Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Matcha

Prøv teeen som er fuld af antioxidanter

Matchate er grøn te i pulverform, og matcha er den te, der anvendes til traditionel japansk teceremoni. Det er en ceremoni, hvor der er fokus på nuet, og som kræver oplæring for, at man kan udføre den korrekt.

Det særlige ved matcha er, at tebusken vokser i skyggen. Teavlerne skærmer tebuskene for solen, og på den måde stiger klorofylindholdet i bladene.

Efter bladene er høstet, dampes de for at stoppe enzymaktiviteten. Dernæst lufttørres bladene og stilkene tages af. Det er også i denne proces tebladene sorteres efter kvalitet. Der findes nemlig forskellige grader af kvalitet inden for matcha, hvor den fineste kvalitet betegnes ”ceremony grade”. Den fineste kvalitet består af nye og spæde blade fra toppen af teplanten og har en frisk græsagtig smag, hvorimod de lidt ældre blade bruges til lavere kvaliteter og har en mere bitter smag.

Hvilken kvalitet man køber, kan afhænge af, hvad man skal bruge den til. Bruger man sin matcha til latte, desserter og lignende, så kan man godt bruge en lidt lavere kvalitet end til tebrygning.

Matcha indeholder koffein, men mange oplever ikke det samme koffein-rush som med kaffe. Derimod opleves det mere som en behagelig tilførsel af energi med øget koncentration og fokus. Hvilket måske skyldes kombinationen af koffein, catechiner, antioxidanter og aminosyrer. Spæde teblade, der høstes tidligt indeholder aminosyren L-theanin, der virker beroligende på sindet, uden at man bliver træt og døsig. I matcha te menes indholdet af L-theanin, at være særlig højt.

Grøn te og sundhed:

Generelt indeholder grøn te masser af stoffer, der har indflydelse på smag, duft, udseende og sundhed. De grønne teblade indeholder i særlig høj grad en type af polyfenoler, der kaldes catechiner. Catechiner er med til at beskytte teplanten mod svampe og bakterier, og i vores krop virker catechiner som antioxidanter. Der findes i forskellige typer af catechiner, men det er epigallocatechingallat (EGCG), der specielt fremhæves, da det er den mest aktive antioxidant.

Generelt indeholder grøn te EGCG, men mængderne varierer meget og afhænger af teplanterne, dyrkningsområde, høsttidspunkt, tebladenes kvalitet og hvordan teen forarbejdes.

Når vi drikker te i pulverform, indtager vi hele produktet, modsat når vi hælder varmt vand over bladene og sier bladene fra. Derfor får vi større indhold af sundhedsfremmende stoffer som EGCG, når vi drikker matcha.

Kilde: www.trinevesteraa.dk

Vis som

www.helsam.dk anvender vi cookies. Cookies er i mange tilfælde nødvendige for at få en hjemmeside til at fungere. Cookies kan anvendes til at skelne de forskellige brugere på en hjemmeside fra hinanden samt til at måle trafik på en hjemmeside. Klikker du videre på siden, accepterer du, at der sættes cookies til ovennævnte formål. Du kan finde vores cookiepolitik her: Klik her

×