Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Bliv klogere på det naturlige sødemiddel, stevia

Hvad er stevia og er det sundere end almindeligt sukker? Det og meget mere kan du blive klogere på i denne artikel.

Stevia

Hvad er stevia?

Stevia er helt naturligt og stammer fra den Sydamerikanske plante, Stevia rebaudiana. Steviaplanten har gennem mange tusinde år været kendt og anvendt blandt indianerne i Sydamerika, netop på grund af sin søde smag. Indianerne brugte den især til at søde deres sure mate-te, som efter tilførsel af stevia, gled ned uden problemer. 

Stevia går i dag under betegnelsen ”sødemiddel”. Det betyder ikke at det er kunstigt fremstillet, men at det bruges til at søde med. Stevia udvindes fra steviaplanten helt uden kemilaker, og er der 100% naturligt. Det særlige ved stevia er, at det indeholder op til 90 % færre kalorier end almindeligt sukker, og så søder det 300-400 gange mere end almindeligt sukker, hvis det er sin reneste form. 

Når stevia er tilsat forskellige fødevarer og produkter du køber, står det ofte nævnt som E 960 i ingredienslisten. Støder du på E 960, skal du ikke være nervøs for, om E-nummeret er skadeligt. Der er nemlig intet skadeligt ved stevia. 

Hvordan udvindes stevia?

Som tidligere nævnt udvindes stevia af steviaplanten, men hvordan foregår det egentligt? Stevia udvindes af tørrede steviablade, hvor steviaen udtrækkes ved hjælp af vand. Herefter filtreres steviaudtrækket og tørres, hvorefter der til sidst kun er det hvide stevia ”sukker” tilbage. 

Da stevia søder så meget som det gør, skal der aldrig bruges særligt meget for at opnå den ønskede sødede effekt. Derfor blandes steviaprodukter ofte med kostfibre og sødemidlet erythritol (sukrin), som har samme fylde som sukker. Dermed er det nemmere at dosere stevia, men stadig uden at indtage kalorier. 

Kort om steviaplanten

Steviaplanten er en mindre busk, og er faktisk i familie med solsikker. Den er grøn og meget mere er der faktisk ikke at sige om planten. Ikke andet end den er den sødeste plante i verden - altså den med den sødeste smag, og det er netop derfor stevia er så populær.

Du kan, hvis du har et drivhus, dyrke stevia hjemme i din have. Køb steviafrø eller steviaplanter og så dem i drivhuset i månederne maj-juni. Steviaplanten kan blive op til én meter høj, og får små hvide blomster. Du skal dog være meget opmærksom hvis du gerne vil se steviaplanten blomstre. Blomsterne er kun fremme i ét døgn. Sørg for at jorden omkring planten altid er våd – den må aldrig tørre ud, da planten så hurtigt vil dø. 
Du kan bruge bladene fra steviaplanten til at lave din egen søde steviate, eller forsøge dig med at lave udtræk af steviasukkeret. 

Hvad kan man bruge stevia til?

Alt – i hvert fald til alt det, hvor du ville bruge almindeligt sukker. Du kan bruge det som sødestof i din bagning, på morgenmad, i kaffe og te eller i hjemmelavet slik og konfekt. Der findes mange forskellige varianter af stevia, og nogle søder mere end andre. Derfor skal du også være opmærksom på, at du f.eks. ikke skal bruge ligeså meget Stevia MaxSød som Stevia Sød. MaxSød søder nemlig hele 200-400 gange mere end sukker, mens Stevia Sød søder mere end fem gange.
Stevia findes både som pulver, tabletter og dråber, hvor dråberne især er velegnet til brug som sødestof i kaffe og te.

Hvad er forskellen på sukrin og stevia?

Sukrin er ligesom stevia helt naturligt og findes i bl.a. pærer, druer og meloner. Sukrin er desuden et kulhydrat, men bliver ikke brugt som energi af kroppen. I stedet bliver sukrin udskilt gennem urinen.

Fordi at sukrin findes i forholdsvis små mængder i frugt, er det svært at udvinde det. Derfor bruges der i stedet en metode, hvor bakterier indgår i en fermentering af kulhydrater, som omdannes til erythritol – altså sukrin. 

Både udseende og smag af sukrin minder utroligt meget om almindeligt sukker, og derfor vælge mange sukrin frem for andre sødestoffer. Sukrin indeholder ingen kalorier og kan derfor bruges af alle – både de der ønsker at tabe sig, spise mindre sukker eller har sukkersyge/diabetes. 
Hos Helsam finder du rent sukrin og sukrin+ som er en blanding af sukrin og stevia. 

Fordele ved stevia

Selvom stevia søder på samme måde som sukker, mange gange endda mere, indeholder stevia faktisk ikke nogen kalorier overhovedet. Fordi stevia er kaloriefrit, påvirker det ikke blodsukkeret og er desuden mindre skadeligt for tænderne. 
Du kan også med fordel anvende stevia hvis du er i gang med et vægttab, men stadig ønsker at kunne nyde søde ting en gang i mellem. Det kan være utroligt svært at gå fra meget sukker, til nærmest intet sukker, men med stevia som sødemiddel i kaffe, smoothies og bagværk, bliver det hele lidt nemmere.

Alle tåler stevia – både børn, unge, voksne og ældre. Derfor skal der ikke tages højde for, om stevia bruges i madlavningen til hele familien. 
Den eneste ”ulempe” ved stevia er smagen. Mange synes ikke det smager meget anderledes end almindelige sukker, men nogen skal dog vænne sig til smagen der i store mængder kan være lidt lakridsagtig. 

Opskrifter med stevia

Fordi stevia skal bruges i andre mål end sukker, kan det være noget af en omstilling at bruge stevia i madlavningen – for hvor meget skal der egentligt bruges? Hos Helsam har vi gjort det lidt nemmere for dig ved at samle opskrifter hvor stevia indgår. Du finder opskrifterne i vores store opskriftsunivers. Nogle af opskrifterne er bl.a.:

Læskende iste
Lakridssmåkager med stevia
Æbleskiver
Flapjacks 
Brunkager

Hvis du bruger Natur Drogeriet SteviaSød, svarer 1 ml stevia til 1 tsk (5 ml) sukker. 15 gram stevia søder som ca. 100 gram sukker.

Stevia hos Helsam

Stevia er blevet utroligt populært, især fordi det er muligt at søde fødevarer uden brug af sukker. Hos Helsam finder du et stort udvalg af stevia i form af pulver, tabletter og dråber. Pulveret er perfekt til madlavning, mens tabletterne hurtigt kan søde en kop kaffe eller te og er nemme at have med på farten.

Vælger du dråberne findes de i mange forskellige smagsvarianter: neutral, jordbær, vanilje, pebermynte, karamel, hindbær, kanel, chokolade og citron. Brug dråberne til at søde kaffe, te, yoghurt, is, smoothies, kager og meget mere. Kun fantasien sætter grænser for mulighederne. 

Find din stevia fra mærker som Good Good, Natur Drogeriet og Hermasetas.
Husk du altid kan købe dine helsekostprodukter online her på Helsam.dk, eller besøge os i en af vores butikker. Vi giver dig gerne personlig vejledning i forbindelse med dit køb, og bestiller du online, kan du vælge at få dine varer leveret gratis til din nærmeste Helsam-butik
 
Vis som