Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Tofu

Læs alt om sojabønneproduktet her.

Tofu

Tofu – alt du skal vide

Hvad er tofu, er det egentlig sundt og kan tofu erstatte kød direkte? Hvis du ikke er bekendt med tofu endnu, er dette sikkert nogle af de spørgsmål, du sidder med. Læs med her og bliv klogere på alt, hvad der er at vide om tofu.

 

Hvad er tofu?

Tofu er en sojabønnemasse, der er lavet af koaguleret sojadrik. Soja er meget kendt fra det kinesiske, koreanske og japanske køkken.
Fremstillingsmetoden for tofu minder meget om den, der bruges, når man skal fremstille almindelige oste. Sojabønnerne er den primære kilde til det høje protein indhold i tofu. Der er omkring 17 g protein i 100 g tofu, så for at få samme mængde protein svarende til 150 g magert kød, skal man indtage omkring 290 g tofu. Generelt kan man sige, at jo fastere tofuen er, desto flere kalorier, proteiner og fedt er der i det. 

Udseende

Udseendemæssigt ligner tofu mest en feta blok eller en form for grillost. Konsistensen på tofu minder typisk om en blød ost, men det kan variere fra faste varianter, som egner sig fint til lynstegning, til bløde udgaver, der er nemme at blende. Tofu kan skæres i tern eller skiver og kan derfor bruges i sammenkogte retter, supper og salater.

Smag

Tofu findes i mange forskellige smagsvarianter såsom marineret eller røget. Tofuen i sig selv har dog ingen smag. For at tilsætte smag til tofuen kan den med fordel marineres – evt. natten over. Den optimale smag og konsistens opnås ved, at tofublokken får presset al væde ud af sig. Dette kan man gøre ved at lægge blokken i pres mellem f.eks. to smørebrætter med noget tungt ovenpå.
Du kan også placere din tofu i fryseren i mindst 48 timer og derved opnå en konsistens, der kan minde om fisk eller kylling.

Hvad er silken tofu?

Silken tofu er en mere cremet og blød variant, som kan moses og bruges i alt fra smoothies til desserter. Silken tofu kan bl.a. bruges i en cheesecake eller i pandekager. 

Opbevaring
Tofu bør opbevares i køleskabet. Den skal altid være dækket af vand og opbevares i en beholder med tætsluttende låg, da den nemt optager smag fra andre fødevarer. Du kan sagtens fryse tofu, men det vil ændre konsistensen til at være en smule mere hårdt at tygge samt ændre farven til en mere caramel-gul nuance. Silken tofu bør dog ikke fryses.
Hvis tofuen lugter, smager surt eller væsken i opbevaringsbeholderen er grumset, bør den ikke bruges.

 

Er tofu sund?

Tofu indeholder en del proteiner og er rig på B-vitaminer, kalcium og jern og indeholder vitaminer og mineraler. Derudover indeholder tofu ikke mange kalorier eller mættet fedt.

Tofu indeholder dog forholdsvis meget planteøstrogen, som kan have en skadelig effekt på kroppen, hvis man indtager store mængder tofu. Hvis man begynder at erstatte f.eks. mælk med sojadrik, kød med tofu, bage med sojamel osv. risikerer man at indtage for store mængder.
Planteøstrogener er stoffer, der findes i planter, og som ligner det kvindelige kønshormon østrogen.

Det kan for vegetarer og veganere være svært at få tilstrækkeligt med jern gennem kosten, da de indtager meget få eller ingen animalske fødevarer, og her kan tofu bidrage med en god kilde til jern.

 

Kan tofu erstatte kød?

Kød er og bliver en god kilde til proteiner, men for vegetarer og veganere er tofu en populær spise. Siden soja er lavet af sojadrik, er det derfor 100 % fri for animalske produkter. Tofu indeholder forholdsvis meget protein og er derfor en god proteinkilde for personer, der ikke spiser kød eller andre animalske produkter.

Tofu bliver ofte brugt som alternativ til kød på ”kødfrie dage”, som de seneste år er blevet meget populære. En af grundende til at tofu er blevet populært er, at det kan erstatte kød som f.eks. kylling og derved lave sine egne crispy tofu nuggets eller bruge det i tacos.

Siden tofu ikke smager af så meget, vil du nok finde krydderier og andre smagsgivere frem for at krydre vegetarretterne. Heldigvis findes der mange opskrifter på forskellige tofu-retter, der er både nemme og smagfulde at lave. 

Med lidt kreativitet og fantasi kan tofu derfor sagtens erstatte kød. Uanset, om det er på de kødfrie dage eller helt generelt.

 

Hvordan laves tofu?

Hvordan tofu laves varierer fra producent til producent. Først skal sojadrikken koaguleres. Dette kan man gøre på forskellige måder – enten med enzym koaguleringsmidler eller med mineraler som calcium eller magnesium salt. Der er ikke en måde, der er bedre end den anden, men metoden for koaguleringen kan påvirke den overordnede tekstur på den færdige tofu.
Herefter presser man produktet fri for væske og pasteuriserer massen. Til sidst presses det endelige produkt sammen til en blok og bliver til det, man kender som tofu.

Det menes, at tofu har sin oprindelse i Østasien for omkring 2000 år siden. En populær teori om hvordan tofu fik sin eksistens er, at Kong Liu An, som regerede i Kina fra 179-122 før Kristus, lavede en bøf af sojadrik. En anden teori, der er kendt som den utilsigtede koagulations teori, siger, at tofu blev skabt ved et tilfælde, mens man prøvede at lave en sojabønne suppe.

Lav din egen tofu
Hvis du har lyst til selv at prøve at lave tofu, kan den nemt laves på både hjemmelavet sojadrik eller købt sojadrik. Det skal dog være en usødet sojadrik for at opnå det bedste resultat. Du kan finde masser af inspiration og opskrifter på nettet - så prøv dig frem og find din favorit opskrift.

 

Tofu-produkter hos Helsam

Hvis du ønsker at tilføje tofu til din daglige kost, finder du et stort udvalg af forskellige produkter hos Helsam. Her har vi tofu i mange forskellige former – bl.a. i form af pestoer, supper og tofu tilsat krydderier. Du kan samtidig få leveret din tofu til din nærmeste Helsam butik helt gratis.

Tofu

Der findes en del forskellige tofu produkter. Du kan finde økologisk tofu uden tilsat smag, silken tofu samt tofu med krydderier. Der er derfor mange muligheder for at afprøve opskrifter og finde frem til dine favoritter.

Supper

Du kan finde et udvalg af supper med tofu – bl.a. miso suppe samt chili suppe.

Pesto

Pesto har mange brugsmuligheder i madlavningen. Det kan f.eks. bruges i en salat, på pizza, med pasta og i marinader. Pestoen hos Helsam er tilsat tofu, som giver en dejlig, cremet konsistens. 

Krydderier

Det kan være en god ide at bruge krydderier til at give din tofu lidt liv, og du kan vælge mellem alt fra både mexicanske- og indiske krydderier til karrypasta.

Opskriftsbøger

Mangler du noget inspiration til, hvad du kan lave med tofu? Så kan du finde forskellige opskriftsbøger fyldt med ideer.

 

Tofu - ofte stillede spørgsmål

  • Hvad er tofu?
    Tofu er en sojabønnemasse, der er lavet af koaguleret sojadrik. Det er kendt fra det kinesiske, japanske og koreanske køkken. Tofu har et højt proteinindhold på grund af sojabønnerne. Der er omkring 17 gram protein i 100 gram tofu.

  • Hvad er tofu lavet af?
    Tofu er lavet på sojabønner. Hvis det er frisk, er tofu produceret direkte fra sojamælken. Tofu er også lavet på koagulant, som ofte et salt såsom kalciumsulfat eller magnesiumklorid.

  • Er tofu sundt?
    Tofu indeholder en del sunde proteiner og B-vitaminer, kalcium og jern. Tofu indeholder ikke mange kalorier eller mættet fedt. Det gør tofu til et sundt alternativ, som dog skal nydes i begrænsede mængder.

  • Kan tofu erstatte kød?
    Ja, tofu er et populært kød-alternativ. Tofu indeholder nemlig meget protein og er en god proteinkilde. Tofu bliver derfor også brugt som en erstatning på kødfrie dage og i kødfrie livsstile verden over.
Sortér efter