Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Olie og fedtstof

Olie og fedtstof

Gode kvalitetsolier er essentiel for en sund livsstil. Hos Helsam finder du et bredt udvalg af vegetabilske olier i mange smagsvarianter.

Typer af olier og fedtstof | Koldpresset olie | Raffineret olie | Olie og fedtstof hos Helsam

Sortér efter

Din guide til olier og fedtstoffer

Typer af olier og fedtstof

Olie udvindes af mange former for råvarer som f.eks. nødder, kerner og frugt. Raps- og olivenolie er de olier der forbruges i den største mængde. Årsagen er at netop disse olier ofte bruges til både stegning og anden form for madlavning. Andre olier er mere eksotiske og bruges i mere afmålte mængder til dressing, dip osv.

Når du skal vælge en olie eller et fedtstof, er det en god idé at kende forskellen på de forskellige produkter. Smagen varierer meget fra olie til olie, og det er ikke alle retter en olie er ideel til.

Nogle af de olier du finder er:

Oliven olie
Har en mild smag der egner sig til bagning, stegning og i salater.

Raps olie
Har en delikat smag og en meget flot gylden farve. Den er især god i bagning, salater og pesto og hummus.

Hamp olie
Er god i mange forskellige madretter, da den har et højt indhold af de essentielle fedtsyrer.

Mandel olie
Er velsmagende og egner sig især godt i salater.

Kokos olie
Findes i en smagsneutral variant der velegner sig til bagning af småkager og andre kager.

Solsikke olie
Har en mild og nøddeagtig smag, der er meget god til salater, dressinger, marinader og generelt den daglige madlavning.

Ved at klikke dig ind på de forskellige olier og fedtstoffer, kan du læse mere om deres særpræg og anvendelsesmuligheder.

 

Koldpresset olie

Koldpresset olie fremstilles ved en mekanisk proces hvor f.eks. olivenfrugten presses hvorved frugten bliver til en pasta, og olie og vand frigives. Efterfølgende adskilles vand og olie med det resultat, at processen har frembragt den fineste olivenolie som benævnes ekstra jomfru olivenolie.

Med denne fremstillingsproces når temperaturen på olien aldrig over 30 grader. Det betyder at den koldpressede oliven olie indeholder enkeltumættede fedtstoffer, vitaminer og antioxidanter. Ekstra jomfru olien har en god duft og en perfekt smag med et syreindhold under 0,8% og dermed den fineste og mest aromatiske olie. Herefter følger jomfru olivenolie med et syreindhold på 0,8 – 2,0% med en udmærket smag og duft.

 

Raffineret olie

Ønsker man at trække yderligere olie ud af frugten kan den raffineres. Denne form for udtræk bevirker dog at olien ikke har somme kvalitet som den mekaniske og koldpressede olie. Den højeste kvalitet af olie får du når du vælger en koldpresset ekstra jomfru olie og hvor råvaren er dyrket efter de internationale regler for biodynamisk planteavl.

Demeter kan betegnes som økologi ”plus” da reglerne for biodynamisk dyrkning bygger på et større helbredssyn indenfor landbrug, natur, fødevarekvalitet og sundhed. Demeter reglerne fastsættes af foreningen for biodynamisk jordbrug og justeres løbende i samarbejde med biodynamiske foreninger i andre lande under sammenslutningen Demeter International.

 

Olie og fedtstof hos Helsam

Hos Helsam finder du et stort udvalg af olier og fedtstoffer. Gå på opdagelse i de forskellige kategorier, og find den olie der passer til dit behov. Husk du altid kan få sendt dine varer gratis til din nærmeste Helsam butik.