Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

K2-vitamin

K1- og K2-vitamin omtales ofte blot som K-vitamin, men hvad er forskellen? Og hvad bidrager K-vitamin til? Dette og mere til, kan du blive klogere på her i artiklen om K-vitamin.

K2 vitamin

 

Hvad er K2-vitamin?

K2-vitamin er én af to former af K-vitamin og er helt naturligt forekommende. K-vitaminet har fået sit navn pga. sin blodstørknende effekt, som kaldes koagulation. K-vitamin er desuden et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder, at K-vitamin binder sig til fedtdepoterne i kroppen og udskilles langsomt når kroppen har brug for det. Men hvad er forskellen på de to K-vitaminer: K1- og K2-vitamin?

  • K1-vitamin (fyllikinon) findes primært i grønne planter og lagres i kroppens depoter, f.eks. i lever, knogler og fedt.
  • K2-vitamin (menakinon) dannes af kroppen hvor tarmenes bakterier producerer det essentielle vitamin.

En lille bonusinfo er, at det var danskeren Henrik Dam, professor og Nobelprismodtager, som opdagede K-vitaminet.

 

Hvad er K2-vitamin godt for?

Som nævnt er K-vitamin vigtigt i forhold til blodets koagulation, men vitaminet indgår også i dannelsen af flere proteiner. Ved at ændre proteinernes aminosyrer, kan K-vitaminet gøre nogle proteiner i stand til at binde calcium til blodet. 

K-vitamin indgår faktisk også i opbyggelse og vedligeholdelse af knogler. Uden K-vitaminet ville aflejring af calcium i knoglevævet ikke være mulig.

 

Hvor meget K2-vitamin?

Børn, voksne og ældre har brug for K-vitamin da vi alle har behov for kalk i knoglevævet samt blod der kan størkne. Der er stor forskel på, hvor meget K-vitamin vi hver især har behov for og så kan den anbefalede daglige dosis ændre sig. Derfor finder du desværre ikke den dagligt anbefalede dosis nævnt her, men du kan altid holde dig opdateret på f.eks. sundhed.dk eller lignende.

Vidste du, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle nyfødte i Danmark får ét mg K1-vitamin lige efter fødslen? Det skyldes, at nyfødte børn først begynder at danne K-vitamin senere pga. manglen på bakterier i tarmen. 

 

Hvor findes K2-vitamin?

K2-vitamin findes ikke i kosten, men det gør til gengæld K1-vitamin. Hvis du gerne vil spise fødevarer med indhold af K1-vitamin, er det primært følgende du skal spise:

  • Mørkegrønne bladgrøntsager som grønkål, spinat, rucola og romano
  • Grønne- og røde kålsorter
  • Friske, grønne urter som bl.a. purløg og persille
  • Bønner – både hvide-, brune- og mungbønner

Der er stor forskel på mængden af K-vitamin som fødevarerne indeholder, hvilket også gør det besværligt for nogle at indtage nok K-vitamin. Her kan et kosttilskud være en fordel, da det supplerer din daglige kost med vitaminet.

Eftersom K2-vitamin ikke findes i mad, men produceres i tarmene, er der nogle andre betingelser der skal opfyldes, for at kroppen selv danner vitaminet.

Din tarmflora skal være i topform – jo flere gavnlige bakterier der er i dine tarme, des større mængde K1-vitamin kan kroppen danne. Derudover skal du spise sundt, varieret – gerne masser af kostfibre og mælkesyrebakterieholdige fødevarer.

 

K-vitamin og blodfortyndende medicin

Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du være særligt opmærksom på dit indtag af fødevarer eller kosttilskud med K-vitamin.

K-vitamin har den bivirkning, at det kan nedsætte den blodfortyndende medicins virkning. Det betyder ikke at du ikke skal spise fødevarer med K-vitamin, men blot sørge for, at du spiser nogenlunde samme mængde fødevarer med K-vitamin hver uge. Dermed påvirkes blod og medicin mindst muligt.

Hvis du er i tvivl om du spiser for lidt eller for meget K-vitamin i forhold til din medicin, bør du kontakte din læge og få hjælp.

 

Inspiration til madretter med K-vitamin

Vil du gerne have spændende inspiration til retter med indhold af K-vitamin? Hos Helsam har vi et stort opskriftsunivers, hvor du bl.a. finder opskrifter på bagværk, desserter, middagsretter og smoothies. 

Prøv f.eks. proteinpandekager med spinat, havreklid, hampeproteinpulver og havregryn. Falafler med økologiske kikærter er en anden smagfuld middagsret med indhold af kikærter som er rige på K1-vitamin. Skal tørsten slukkes, og må det gerne være lidt sundt, er den tofarvede smoothie med spinatblade og blandede bær utroligt lækker. Smoothies indeholder desuden sunde omega-fedtsyrer fra Livets Olie. 

 

Kosttilskud med K-vitamin

Er din kost ikke varieret nok, har du en sygdom eller andet som gør, at dit optag af K-vitamin ikke er optimalt, er der hjælp at hente. Et kosttilskud med K-vitamin kan supplere din daglige kost, og tilføre den mængde K-vitamin som kroppen har behov for. 

K-vitamintilskud findes i kapsel- og tabletform fra bl.a. Natur-Drogeriet, Solgar, Camette, DFI og Solaray. Vælg mellem styrker fra 45 mcg – 150 mcg alt efter hvad du har behov for.

Eftersom K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, får du det bedste optag ved at indtage vitaminet i forbindelse med et fedtholdigt måltid. Dagens mest fedtholdige måltid er ofte aftensmaden, hvorfor det er bedst at indtage K-vitamin her. 

Du finder hele udvalget af K-vitamin her.

K-vitamin findes desuden også i multivitamintilskud, kosttilskud med andre vitaminer eller mineraler – især kosttilskud som er henvendt normale knogler og tænder. Kosttilskud til knogler og tænder indeholder for det meste calcium, som netop er afhængig af K-vitamin, for at det kan binde sig til knoglernes væv.

 

Symptomer på K-vitamin mangel

Da K-vitamin findes i små mængder i kosten og kroppen ikke altid selv kan danne nok, kan der hos nogle opstå mangel, også kaldet hæmostatika. Almindelige symptomer på K-vitamin mangel er:

  • Dårlig sårheling
  • Øget næseblod
  • Blødende tandkød 

Det er dog ikke kun mangel på K-vitamin som kan give disse symptomer, derfor er det en god idé at rådføre sig med lægen, som gennem en blodprøve kan slå fast, hvad årsagen til symptomerne er. 

K-vitamin mangel kan også opstå i forbindelse AK-behandling, herunder VKA – vitamin-K-antagoister. VKA-stofferne reducerer blodets koagulationsevne ved at minimere K-vitaminets virkning. Faktisk sørger VKA behandlingen for at genanvende kroppens indhold af K-vitamin. 

 

Køb K2-vitamin hos Helsam

Hos Helsam finder du et bredt udvalg af K-vitamintilskud fra mange populære mærker. Det er også på helsam.dk du får spændende og velsmagende inspiration til sunde madretter. Husk at være opmærksom på dit K-vitamin indtag hvis du i forvejen tager medicin, som virker blodfortyndende – K-vitamin kan nemlig påvirke medicinens virkning. 

Du kan købe dine vitaminer online på helsam.dk, eller i en af vores mange butikker. Bestiller du online, kan du vælge at få din ordre levet fragtfrit til din nærmeste Helsam-butik

Vi er altid klar til at give dig svar på spørgsmål, samt gode råd og personlig vejledning i forbindelse med dit køb af helsekostprodukter.

 
Sortér efter