Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Olivenolie

Vil du blive klogere på olivenolie og dens sunde egenskaber?

olivenolie

Olivenolie – det sunde fedt

Olivenolie har været fast inventar i de danske køkkener i årtier på grund af sin gode og smagsgivende karakter. Der findes i dag mange forskellige udgaver af olivenolie, og det kan være svært at gøre sig klog på forskellene på dem. Læs med her og bliv klogere på, hvilke olivenolier der findes, og hvad de kan bruges til.

 

Hvad er olivenolie?

Olivenolie er en vegetabilsk olie, som er udvundet fra frugten fra oliventræet, der stammer fra middelhavsområdet. Olivenolie kan anvendes i mad, kosmetik og sæbe og har i middelhavslandende i generationer været anset for at være sundhedsfremmende samt indtaget en vigtig plads i kosten.

En skånsom plukning – gerne håndplukning giver oftest en bedre kvalitet. Hvis de høstes, før de er modne, bliver oliens duft og smag mere intens. Der er derudover også en større koncentration af de sunde polyfenoler, som er naturlige antioxidanter. Hvis olivenerne plukkes, mens de stadig er grønne, får man mindre olie per kilo oliven, men kvaliteten er bedre.
Jo kortere tid der går, fra olivenerne bliver plukket til de presses, desto bedre kvalitetsolie opnår man. Hvis olivenerne presses indenfor få timer, bibeholdes de sunde egenskaber bedre.

Derudover kan du kigge på, hvilke informationer der fremgår af flaskerne. Fremgår det, hvor olien er fremstillet, og hvor olivenerne vokser? Hvilken sort/sorter er olien lavet af? Jo flere information du kan læse dig frem til desto bedre. Køb helst en olivenolie i en mørk flaske.

Ekstra jomfru olivenolie

Ekstra jomfru olivenolie er den bedste handelskategori på markedet. Det kendetegner et produkt, der er fremstillet ved mekanisk presning af sunde oliven, som er plukket direkte fra træet. Denne olie må ikke have fejl eller afvigelser. I ekstra jomfru olivenolie skal syreindholdet være lavt, højst 0,8 %.

Hvis du køber en olie af god kvalitet, kan den dufte af bitre mandler, friske oliven, artiskok, tomat og nyslået græs. Smager den pikant, bitter og lidt pebret, er det et tegn på god kvalitet, hvis det er afbalanceret. Olien skal gerne have en frisk smag og kradse lidt i halsen, mens den fede og olierede smag hurtigt skal forsvinde.

Man kan også kigge efter ekstra jomfru olivenolier med EU-betegnelsen DOP, IGP eller økologisk certificering. Disse betegnelser betyder, at producenten er underlagt en række regler og kontrol.

Jomfru olivenolie

Jomfru olivenolie er den næstbedste handelskategori på markedet, som også er fremstillet ved mekanisk presning af oliven. Jomfru olivenolie må have en fejlmargin på max 20 %, som kan komme fra frost eller at de oliven der presses, har ligget på jorden.

Almindelig olivenolie

Olivenolie er en blanding af jomfru olivenolie og rektificeret bomolie, og er den mest gængse olivenolie, som findes i butikkerne. Almindelig olivenolie må have en fejlmargin på 20-25 %.

Bomolie

Bomolie findes ikke i butikkerne, da den ikke anvendes til konsumering.

 

Opbevaring af olivenolie

Olivenolie opbevares bedst mørkt og kælderkoldt – altså mellem 12-16 grader. Det skal helst beskyttes mod sollys, luftens ilt samt andre varer med stærk lugtafgivelse, da den kan optage smagsstoffer herfra.

Det er muligt at fryse olivenolie, mens den stadig bibeholder sin friske smag ved optøning. Olien nedbrydes dog hurtigt, og det anbefales derfor, at frysningen sker i små portioner, der konsumeres inden for ca. en uge.

 

Er olivenolie sund?

Olivenolie har et højt indhold af enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer og et lavt indhold af mættet fedt. Olivenolie indeholder også et højt antal af polyfenoler, som er naturlige antioxidanter samt en række andre sunde plantestoffer. Der er omkring 884 kalorier i 100 g olivenolie – tilsvarende 124 kalorier i en spiseskefuld. Det kan lyde af meget, hvis man tæller kalorier, men det er sunde fedtstoffer, der er i olien.
Ekstra jomfru olivenolie kan bruges til stegning, da dens høje indhold af enkeltumættet fedt gør den varmetolerant.

 

Hvad kan olivenolie bruges til?

Olivenolie har rigtig mange anvendelses muligheder.

Den kan bruges i rigtig mange retter og er lækker at bruge rå. Du kan bruge olivenolie i alt lige fra brøddej til dressinger, og det er derfor en virkelig alsidig spise, som kan varieres i uendeligheder. For at opnå de bedste smagsresultater anbefales det at anvende ekstra jomfru olivenolie, da du så er sikker på at få den bedste kvalitet.
Kniber det med ideerne til, hvad du kan bruge olien til, findes der et hav af opskriftsbøger og online opskrifter, som kan hjælpe med inspiration.

Bevæger du dig uden for køkkenet, har olivenolie også flere forskellige brugsmuligheder.

Hårkur
Olien kan bl.a. bruges til at lave en naturlig, fugtgivende hårmaske. De gode næringsstoffer trænger ind i håret og fremmer en sund vækst.

I badet
Der er et par forskellige muligheder for at bruge olivenolie i badet. Ejer du et karbad, kan der tilsættes 5 skefulde ekstra jomfru olivenolie i vandet for at hjælpe med at gøre din hud mere blød og smidig. Olien kan også masseres ind i huden før og efter badet og derefter tørre eventuelt overskydende olie af huden. Der findes også badeshampoo baseret på olivenolie.

Exfoliering
Hvis olien blandes med havsalt, har man en god hjemmelavet bodyscrub. Havsaltet har en mildt skurende effekt og kombineret med olivenoliens evne til at trænge ind i huden, efterlades den dejlig blød.

Til neglene
Olivenolie kan bruges til at styrke dine negle. Dyp dine negle i let opvarmet olie (stuetemperatur eller maksimalt 30 grader) i 5-10 minutter – dette kan gøres 1-2 gange om ugen.

Til læberne
Ønskes en naturlig læbepomade kan man duppe en smule olivenolie på læberne ved brug af fingeren. Det kan med fordel påføres inden sengetid, så olien for lov til at sidde og virke.
Hvis olien blandes med lidt sukker, har man sin egen hjemmelavede læbe scrub, som kan bruges til at exfoliere læberne.

Barbering
Olivenolie kan erstatte barberskum. Man kan barbere meget tæt med olivenolie, og olien kan unødvendiggøre behovet for aftershave hos nogle af dem, der barberer sig med olien.

 

Olivenolie produkter hos Helsam

Olivenolie er meget alsidig og har mange anvendelsesmuligheder. Du kan hos Helsam finde et bredt udvalg af produkter indeholdende olivenolie samt tilbehør til madlavning med olien. Du kan samtidig få leveret dine varer til din nærmeste Helsam butik helt gratis.

Olivenolie

Du finder et stort sortiment af olivenolie hos Helsam – både almindelige og økologiske. Der er koldpressede olivenolier, ekstra jomfru olivenolier og olivenolier med smag.

Produkter med olivenolie

Ud over det store udvalg af olivenolier finder du også et bredt udvalg af produkter til madlavning samt skønhedsprodukter og husholdningsprodukter. 

Ønsker du at tilføje flere produkter indeholdende olivenolie til din madlavning, er udvalget stort. Du kan bl.a. finde forskellige fisk i olivenolie, mad olier, ghee, tapenade og kiks.

Af skønhedsprodukter kan du bl.a. finde et bredt udvalg af cremer, sæber og ansigtsprodukter.

Du finder også vaskemiddel, diverse kosttilskud samt en masse andre spændende produkter med olivenolie hos Helsam.

 

Vis som