Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

B1 vitamin – Sådan får din krop energi

B1 vitamin er en vigtig spiller, i forhold til at få hjertet til at slå, og hjernen til at fungere. Heldigvis er B1 vitamin nemt at optage, og derfor er det de færreste danskere, der oplever at mangle vitaminet. Læs med her, og bliv klogere på om og hvordan, du får den rette mængde af B1 vitamin.

B1 vitamin

 

Hvad er B1 vitamin?

B1 er et vigtigt vitamin, der bidrager til kroppens energistofskifte. B1 er oprindeligt et vandopløseligt stof, som findes i mange forskellige fødevarer. Vi mennesker får derfor stoffet, B1 vitamin, gennem kosten. 

Når man taler i mere faglige termer, så kalder man B1 vitamin for tiamin. Man inddeler B1 og tiamin i to kategorier: Frit tiamin og aktivt tiamin. Den frie tiamin findes i plantekost, mens den aktive tiamin findes i den kost, der kommer fra dyr. 

 

Hvad bruger kroppen B1 vitamin til?

Vi mennesker bruger B1 vitamin til at omdanne kulhydrater til druesukker – også kaldet glukose. Det betyder, at B1 vitamin er en vigtig del af de enzymatiske reaktioner i kroppens kulhydrat- og energiomsætningen. Oversat til et mere normalt sprog, så betyder det, at B1 skaber brændstof og energi til kroppen – det er blandt andet vigtigt for at hjertet, hjernen og musklerne kan fungere. 

B1 vitamin sørger således for, at vi mennesker har energi til at bevæge os, til at vores hjerter kan slå, og til at vores hjerner kan yde det bedste.

 

Så meget B1 vitamin har du brug for

Som med så mange andre vitaminer er der også en anbefalet daglig dosis på B1 vitamin. For mænd lægger det daglige indtag på 1,4 milligram og for kvinder på 1,1 milligram. Hvis du er fysisk aktiv, gravid eller ammer, så har du imidlertid brug for mere B1-vitamin. Som hovedregel siger man derfor, at behovet for B1 vitamin stiger cirka 0,5 milligram per døgn, hvis du er meget fysisk aktiv, gravid eller ammer.

Det er altid vigtigt at holde dig til de daglige anbefalede mængder, hvis du tager kosttilskud - medmindre andet er ordineret af din læge.

 

B1 vitamin i mad

B1 vitamin kommer ind i vores krop gennem kosten. Og du kan finde vitaminet i de fleste fødevarer fra både dyre- og planteriget. Hvis du derfor spiser varieret, er der ingen yderligere grund til at tvivle på, om du nu får nok B1 vitamin. Det findes nemlig i især kornprodukter, bælgfrugter som bønner og ærter, svinekød, mælk og ost.

Du kan også støde på B1 vitamin i:

 • Yoghurt
 • Pålæg
 • Fisk og rogn
 • Pasta
 • Nødder
 • Spinat
 • Appelsiner
 • Gulerødder
 • Rosiner
 • Tomater
 • Kartofler

 

B1 vitaminmangel

Det er muligt at mangle B1 vitamin - men så længe du spiser normalt og varieret, er der ikke stor chance for det. I Danmark opstår B1-vitamin-mangel oftest hos personer, der har et alkoholmisbrug. Et forhøjet alkoholmisbrug giver nemlig nedsat indtagelse af fødevarer og ændringer i slimhinden i tyndtarmen, hvilket betyder, at næringsstofferne, som B-1 vitamin, ikke bliver optaget i kroppen. 

B1 vitamin er dog også følsomt overfor kaffe og for høje stegetemperaturer når du tilbereder mad. Hvis du derfor oplever nedsat appetit, koncentrationsbesvær, træthed og en større irritation, så kan det være tegn på en let mangel af B1 vitamin. De ovenstående symptomer skal dog komme sammen med vægttab, forstoppelse, nedsat muskelkraft og prikken i både tæer og fingre.

Hvis du tager medicin, kan det også påvirke din optagelse af B1 vitamin. Mange læger anbefaler, at man bør være opmærksom på behovet for at tage vitamintilskud af B1, hvis man får receptpligtig medicin eller benytter håndkøbsmedicin i længerere perioder. 

 

Kan man få for meget B1 vitamin?

Mennesker kan tåle store doser af B1 vitamin, da vitaminet er vandopløseligt, og overskydende mængder bliver udskilt gennem urinen. Derfor er der endnu ingen studier, der tyder på, at mennesker kan opleve bivirkninger eller blive forgiftet ved at få for meget B1 vitamin.

 

Køb B1-vitamin hos Helsam

Hos Helsam finder du et stort udvalg af det vigtige B1 vitamin. Vi har både kosttilskud, der udelukkende indeholder B1-vitaminet, og som består af B1-vitaminet sammen andre vigtige vitaminer og mineraler. Derfor kan du nemt find det kosttilskud, der passer til netop dine behov. 

Husk også, at du altid kan få leveret dine varer gratis til din nærmeste Helsam butik. Du er selvfølgelig også velkommen til at svinge forbi en af vores mange fysiske butikker, hvor personalet står klar til at give dig gode råd og personlig vejledning. Så kan dit næste køb af vitaminer eller andre produkter kun blive godt.

Vis som