere at komme til at mangle både B12 og DHA, der er nødvendige for den bedst mulige udvikling af hjernen og nervesystemet. Det er sundt for mange af kroppens funktioner at tage tilskud af en planteolie med omega-3 fedtsyrer af en god kvalitet. Vegetarer bør som alle andre ikke bruge margarine og andre hærdede fedtstoffer.

Desuden kan vegetarer risikere at komme til at mangle svovl, hvis de ikke spiser æg og mælkeprodukter eller får nok svovl via proteiner, som vegetarer også kan komme i underskud med, hvis de ikke er gode til at variere kosten og sikre sig forskellige planteproteiner. Quinoa indeholder fx mange gode aminosyrer. Især veganske kvinder, der er gravide og ammer, skal tage kosttilskud.

Carsten Vagn-Hansen har arbejdet som læge siden 1965 og som praktiserende læge i 18 år. Da han fyldte 50, lukkede han sin praksis og blev, som han selv siger, ”handelsrejsende i sundhed”. Han er sundhedskonsulent, forfatter, underviser og underholder sammen med sin kone landet over med ”sang, sundhed og livsglæde”. Han har i mange år været radio- og tv-doktor og rådgiver dagligt mennesker med sundhedsproblemer via breve og e-mails.

Sortér efter