Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Håndhygiejne

Håndsprit er en væske baseret på ethanolalkohol og glycerol. Den bruges til at rengøre hænderne når vand og sæbe ikke er tilgængeligt. En håndsprit er perfekt at have med på farten i tasken, i bilen eller også som ekstra bakteriedræber efter håndvask. 

Sortér efter
8 produkter
Sortér efter

Håndsprit til effektiv fjernelse af bakterier

Hvad indeholder håndsprit?

En håndsprit indeholder bl.a. ethanolbaseret alkohol som er det stof der dræber bakterierne. Derudover indeholder en håndsprit også glycerol der sørger for at fugte dine hænder så de ikke udtørrer. For at en håndsprit er egnet til at slå bakterier ihjel, skal den have en koncentration af ethanolalkohol på 70-85 %. Hvis din håndsprit har en lavere koncentration end dette, kan du risikere at den ikke virker optimalt og at du ikke fjerner den ønskede mængde bakterier som skal til for at stoppe smitte. 

 

Hvordan virker håndsprit?

Når du spritter dine hænder af med håndsprit, dræbes op mod 99,9 % af bakterierne – så længe du bruger du den rigtige håndsprit og på den rigtige måde. Kan en håndsprit bruges forkert? Ja, det kan den. Hvis du vil vide mere om hvordan en håndsprit bruges, så du får mest ud af den, skal du læse videre herunder.

 

Sådan bruger du håndsprit korrekt

Når du har fået dig en håndsprit skal du påføre mindst 2-3 ml på dine hænder. Gnid håndspritten grundigt på håndflader, fingre, mellem finder, håndryggen, omkring dine negle og om håndleddene. Husk også tommelfingeren. Denne glemmer mange – også i forbindelse med den almindelige håndvask. Sørg for at gnide dine hænder i mindst 30 sekunder. Dine hænder skal være helt tørre før håndspritten virker optimalt.  Dette gælder ved brug af alle slags håndsprit – både gel og spray. 

 

Hvornår skal du bruge håndsprit?

Du kan altid bruge håndsprit, men håndsprit er særligt velegnet i perioder med meget sygdom, efter brug af offentlige toiletter eller når du færdes på arbejdspladsen eller i det offentlige rum generelt. Når influenza eller andre sygdomme er over os, er det en god idé at være ekstra påpasselig og anvende en håndsprit flere gange dagligt.

På håndtag, telefoner, borde, stole og via håndtryk spredes bakterier utroligt hurtigt. Er du i kontakt med en overflade hvorpå der findes bakterier, kan du hurtigt blive smittet. Du kan også smitte andre hvis du nyser eller hoster i dine hænder og derefter rør en overflade eller giver hånden til en person. Med en håndsprit kan du fjerne størstedelen af disse bakterier og dermed minimere risikoen for at blive smittet, eller at sprede smitten.

Du kan bl.a. anvende en håndsprit når du:

  • Er ude og handle
  • Bruger offentlig transport
  • Har været på toilet
  • Har nyst eller hostet i dine hænder 
  • Inden du gør brug af en buffet på restauranten
  • Mødes med mennesker hvor håndtryk udveksles – evt. før og efter
  • Færdes udenfor hjemmet i perioder med eksempelvis influenza

 

Er håndsprit bedre end håndsæbe?

Det er vigtigt at du ikke kun bruger håndsprit. En håndsprit kan udtørre hænderne efter lang tids brug, selvom den indeholder det fugtgivende glycerol. Håndvask med vand og sæbe fjerner alt synligt snavs samtidig med at mange bakterier og mikroorganismer fjernes effektivt. Desuden virker en håndsprit ikke særligt effektivt, hvis der i forvejen er meget synligt snavs på hænderne, f.eks. jord, olie eller støv. Hænderne skal derfor altid være rene og tørre når du spritter dem af. 

Hvis du er i et arbejde eller andet, hvor det er et krav at dine hænder rengøres ofte pga. evt. smittefare, kan du overveje at bruge håndsprit i stedet for håndvask hver gang. Sæbe kan hurtigt fjerne hudens naturlige barriere, hvilket resulterer i tørre hænder. 

I perioder med influenza er det normalt at vaske- eller spritte sine hænder af oftere. Derfor kan du med fordel vælge en god håndcreme til brug i løbet af dagen, eller som minimum om natten. Håndcremen tilfører fugt til hænderne efter brug af både sæbe eller håndsprit.

 

Lav din egen håndsprit

Hvis al håndsprit skulle være udsolgt, er det faktisk muligt at lave din egen håndsprit. Det kræver blot de rette ingredienser og den rigtige opskrift, hvilket vi her på helsam.dk har. Til at lave din egen håndsprit skal du bruge fire ingredienser: isopropylalkohol 99 % eller husholdningssprit (ethanol) 93 %, glycerin, brintoverilte 3 % og demineraliseret vand.  Du kan se opskriften her og finde hele fremgangsmåden – den er nem at gå til. 

 

Desinfektion af overflader

En gang imellem kan det være en fordel at desinficere overflader som dørhåndtag, legetøj eller noget tredje. Til dette er det ikke optimalt at gøre brug af en almindelig håndsprit, da den kan ødelægge overfladens belægning. I stedet kan du anvende desinfektionsmidlet fra Sonett der effektivt fjerner svampe- og bakteriekim som f.eks. salmonella, coli og mug.  

 

Køb din håndsprit hos Helsam

Vores udvalg af håndsprit er stort og du finder din nye hånsprit i forskellige størrelser og former. Vælg mellem håndsprit i størrelserne 100 ml – 600 ml. Nogle er endda med pumpe for at gøre det nemmere at dosere den korrekte mængde håndsprit pr. desinfektion. 
Vælg mellem håndsprit fra mærker som f.eks. Rømer og SkinOcare.

Du kan bestille dine håndhygiejne produkter online på helsam.dk og få dem leveret på din hjemmeadresse, eller sendt gratis til din nærmeste Helsam-butik. I vores mange butikker står vores rare og professionelle personale altid klar til at give dig personlig vejledning og gode råd. Skulle du have et spørgsmål ang. en håndsprit eller håndsæbe hjælper vi dig gerne.