Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Perikon

Perikon, også kaldet prikbladet perikon og Johannesurt, er en plante der bruges i mange forskellige kosttilskud. Flere af perikon kosttilskuddene finder du her på Helsam.dk og i vores butikker. Læs meget mere om perikon her på siden.
Sortér efter
2 produkter
Sortér efter

Perikon: Find de bedste produkter her

Hvad er perikon?

Perikon er en plante der vokser vildt i både Europa og det vestlige Asien. I Danmark vokser den i vejkanter og i lysåbne skove. Planten er 30-80 cm. høj, og får smukke gule blomster. Mange kender perikon ingrediens i en kryddersnaps, men den bruges også i kosttilskud.

 

Hvad kan perikon bruges til?

Tørret perikon bruges bl.a. til te, i snapse og tonikum. Hvis du gerne vil nyde en kop varm te med perikon, eller bruge urten i din hjemmelade kryddersnaps eller tonikum, kan du f.eks. bruge tørret perikon fra Natur-Drogeriet.

Pulveriseret perikon i kapselform anvendes som kosttilskud og naturlægemiddel, hvor det har en positiv effekt på nedtrykthed, modløshed og tristhed. Dette kan du læse mere om i næste afsnit herunder.

 

Hvad er perikon godt for?

Perikon bidrager til mental sundhed og følelsesmæssig balance. Indtages anden lægeordineret medicin må perikon kun bruges i samråd med din læge, da perikon kan have indvirkning på effekten af andre typer medicin. Perikon kan naturligvis aldrig benyttes i stedet for psykoterapeutisk behandling.

Døjer du med mild nedtrykthed, modløshed eller tristhed, kan du med fordel tage et kosttilskud med perikon, eller naturlægemidlet Velzina Hypericum

 

Perikon som naturlægemiddel

Der findes kun ét naturlægemiddel med perikon i Danmark, nemlig Velzina Hypericum 231-333 mg. Velzina Hypericum indeholder 143-333 mg ekstrakt af prikbladet perikon urt, hvilket svarer til 600 mcg hypericin/pseudohypericin, som igen svarer til ca. 900 mcg total-hypericin.

Velzina Hypericum påvirker omsætningen af serotonin og kan bruges ved nedtrykthed, modløshed og tristhed. 

Et naturlægemiddel godkendes af Lægemiddelstyrelsen og har derfor en dokumenteret virkning. Kosttilskud derimod, godkendes af Fødevarestyrelsen og har ikke en dokumenteret virkning. 

 

Hvor hurtigt virker perikon?

Det er meget individuelt hvor hurtigt perikon virker. Det afhænger bl.a. af dosis, dine symptomer og om perikon overhovedet har en effekt på dig. Det er nemlig ikke alle der oplever en effekt ved brug af perikon. Mange oplever at perikon virker efter 3-4 uger. 

 

Er der bivirkninger ved brug af perikon?

Nogle personer oplever bivirkninger når de indtager perikon. Bivirkningerne kan være:
Søvnløshed, rastløshed, diarre, hovedpine og hududslæt. 

Hvis du oplever at få nogle af disse bivirkninger, bør du stoppe med at indtage perikon med det samme. Derudover kan perikon også nedsætte virkningen af forskellige typer lægemidler, og derfor er det en god idé at rådføre dig med din læge, hvis du i forvejen tager medicin. 

Nogle af de lægemidler som perikon kan påvirke optagelsen/virkningen af, er bl.a. p-piller og visse blodfortyndende lægemidler. 

I sjældne tilfælde kan perikon resultere i ”serotoninsyndrom”, som skyldes at der er for store mængder serotonin i hjernen. Symptomer på serotoninsyndrom er feber, stivhed, rysten og ændringer i den mentale tilstand. 

Syndromet ses som regel i forbindelse med indtag af perikon samtidig med behandling af antidepressiv medicin.

 

Perikon i haven

Er du stødt på perikonplanten eller perikonbusken, så er det ikke så underligt. Busken er nemlig meget almindelig og er at finde i mange havecentre. Perikonbusken trives bedst i sol/halvskygge og får store flotte blomster i juni – september. Størrelsesmæssigt bliver busken op til 1 meter høj og 0,7 meter bred.

 

Køb perikon hos Helsam 

Hos Helsam finder du kosttilskud med perikon fra mærker som Natur-Drogeriet og Camette. Vi har perikon kapsler med forskellige styrker lige fra 325 mg til 1500 mg perikon pr. daglige dosis. Du finder også naturlægemidlet Velzina.  

Bestil online og få dine varer leveret gratis til din nærmeste Helsam butik. Du er også mere end velkommen i vores butikker, hvor vi altid står klar til at give dig gode råd og personlig vejledning i forbindelse med dit næste køb af kosttilskud eller andre helsekostprodukter.