Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

D-vitamin

Læs med og find ud af hvem der har ekstra behov for D-vitamin og hvorfor det er så vigtigt

D-vitamin

 

Hvad er D-vitamin?

D-vitamin/Vitamin D er et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder, at D-vitamin optages gennem fed kost og at det lagres i kroppens fedtdepoter. Modsat et vandopløseligt vitamin, så udskilles overskydende D-vitamin ikke gennem urinen. I stedet ophobes det i kroppen. Netop derfor er det vigtigt ikke at indtage for store doser D-vitamin, men i stedet holde dig til den dagligt anbefalede dosis. 

For os mennesker er solen den primære kilde til D-vitamin. Når solens stråler rammer huden, dannes der D-vitamin i kroppen. Der er desuden forskel på det D-vitamin som huden danner i kontakt med sollys og det D-vitamin som du får tilført gennem kosten. Begge slags D-vitamin bidrager til de samme funktioner i kroppen, men for at D-vitamin fra solen kan virke, skal det aktiveres i nyrer og lever.  

 

Hvorfor huske D-vitamin?

I Danmark mangler vi ofte D-vitamin i vintermånederne. Grunden til manglen er, at den primære kilde til D-vitamin er solen, og fordi vintermånederne er meget mørke, får kroppen ikke de mængder af vitaminet som den har behov for. Derfor er det en rigtigt god idé for mange at supplere med et kosttilskud. 

D-vitamin

D-vitamin bidrager til: 

 • En normal optagelse og udnyttelse af calcium (kalk)
 • Et normalt calciumindhold i blodet
 • Vedligeholdelse af normale knogler
 • En normal muskelfunktion
 • Vedligeholdelse af normale tænder
 • Et normalt fungerende immunforsvar
 • Celledelingsprocessen 

 

Styrker D-vitamin immunforsvaret?

D-vitamin bidrager til et normalt fungerende immunforsvar. Derfor er det en fordel at huske D-vitamin, hvis du vil vedligeholde dit immunforsvar året rundt. 

 

Hvor meget D-vitamin skal man have?

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at børn fra 0-4 år får 5-10 mcg D-vitamin (SST, anbefalinger om D-vitamin) i form af dråber eller tyggetabletter, for at forebygge mangel, da den mængde barnet får gennem modermælken ikke kan dække barnets behov. For at barnet kan få sunde tænder og at knogleudviklingen er optimal, skal calcium optages og dertil er D-vitamin som nævnt også nødvendigt.

Udover at danskerne generelt mangler D-vitamin i vintermånederne, anbefales det af Sundhedsstyrelsen, at personer der ikke opholder sig meget i solen, eller som går med meget tøj om sommeren, også gør brug af et tilskud med D-vitamin. Især ældre personer der af forskellige årsager ikke kommer meget ud i solen, lider ofte af D-vitamin mangel, og derfor er et tilskud med D-vitamin gavnligt for dem.

Faktisk anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle over 4 år, både børn og voksne, tager et dagligt D-vitamintilskud i månederne fra oktober til april (SST, anbefalinger om D-vitamin).

Hvor meget D-vitamin skal voksne have? Find den gruppe du tilhører og se din dagligt anbefalede dosis D-vitamin herunder:

 • Voksne, som i forvejen er sunde og raske og som ikke har særlige behov, bør i perioden oktober til april, indtage 5-10 mcg D-vitamin dagligt. 
 • Er du gravid, ammer du, har du mørk hud eller går du meget tildækket, skal du i stedet tage 10 mcg D-vitamin dagligt året rundt.
 • Personer over 70 år, plejehjemsbeboere og personer med øget risiko for knogleskørhed bør tage 20 mcg D-vitamin dagligt året rundt (Sundhedsstyrelsens anbefalinger 2021).

Vær opmærksom på, at den dagligt anbefalede dosis kan ændre sig. Ovenstående er de gældende anbefalinger pr. november 2021

 

Hvor meget D-vitamin må man maksimalt indtage om dagen?

EU’s ”Scientific Committee on Food” har fastlagt, hvor meget D-vitamin man maksimalt må indtage om dagen – også kaldet ”en øvre sikker grænse for dagligt indtag”:

 • For spædbørn i alderen 0-6 måneder er den øvre grænse 25 mcg
 • For børn fra 6 måneder til 10 år er den øvre grænse 50 mcg
 • For børn fra 11 år og voksne er den øvre grænse 100 mcg

Vær opmærksom på, at den øvre sikre grænse kan ændre sig. Ovenstående er de gældende anbefalinger pr. november 2021

Populære D-vitamin tilskud

DFI D3-vitamin    Biosym VegD3    Natures Own D3-vitamin

   

Hvordan får du D-vitamin?

D-vitaminet er som sagt et fedtopløseligt vitamin der bedst optages gennem en fedtholdig kost, men dannes i huden når du er ude i solen. Nogle fødevarer indeholder D-vitamin, men sjældent er indholdet højt nok til at kunne dække kroppens fulde behov. Derfor er det bedst hvis du gør brug af et D-vitamintilskud der giver dig de nødvendige mængder af vitaminet.

Du finder D-vitaminer i fede fisk, kød, mejeriprodukter, æg og nogle vegetabilske olier. Planter indeholder meget små mængder af D-vitamin, og derfor bør vegetarer og veganere sørge for at bruge tid udendørs samt at indtage D-vitamin gennem kosttilskud så de ikke kommer i mangel. 

 

3 fødevarer med særligt højt indhold af D-vitamin:

 • laks indeholder ca. 30 ug pr. 100 gram
 • sild 10 ug pr. 100 gram
 • æggeblommer 4 ug pr. 100 gram. 

 

Husk solcreme - du får D-vitamin alligevel

D-vitamin og solcreme

Fordi at den primære kilde til D-vitaminen er solen, betyder det ikke at du skal have så meget sol som muligt. Du bør stadig følge de kendte sol råd: brug solcreme, brug hat og let tøj og søg skygge mellem klokken 12 og 15. Solcremen beskytter mod solskoldning der kommer af solens UV-stråler. Det er vigtigt at du vælger en solcreme der passer til dig og din hudtype. Det kan du læse meget mere om i vores artikler ”Gode råd om solcreme” og ”Hvor længe kan jeg opholde mig i solen?”.

Gå på opdagelse i vores udvalg af solbeskyttelse, og vælge det produkt der passer til lige netop dig og dit behov. Din krop danner stadig D-vitaminer af solens stråler, selvom du bruger solcreme, men du undgår at skade huden.

 

Mangel på D-vitamin

Hvis du mangler D-vitamin, kan det være svært at mærke, men ofte vil du opleve muskeltræthed og evt. smerter i knoglerne og prikken i hænder og fødder. Mangel på D-vitamin over en længere periode vil desuden resultere i, at de kropslige processer hvori D-vitamin indgår, ikke vil kunne opretholdes optimalt. 

 

Hvem har særligt risiko for at mangle D-vitamin?

Der er nogle befolkningsgrupper som er særligt udsatte, når det handler om for lidt D-vitamin:

 • Hvis du af en årsag ikke får nok sollys, er du i risiko for at mangle D-vitamin. Det gælder særligt ældre og plejehjemsbeboere som ikke kommer nok udenfor. 
 • Vær også opmærksom på, at bærer du beklædning der dækker alt hud, kan du komme i underskud af D-vitamin. 
 • Personer med mørk hud har også risiko for at mangle D-vitamin. Det skuldes, at en høj hudpigmentering nedsætter dannelse af D-vitamin fra solens stråler.
 • Personer der spiser ensidig kost eller som har skåret D-vitamin-rige fødevarer væk, kan også mangle D-vitamin. 

I alle ovenstående situationer er det relevant at supplere kosten med et D-vitamin tilskud. Et dagligt tilskud D-vitamin bidrager til, at du får nok D-vitamin sådan at kroppens funktioner vedligeholdes optimalt. 

 

Overdosering af D-vitamin

Det er meget sjældent at personer i Danmark oplever at få for meget D-vitamin. Hvis det skulle ske, bidrager det til at øge calcium i blodet i en sådan grad, at det kan give kvalme, hovedpine og forstoppelse. 

Du bør altid holde dig til produktets anbefalede daglige dosis. På den måde giver du kroppen den mængde den har behov for.

 

D-vitaminer hos Helsam

Går du og overvejer et kosttilskud med D-vitamin, finder du et stort udvalg af D-vitaminer her på helsam.dk. Du finder D-vitaminer i form af tabletter, kapsler, spray og dråber fra mærker som: DFI, Biosym, Mezina, Puori og Solaray. 

Du kan bestille online og få leveret gratis til din nærmeste Helsam butik, eller købe for mere end 199 kr. og få gratis levering til din bopæl. Vi står altid klar til at give dig gode råd og personlig vejledning i dit næste køb af D-vitaminer eller andre helsekostprodukter.

Er du medlem af vores kundeklub, Club Overskud? Som medlem af Club Overskud får du ekstra gode tilbud, adgang til spændende konkurrencer og så optjener du point i forbindelse med alle dine køb. Du kan bruge dine point til at opnå rabat på fremtidige køb. Bliv medlem her – det er helt gratis. 

Sortér efter