Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Tænk på miljøet i dit køkken

I denne artikel gør vi dig forhåbentligt klogere på, hvordan du kan passe på miljøet når du laver mad eller andet i dit køkken. Vi har fokus på plastik, bæredygtige redskaber og miljøvenlige poser. Læs mere her.

Det miljøvenlige køkken

 

Opbevar din mad bæredygtigt

Hvad enten det er nye fødevarer eller rester fra aftensmaden, er det vigtigt at du opbevarer maden rigtigt og bruger miljøvenlige poser, wraps eller bøtter. Bruger du forkerte bøtter, altså bøtter eller poser som ikke er beregnet til opbevaring af fødevarer, kan du risikere at de afgiver stoffer til maden.

Det virker ellers lige til og nemt, at opbevare resterne til dagen efter, i en gammel is bøtte, en plastikpose eller en anden gammel beholder – eller måske endda pakke det ind i stanniol. 

Uanset om du bruger opbevaringsbøtter, glas eller plastik, skal de bære glas- og gaffelsymbolet. Dette symbol betyder, at genstanden kan anvendes til opbevaring af mad. 

Desuden skal du være opmærksom på, at varm mad i bøtter kan få bøtterne til at afgive uønsket kemi. Dette gælder også selvom bøtten måske før har været brugt til mad, da du købte den. Nogle bøtter er fremstillet til engangsbrug og kan og bør derfor ikke anvendes igen. 

Hos Helsam har vi et stort udvalg af bøtter og poser som kan anvendes til opbevaring af din mad, selvfølgelig miljøvenligt og bæredygtigt. Poserne fra danske Maistic er fremstillet af rester fra fødevareproduktionen og indeholder ingen former for plastik eller skadelige stoffer. Desuden er poserne komposterbare og så findes de i mange forskellige størrelser: 1 liter, 2 liter, 4 liter og 8 liter. Det er derfor nemt at vælge den størrelse der passer lige til netop dit behov. 

Hvis du ønsker en opbevaringsboks/bøtte, er Sistema ekspert på dette område. Boksene kan bruges igen og igen, og så findes de i et væld af størrelser og former. Opbevaringsboksene er funktionelle, praktiske og af høj kvalitet. Alle Sistema produkter er desuden fri for både ftalater og BPA. Til rester fra aftensmaden kan denne rektangulære opbevaringsboks f.eks. bruges – den tåler både mikroovn, frost og opvaskemaskine. 

Sørg altid for at din mad er afkølet inden du fylder det i en boks og opbevarer det på køl, hvad enten det er i køleskabet eller fryseren. 

Du finder også aluminiumsfolie som er fremstillet af genbrugt aluminium. Dette sparer betydeligt på naturens ressourcer, og du bidrager til at mindske udvindingen af aluminium i naturen, hvilket er en ressourcekrævende handling. If You Care er producenten af det noget mere miljøvenlige alufolie, og du finder det lige her

Til indpakning af madpakken eller som alternativ til stanniol, har Bee Wrappy fremstillet det utroligt miljøvenlige indpakningspapir som er baseret på økologisk bomuld og bivoks. De miljøvenlige bivoks wraps kan bruges igen og igen, og kan tilmed vaskes efter brug. Det er ikke kun til indpakning af madpakker bivoks wrapsne kan bruges. Brug dem også til at overdække skåle eller pakke madrester ind i. Vælg det Bee Wrappy produkt der passer til dit behov her.

 

Bambus som erstatning for plastik

At have og bruge service af stål er der intet i vejen med. Problemet med service opstår, når man til fester eller på farten vælger at bruge plastikbestik – altså bestik som kun anvendes én gang hvorefter det kasseres. Pandoo, en tysk virksomhed, har specialiseret sig i at fremstille bæredygtige husholdningsartikler, herunder bæredygtigt bestik af bambus. Bambus bruges ikke kun i fremstillingen af bestik, men også utallige andre produkter – mere om dette senere og i nogle af vores andre spændende og bæredygtige artikler.

Hvorfor er bambus noget særligt, når det kommer til bæredygtigt bestik? Bambus er en plante der gror utroligt hurtigt og kan høstes flere gange i sin levetid. Derudover optager bambus meget CO2 mens den vokser og er til stede i naturen. Dyrkningen af bambus kræver små mængder vand og det er ikke nødvendigt at anvende pesticider – hvilket selvfølgelig ikke sker, når du køber økologiske produkter.

Pandoo fremstiller både skeer, gafler og knive af bambus og er helt perfekt til dit miljøvenlige og bæredygtige køkken. 

Ligesom engangsbestik er dårligt for miljø og natur, er det samme gældende for sugerør. Engangssugerør af plastik anvendes ofte til forskellige slags fester, men du kan med fordel vælge et bæredygtigt alternativ. Vælg engangssugerør af hvedestrå, eller sugerør til flergangsbrug af bambus. Bambussugerør finder du både fra Maistic og Pandoo. Engangssugerørene af hvedestrå er ligeledes fra danske Maistic. Den hvede der anvendt til at fremstille sugerørene, er dyrket økologisk og derfor uden brug af nogen former for pesticider. Efter brug kan sugerøret komposteres eller kasseres i skraldespanden. Sugerørene er nemlig 100 % bionedbrydelige. 

 

Miljøvenlig madlavning

Vi har alle brug for mad, men vidste du, at du kan få bæredygtigt bagepapir? Bagepapir bruges ikke kun i forbindelse med bagning, men også almindelige madlavning som f.eks. aftensmaden. Almindeligt bagepapir kan indeholde fluorstoffer som ikke er særligt sundt. Derfor kan du med fordel vælge bagepapir fra If You Care. Bagepapiret er 100 % ubleget og fri for polyfluorerende stoffer. Desuden er bagepapiret FSC certificeret og tager dermed del i mindskningen af afskovningen der finder sted flere steder i verden. 

Mangler du inspiration til din madlavning – uanset om det er bagning, aftensmad eller morgenmad, så finder du et væld af spændende opskrifter i vores store opskriftsunivers. Der er noget for enhver smag. 

 

Handel ind på en miljøvenlig og bæredygtig måde

Når du handler ind, er der flere måder at ind tænke miljøet. Det gælder både hvor meget du handler ind, men også hvordan du fragter dine varer. I forhold til selve dit indkøb er det mest miljøvenligt at købe den mængde varer du reelt har brug for – altså undgå så vidt muligt madspild. 

Madspild er et stort problem og det går i sidste ende ud over miljøet. I Danmark smider danskerne årligt omkring 700.000 ton mad ud. Heraf står de danske husholdninger for hele 260.000 ton. 

I butikkerne har du sikkert set de små gennemsigtige engangsplastikposer. De er nemme at bruge når frugt og grønt skal med hjem, men vidste du at de er et af de store problemer i forhold til overforbrug af plastik? Poserne bruges kun én gang hvorefter de kasseres. Maistic har udviklet og fremstillet et bæredygtigt alternativ som du kan bruge igen og igen. Maistic netposerne indeholder ingen former for plastik, men er i stedet fremstillet af GOTS-certificeret bomuld. Brug netposerne når du handler frugt og grønt eller andre små varer. Bomuldsposerne har små huller der gør det nemt for personen ved kassen at se, hvilke varer der befinder sig i posen. 

Posen fra Maistic findes i tre forskellige størrelser, men de passer alle perfekt i lommen eller tasken når du skal ud og handle.

 

Rengør dit køkken miljøvenligt

Efter madlavning og spisning kan køkkenet trænge til en rengøring. Måske det ikke er nødvendigt med en grundig rengøring, men fedtrester, saft fra grøntsager osv. kan med fordel fjernes. Brug en Maistic eller If You Care klud til at fjerne madresterne med. Kludene er fremstillet af træfibre og ingeholder hverken mikroplast eller andre skadelige og unødvendige stoffer. Sidder snavset godt fast på overfladerne har vi flere forskellige bæredygtige rengøringsmidler, både med og uden duft. Du kan læse meget mere om miljøvenlig rengøring her. 

Vis som