Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Folinsyre

Ønsker du at blive klogere på hvad folinsyre er, og om det er noget, du bør overveje at tage som kosttilskud? Så er du kommet til det rette sted. Her på siden kan du nemlig læse alt det, du bør vide om folinsyre som kosttilskud. Hos Helsam kan du finde et stort udvalg af kosttilskuddet i tabletform, og du kan få det i forskellige mængder alt efter dit behov – fælles for dem er dog, at hver enkelt tablet indeholder 400 mikrogram folinsyre.

Sortér efter
6 produkter
Sortér efter

Folinsyre: Bliv klogere på kroppens vitaminer

Hvad er folinsyre?

Folinsyre er et vitamin, der tilhører gruppen af B-vitaminer. Folat, folsyre, folacin og B9-vitamin er navnene på de former af B-vitaminet, der forekommer naturligt i maden. Kosttilskuddet, som indeholder den syntetiske udgave, folinsyre, går under navnet folsyre. For overskuelighedens skyld vil folinsyre derfor blive brugt som den overordnende betegnelse for folinsyre, folat og folacin. 

 

Hvad bruger kroppen folinsyre til? 

Det er vigtigt med regelmæssig tilførsel af folinsyre, da vitaminet er nødvendigt for at kroppen kan fungere normalt. Vitaminet har nemlig betydning for kroppens normale celledeling og aminosyresyntesen.

Folinsyre bidrager til:

 • Vævsvæksten hos den gravide kvinde
 • En normal aminosyresyntese
 • En normal bloddannelse
 • En normal omsætning af homocystein
 • En normal psykologisk funktion
 • Immunsystemets normale funktion
 • At mindske træthed og udmattelse
 • Celledelingsprocessen


Som du kan se, er folinsyre også vigtigt at indtage, hvis du er gravid eller hvis du går med planer om at blive gravid. Folinsyre sørger nemlig også for, at fostret udvikles korrekt. 

 

Folinsyre og graviditet 

Mangel på folinsyre hos gravide kan give misdannelser hos fostret også kendt som neuralrørsdefekter. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor gravide at tage et kosttilskud med folinsyre, da den mængde man får gennem kosten, ikke nødvendigvis er nok.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at kvinder indtager 400 mikrogram folinsyre om dagen, fra de begynder at overveje graviditet og 12 uger ind i graviditeten. Begynd gerne allerede 12 uger inden du overvejer at blive gravid. 
Ifølge Sundhedsstyrelsen kan et folinsyretilskud bidrage til, at risikoen for neuralrørsdefekter nedsættes med op til 40 %. 

 

Hvor findes folinsyre i kosten?

Folinsyre findes naturligt i kosten, og nogle fødevarer indeholder større mængder end andre. 
Fødevarer med et højt indhold af folinsyre:

 • Mungbønner - 625 mcg pr 100 gram
 • Quinoa, rød – 324 mcg pr 100 gram
 • Broccoli - 239 mcg pr 100 gram
 • Spinat - 220 mcg pr 100 gram
 • Røde linser - 204 mcg pr 100 gram
Kilde: FRIDA food data 

 

Inspiration til mad med folinsyre

Vil du gerne spise mere mad hvor folinsyre indgår, kan du prøve nogle af de spændende opskrifter vi har samlet i vores store opskriftsunivers. Du kan prøve ”broccolisalat” eller ”broccolibøffer”, hvori broccoli er den primære ingrediens. Prøv også ”proteinpandekager med spinat” og ”tofarvet-smoothie” med spinat, banan og bær.
Ellers gælder det bare om at spise rugbrød og evt. havregryn/havregrød til morgenmad. På den måde kan du give kroppen masser af fibre, men også folinsyre der findes i små mængder i disse fødevarer. 

 

Hvor meget folinsyre har du brug for?

Det er en forholdsvis lille mængde folinsyre, kroppen har brug for. Derfor får de fleste tilstrækkeligt gennem deres kost – dette gælder dog ikke nødvendigvis gravide og folk, der spiser en meget ensformig kost. Følg altid anbefalingen på dit valgte produkt når du skal tage folinsyre. På den måde kan du sikre dig at du får den korrekte mængde folinsyre, som du har brug for.  

 

Kan man få for meget folinsyre?

Svaret er nej. Du kan ikke få for meget folinsyre, da det tilhører gruppen af vandopløselige B-vitaminer. Lige netop fordi det er vandopløseligt, udskilles den overskydende mængde, som kroppen ikke har brug for, med urinen. Du skal derfor som regel ikke være bange for at tage det som kosttilskud, da din krop blot udskiller det, du ikke har brug for.  

 

Køb folinsyre og vitaminer hos Helsam 

Hos Helsam har vi et stort udvalg af folinsyre og andre kosttilskud. Har du brug for folinsyre bør du måske også overveje andre kosttilskud – eksempelvis i forbindelse med graviditet. Uanset hvad du leder efter, har vi et stort udvalg hos Helsam. 

Køb dine produkter online og få dem leveret gratis til din nærmeste Helsam-butik. Du er også mere end velkommen i vores mange butikker. Her står vores dygtige personale altid klar til at give dig gode råd og personlig vejledning, i forbindelse med dit næste køb af kosttilskud eller helsekost.