Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Rønnebær

Rønnebær – små, orangerøde og sure bær. Bliv klogere på rønnen og rønnebærret her på helsam.dk.

Rønnebær

 

Hvad er rønnebær?

Rønnebærrene er sure, sagde ræven. Du kender sikkert dette gamle ordsprog og ræven har faktisk helt ret – rønnebær er nemlig utroligt sure. Rønnebær er små orangerøde bær der vokser i klaser på rønnen. En røn er en busk/et træ og kan blive op til 12 meter højt – dog ses de oftest op til 5-6 meter høje. I Danmark vokser røn især i de levende hegn, som omkranser de danske marker.

Rønnen springer ud i midt- slut april og har flotte dybgrønne blade. Inden rønnebærrene kommer frem, får rønnen små hvide blomster. En røn blomstrer i maj og er derfor nem at se, når den adskiller sig fra sine mange naboplanter.

Rønnebær er meget små – ca. på størrelse med en ært og kan plukkes eller sankes i august og september.

Rønnebær

Hvad kan rønnebær bruges til?

Fordi rønnebær er så sure som de er, er det ikke særligt spændende at spise dem direkte fra træet. Rønnebær er ikke giftige, men de kan forvolde lidt maveproblemer hvis de ikke tilberedes først.

Rønnebær kan bruges til flere ting, men især rønnebærsnapsen er kendt af mange. Men vidste du, at du også kan bruge rønnebær i gele, kompot, gryderetter eller tørre dem for derefter at bruge dem som lækker og anderledes ingrediens i bagværk? Tørrede rønnebær kan også bruges til te, hvor kogende vand hældes over dem. Teen for en let bitter smag med en skøn aroma.

Hvis du ikke har tid til at plukke dine egne rønnebær, kan du købe tørrede rønnebær fra Natur-Drogeriet hos Helsam.

 

Sådan laver du din egen rønnebær snaps

En rønnebær snaps er utroligt nemt at lave. De eneste ingredienser du skal bruge, er 1 flaske Brøndum klar snaps og 5 dl friske rønnebær. Rønnebærerne plukkes i august-september hvorefter de lægges på frost i 3 dage. Husk at vaske dem inden du fryser dine rønnebær ned.

Efter tre dage hældes rønnebærerne i et stort glas - gerne et sylteglas, hvorefter snapsen hældes i glasset over rønnebærerne. Sæt låg på glasset og ryst godt og længe. Nu kan du holde pause i én uge, altså 7 dage. I de 7 dage skal glasset med indhold stå et mørkt sted ved stuetemperatur. Du kan med fordel ryste glasset én gang dagligt.

Efter 7 dage sies snapsen fra bærerne over i en ren flaske. Sæt låg på og lad snapsen hvile i minimum 2 måneder. Det er vigtigt at flasken igen står i mørke. Jo længere tid din rønnebær snaps får lov til at hvile, des sødere bliver dens smag. Rønnebær snaps har en bitter smag. Jo kortere tid den får lov at hvile, des mere bitter vil den smage.

 

 

Hvor vokser rønnebær?

Rønnebær vokser som nævnt på en røn, og rønnen kan faktisk gro over det meste. Derfor finder du den både i skove, parker, haver og i åbne landskaber som f.eks. de levende hegn omkring marker. En røn har brug for masser af lys og derfor trives de bedst, hvis ikke andre større træer eller buske skygger for dem.

Vis som