Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Hvad er E-vitamin?

E-vitamin er både vitamin og antioxidant. Få en sund krop og hud med det fantastiske vitamin.

E-vitamin

Hvad er E-vitamin?

E-vitamin er både et vitamin og en antioxidant, og det bidrager til at beskytte kroppens celler mod oxidativt stress. Oxidativt stress, er når kroppen påvirkes af forurening, giftstoffer og andre partikler i bl.a. luften. Dette skaber frie radikaler i kroppen, og uden antioxidanter ville de frie radikaler få frit spil. Kroppens egne naturlige processer danner også frie radikaler for at holde kroppens funktioner i gang.

Hvilken funktion har E-vitamin?

Antioxidanter, og dermed E-vitamin, beskytter kroppens celler mod oxidativt stress og mod harskning af fødevarer. Ved høje temperaturer eller belysning med UV dannes der frie radikaler, som reagerer med fedtsyrerne. De frie radikaler kan f.eks. være reaktive iltmolekyler, som så ilter fedtsyrerne og ændrer på deres struktur. Dermed harskes fødevarerne og lugten og smagen ændres til noget, vi anser for at være ”dårlig”. Derfor ses det tit, at f.eks. olivenolie eller andre slags olier er i mørke glas beholdere, som forhindrer UV lys i at trænge ind, og dermed formindsker man harskningsprocessen. 

Når E-vitamin gør sin heltegerning, bliver den selv deaktiveret, og der skal derfor et andet vitamin til for at få genaktiveret vitaminet– nemlig C-vitamin. 
En fun-fact er, at E-vitamin er fedtopløselig, og man skal derfor indtage det sammen med noget fedtholdigt, for at kroppen kan optage det. 

Hvilke fødevarer indeholder E-vitamin?

Rigtigt mange fødevarer indeholder E-vitamin, og du indtager sikkert mere, end du lige går og tror. E-vitamin finder du f.eks. i: 

  • Laks
  • Æg
  • Mandler
  • Hasselnødder
  • Karry pulver
  • Olier såsom hvedekim, solsikke, tidsel, raps og hørfrø.
  • Solsikkefrø
  • Pinjekerner 


Hvis du mangler inspiration til din madlavning, kan du gå på opdagelse i vores spændende opskriftsunivers. Du finder både opskrifter til morgenmad, middagsmad, aftensmad og snacks. Flere af dem indeholder E-vitaminrige ingredienser.

E-vitamin og hudpleje 

E-vitaminets funktion i skønhedsprodukter og plejeprodukter er, at det bidrager til at beskytte huden mod oxidativt stress. Det betyder, at en ansigtscreme med E-vitamin er fantastisk om sommeren. Du kan med fordel påføre en ansigtscreme med E-vitamin før, du påfører en solcreme. 
E-vitamin øger det antioxidante forsvar i huden og beskytter og reparerer. Da E-vitamin til en vis grad absorberer UV-lys, modvirkes solskader. Det er derfor effektivt at bruge en E-vitaminolie sammen med en solcreme, inden du bevæger dig ud i solen. Nogle solcremer indeholder faktisk allerede E-vitamin. Arganolie har et højt indhold af E-vitamin, og bidrager til at forsvare huden mod frie radikaler. 

E-vitamin olie 

En E-vitamin olie er ikke en olie, som udelukkende består af E-vitamin. Det er altså ikke flydende E-vitamin. Det er en olie, der er tilsat E-vitamin i en mængde, der ikke er skadelig for kroppen, men nok til at du oplever en effekt. 
Du kan bruge E-vitamin olie som kosttilskud i stedet for tabletter, der kan synkes. Husk altid at vælge en E-vitamin olie, der er udviklet til præcis det formål, da det ikke er alle E-vitamin olier, som kan indtages. Overhold også den dagligt anbefalede dosis som du finder beskrevet på produktet. 

Olien kan bruges udvortes på hele kroppen. Den kan f.eks. smøres i ansigtet, efter du har renset det. Her bidrager det til at fugte huden og give den en sund og naturlig glans. Den samme effekt opnår du, hvis du smører olien på resten af kroppen. 

En fordel er, at du kan bruge olien som massage olie til ømme skuldre og ryg eller bare til en hygge aften med din partner. Har du tør og irriteret hovedbund, kan du med fordel massere nogle dråber af olien ind efter hårvask – dit hår skal gerne være håndklæde tørt. 
E-vitamin olien fugter og plejer din hud, og ved brug vil du opleve at få en sund og stærk hud, der er klar til alle hverdagens mange udfordringer. 

Lav din egen olie med E-vitamin

E-vitamin dråber kan blandes i en del olivenolie, hvorefter hænder, fødder eller andre dele af kroppen kan masseres og få gavn af vitaminets virkning. Hvis du blot ønsker en massageolie med indhold af E-vitamin, har vi et bredt udvalg af dem online.

Udvalgte E-vitamin produkter fra Helsam

Vælg det E-vitamintilskud der passer til dig og dit behov, og bestil det online eller i en af vores butikker. Hvis du bestiller online, kan du få dine varer sendt gratis til din nærmeste Helsam butik, hvorefter du kan afhente det, når det passer dig. Du er også mere end velkommen i en af vores mange flotte butikker. Vi står altid klar til at give dig gode råd og personlig vejledning i forbindelse med dit næste køb af kosttilskud eller andre helseprodukter. 
Ud over kosttilskud med E-vitamin kan du også finde et stort udvalg af skønhedsprodukter her på Helsam.dk. Gå på opdagelse i et udvalg af shampoo og balsam med E-vitamin, olier med E-vitamin, creme-, salve- og lotion med E-vitamin og mange andre spændende produkter. Du finder dem alle her.
 
Vis som