Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

D-vitamin

Læs med og find ud af hvem der har ekstra behov for D-vitamin og hvorfor det er så vigtigt

Vitamin-d

Hvorfor huske D-vitamin?
I Danmark mangler vi ofte D-vitamin i vintermånederne. Grunden til manglen er, at den primære kilde til D-vitamin er solen, og fordi vintermånederne er meget mørke, får kroppen ikke de mængder af vitaminet som den har behov for. Derfor er det en rigtigt god idé for mange at supplere med et kosttilskud. Læs meget mere om hvem der har ekstra behov for D-vitamin og hvorfor det er så vigtigt – god læselyst.

 

Hvordan får du D-vitamin?
D-vitaminet er fedtopløseligt og dannes i huden når du er ude i solen. Når solen rammer huden sker en proces hvor D-vitaminet dannes ved hjælp af nyrer og lever. At D-vitaminet er fedtopløseligt betyder, at det lagres i kroppens fedtdepoter hvorfra det tages når kroppen har brug for det. Som sagt er optaget af D-vitamin ikke højt i vintermånederne, og derfor må du indtage D-vitamin ad en anden vej. Nogle fødevarer indeholder D-vitamin, men sjældent er indholdet højt nok til at kunne dække kroppens behov. Derfor er det bedst hvis du gør brug af et D-vitamintilskud der giver dig de nødvendige mængder af vitaminet.
Du finder D-vitaminer i fede fisk, kød, mejeriprodukter, æg og nogle vegetabilske olier. Planter indeholder meget små mængder af D-vitamin, og derfor bør vegetarer og veganere sørge for at bruge tid udendørs samt at indtage D-vitaminer gennem kosttilskud for at dække deres daglige behov.
Laks indeholder ca. 30 ug pr. 100 gram, sild 10 ug pr. 100 gram og æggeblommer 4 ug pr. 100 gram.
D-vitamin bidrager bl.a. til en normal optagelse og udnyttelse af calcium og phosphor, et normalt calciumindhold i blodet og til at vedligeholde normale knogler og tænder. D-vitamin er altså vigtigt for optagelsen af calcium, og derfor er D-vitamin og calcium ofte i samme kosttilskud. Du kan med fordel indtage D-vitamin tilskud samtidig med en fedtholdig kost, da det øger kroppens optagelse af vitaminet.

 

D-vitamin og solcreme
Fordi at den primære kilde til D-vitaminen er solen, betyder det ikke at du skal have så meget sol som muligt. Du bør stadig følge de kendte sol råd: brug solcreme, brug hat og let tøj og søg skygge mellem klokken 12 og 15. Solcremen beskytter mod solskoldning der kommer af solens UV-stråler. Det er vigtigt at du vælger en solcreme der passer til dig og din hudtype. Det kan du læse meget mere om i vores artikler ”Gode råd om solcreme” og ”Hvor længe kan jeg opholde mig i solen?”. Gå på opdagelse i vores udvalg af solbeskyttelse, og vælge det produkt der passer til lige netop dig og dit behov. Din krop danner stadig D-vitaminer af solens stråler, selvom du bruger solcreme, men du undgår at skade huden.

 

Mangel på D-vitamin
Hvis du mangler D-vitamin kan det være svært at mærke, men ofte vil du opleve muskeltræthed og evt. smerter i knoglerne og prikken i hænder og fødder. I Danmark får børn fra 0-2 år D-vitaminer i form af dråber, for at forebygge mangel, da den mængde barnet får gennem modermælken ikke kan dække barnets behov. For at barnet kan få sunde tænder og at knogleudviklingen er optimal, skal calcium optages og dertil er D-vitamin som nævnt også nødvendigt. Udover at danskerne generelt mangler D-vitamin i vintermånederne, anbefales det af Sundhedsstyrelsen, at personer der ikke opholder sig meget i solen, eller som går med meget tøj om sommeren, også gør brug af et tilskud med D-vitamin. Især ældre personer der af forskellige årsager ikke kommer meget ud i solen, lider ofte af D-vitamin mangel, og derfor er et tilskud med D-vitamin gavnligt for dem.

 

Overdosering af D-vitamin
Det er meget sjældent at personer i Danmark oplever at få for meget D-vitamin. Hvis det skulle ske, bidrager det til at øge calcium i blodet i en sådan grad, at det kan give kvalme, hovedpine og forstoppelse. Du bør altid holde dig til produktets anbefalede daglige dosis. På den måde giver du kroppen den mængde den har behov for.

 

D-vitaminer hos Helsam
Går du og overvejer et kosttilskud med D-vitamin, finder du et stort udvalg af D-vitaminer her på helsam.dk. Du finder D-vitaminer i form af tabletter, kapsler, spray og dråber. Du kan bestille online og få leveret gratis til din nærmeste Helsam butik, eller købe for mere end 199 kr. og få gratis levering til din bopæl. Vi står altid klar til at give dig gode råd og personlig vejledning i dit næste køb af D-vitaminer eller andre helsekostprodukter.


Vis som