Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Kæmpenatlysolie

Kæmpenatlysplanten er spiselig, og derfor bruges både planten og olien fra frøene. Olien er lavet ved at presse frøene fra kæmpenatlys planten, hvorved den sunde olie kommer ud. Kæmpenatlysolien indeholder ca. 10 % GLA, som er en umættet fedtsyre der tilhører de sunde omega-6 fedtsyrer. GLA indeholder også aminosyren tryptofan der for nogle virker afslappende og søvnfremmende.

Hvad kan jeg bruge kæmpenatlysolie til? | Hvilken virkning har kæmpenatlysolie?
Hvor meget må jeg tage, og kan jeg tage for meget? | Find kæmpenatlysolie på Helsam.dk

Vis som
1 produkter
Vis som

Alt du skal vide om kæmpenatlysolie

Kæmpenatlys – planten

Hvor kommer olien fra? Det latinske navn på Kæmpenatlys er Oenothera biennis. Det er en gammel køkkenurt, og størstedelen af planten er spiselig. Kæmpenatlys planten kan blive alt fra 40-100 cm høj, og har en grøn lodden stilk. Den vokser i to år, hvor den i det første år er en lav roset plante. I det 2. år, vokser den sig stor og op til 1 meter i højde. I juli-august har kæmpenatlys sin blomstringstid, og den får pæne gule blomster der dufter dejligt. Farven minder til dels om rørt smør.

Oprindeligt stammer kæmpenatlys fra det nordlige Amerika, men i dag vokser den bl.a. også i Danmarks haver og vejsider. Det betyder også, at hvis du ikke i forvejen har planten derhjemme i haven, kan du sagtens finde frø fra den, og så dem hvor du vil. Dog trives den allerbedst i mager jord eller tør jord – faktisk gror den også udmærket i sand og mellem sten. For at kæmpenatlys planten kan blive størst og flottest, kræver det, at den får masser af sol.

Olien kommer fra kæmpenatlysens frø, der bliver presset for at få den næringsrige olie frigivet. Det er denne olie du finder her på Helsam.dk.

 

Hvad kan jeg bruge kæmpenatlysolie til?

Olien fra kæmpenatlys kan bruges på forskellige måder, da den har utroligt gode egenskaber. Brug f. eks. olien som ingrediens i dine salatdressinger, i smoothies, i proteindrikke, eller blande det i din morgenmad. Bladene kan du bruge i salater i stedet for f.eks. spinat. På den måde får du tilhørt din krop de sunde GLA fedtsyrer der bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet. De smukke gule blomster kan du også bruge i dine sommersalater, eller som pynt på kager. Kæmpenatlys olien kan også bruges kosmetisk. Hvis din hud trænger til fugt, er det også muligt at smøre huden med et lag af kæmpenatlys olien. Olien trænger ind i huden og efterlader den blød og smidig.

 

Hvilken virkning har kæmpenatlysolie?

Kæmpenatlysolie har i mange år været brugt som naturmedicin, men der findes ingen videnskabelige dokumentation for hvorvidt olien har en virkning. Du kan smøre olien på din hud for at tilføre fugt, og gøre huden smidig og smuk.
Før i tiden brugte indianerne også planten til forskellige formål.

 

Hvor meget må jeg tage, og kan jeg tage for meget?

Der er ingen anbefalet daglig dosis, men hvis du oplever bivirkninger ved indtagelse, eller ved påføring på hud, bør du stoppe brugen. Bivirkninger kan være kvalme, opstød, diarre og uro i maven. Skulle du opleve disse symptomer, bør du stoppe brugen af kæmpenatlys.

Find kæmpenatlysolie på Helsam.dk

Hos Helsam finder du den økologiske kæmpenatlysolie. Du kan bestille den online her på Helsam.dk, eller købe den i en af vores mange butikker. Husk, du kan få den sendt gratis til din nærmeste Helsam butik. Har du spørgsmål, eller er du i tvivl om noget, så er du altid velkommen i en af vores butikker. Vi står altid klar til at vejlede og give dig gode råd i dit næste køb.

www.helsam.dk anvender vi cookies. Cookies er i mange tilfælde nødvendige for at få en hjemmeside til at fungere. Cookies kan anvendes til at skelne de forskellige brugere på en hjemmeside fra hinanden samt til at måle trafik på en hjemmeside. Klikker du videre på siden, accepterer du, at der sættes cookies til ovennævnte formål. Du kan finde vores cookiepolitik her: Klik her

×