Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Sukkertang

Sukkertang er fuld af smag og kan bruges i mange spændende retter. Læs mere om sukkertang og hvor det vokser her.

Sukkertang

 

Hvad er sukkertang?

Sukkertang, på latinsk saccharina latissima, er en brunalge som findes i de danske have. Sukkertang kan findes på dybder fra blot 50 cm og helt op til 30 meter. Faktisk er sukkertang en alge, nemlig en brunalge og hører til en gruppe som betegnes ”kelp”. 

 

Sukkertang og dens strenge krav

Sukkertang kan ikke gro hvor som helst, men hvor forholdende er perfekte, gror den med stor hast. Havene omkring Danmark er helt ideelle for sukkertang og dens vækst.

Vandets temperatur skal gerne være på mellem 2 og 15 grader. Det er ved disse temperaturer, at sukkertang vokser. Når vandets temperatur stiger til 15-20 grader, stopper algen sin vækst. Hvis vandet når op på 20+ grader, begynder sukkertang algen langsomt at dø. 

Det er dog ikke kun vandets temperatur som er afgørende for sukkertangens levevis. Vandets saltindhold spiller også en vigtig rolle. Det mest optimale saltindhold er 17 %, men lavere og højere saltindhold kan også tolereres af algen. 

 

Hvordan ser sukkertang ud?

Det er forholdsvis nemt at genkende sukkertang. Sukkertang er nemlig ét stort, langt og brunt blad – helt op til tre meter, kan sukkertangsbladet blive. I vandet hæfter sukkertang sig til bl.a. sten og andre faste/hårde overflader på havbunden.

Det er godt at vide, at sukkertang kan variere i udseende, men også smag og konsistens, alt efter hvornår på året den høstes. De fleste kan bedst lide sukkertang fra foråret. Her er sukkertangen nemlig tynd, nemt at tygge og fuld af smag. 

I efterårs- og vintertiden er sukkertang i sit fertile stadie. Det er på dette tidspunkt at sukkertang gør sig klar til at smide nye tangspore som kan blive til nye sukkertang alger. 

 

Hvordan smager sukkertang?

Sukkertang har et højt indhold af det søde stof, mannitol. Det er netop pga. det høje mannitolindhold, at sukkertang har fået sit navn. Derudover er der stor forskel på smagen, alt efter om du spiser frist eller tørret sukkertang. 

Frisk sukkertang har en mild, sød og saltet smag. Smagen har et tvist af både skaldyr og agurk. Når frisk sukkertang tygges, er konsistensen knasende med et mindre sejt bid.

Tørret sukkertang smager mere saltet end frisk sukkertang. Nogle synes at den salte smag minder om noget der er på vej mod salmiak. Der er stadig et tvist af både skaldyr og agurk, dog med mere sødme. Når tørret sukkertang tygges, er det sprødt og lækkert.

 

Hvad kan sukkertang bruges til?

Flere og flere har fundet ud af, at tang er en lækker og smagfuld spise. Det skyldes ikke mindst sushi, hvor forskellige tangtyper bruges. At en del danske forhandlere også er begyndt at sælge tang, har bestemt også noget at sige, i forhold til danskernes kendskab til spiselig tang. Vi har herunder samlet en række idéer til, hvordan du kan bruge sukkertang hjemme i dit køkken.

Brug sukkertang som salat, lav sprøde chips eller pak din favorit fisk ind i et stykke eller to og steg på panden. Du kan også bruge sukkertang i forskellige supper – kun fantasien sætter grænser. Du finder gode og nemme opskrifter med sukkertang, på Dansk Tang.dk.

 

Sukkertangs næringsindhold

Sukkertang spises kun i mindre mængder, hvilket er meget godt, da det indeholder en del kulhydrater og salt. Sukkertangs næringsindhold pr 100 gram er:

  • 1046 kJ/250 kcal
  • 1,1 g fedt, heraf 0,5 g mættede fedtsyrer
  • 55 g kulhydrat, heraf 6 g sukkerarter
  • 5,3 g kostfibre
  • 7 g protein
  • 3,1 g salt

Derudover indeholder sukkertang helt naturligt mineralerne calcium (kalk), jern, magnesium og kalium. Af vitaminer finder du i sukkertang både A-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin og B12-vitamin.

Kilde: Dansk Tang

 

Køb tørret sukkertang hos Helsam

Hos Helsam finder du tørret sukkertang fra den danske producent, Dansk Tang. Ved opvarmning i ovnen til omkring 170 grader får tangen en karamelliseret konsistens, som gør den lækker i desserter. Ved kogning optager tangen igen vand og får en ”naturlig" konsistens, som gør den velegnet til fyld i supper, præcis som man kender det fra det asiatiske køkken. Tør og granuleret kan den med fordel også anvendes som krydderi, hvor den vil bidrage med umami smag.

Bestil online på helsam.dk og få leveret din ordre til din hjemmeadresse, eller vælg fragtfri levering til din nærmeste Helsam-butik.

Du er selvfølgelig også mere end velkommen i vores butikker, hvor vores uddannede personale altid er klar til at give dig gode råd og personlig vejledning i forbindelse med dit køb.

Sortér efter