Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Aktivt kul – Sådan virker de naturlige produkter

Bliv klogere på aktivt kul og hvad det kan bruges til. Det renser f.eks. dit vand så det både smager og lugter bedre. Læs mere her.

Aktivt kul

Hvad er aktivt kul?

Aktivt kul er 100 % naturligt, og består oftest af brændte kokosskaller eller bambus. Det særligt fremstillede kul har været brugt i mange år, men gennem de seneste år er brugen af kullet blevet større og større. I dag bruges aktivt kul bl.a. til at rense vand, mod luft i maven og som ingrediens i tandpasta for at opnå hvidere tænder. Men virker det, og hvad kan aktivt kul ellers anvendes til? Alt dette kan du blive klogere på i denne artikel. 

Aktivt kul er ikke det samme som almindeligt trækul. Når aktivt kul fremstilles, sker det ved at brænde eksempelvis kokosskaller eller bambus under meget høje temperaturer. Derudover fjernes ilten og kullet bliver aktiveret ved hjælp af dampgasser. Efter sådan en behandling bliver kokosskallerne til det vi kalder, aktivt kul. Det aktive kul har en utroligt absorberende evne, og er fuld af små huller som opfanger og binder de stoffer der kan findes i eksempelvis væske.

Èt gram aktivt kul kan have et overfladeareal på hele 500-3000 m2, og det er netop dette store overfladeareal der gør, at aktivt kul er så fantastisk i fjernelsen af skadelige stoffer.

 

Hvordan virker aktivt kul?

Aktivt kul virker ved at det gennem sine millioner af små ”mikro-porer”, absorberer stoffer, kemikalier og snavs. Med tiden vil kullet blive fyldt op, hvorefter det ikke længere kan absorbere flere stoffer. Derfor kræver det at det aktive kul udskiftes i ny og næ, alt efter om det bruges til at rense vand eller opfriske luften. 

 

Fordelene ved aktivt kul

Der er mange fordele ved at bruge aktivt kul, men i hvilke situationer er det lige at det kan bruges? Herunder kan du blive klogere på, hvorfor aktivt kul er fantastisk til at rense vand og hvordan det kan bidrage til dit velvære. 

 

Mindsker luft i maven efter et måltid

Aktivt kul har længe været anvendt til at mindske øget luft i maven efter et måltid. Der kan være mange årsager til at nogen oplever, at maven bliver oppustet og gør ondt efter at have spist, men for mange kan det hjælpe at indtage aktivt kul før og efter måltidet. 

Hvis du vil forsøge med aktivt kul og se om det kan hjælpe dig, er det vigtigt at du vælger et produkt med aktivt kul, som netop er fremstillet til indtagelse.
Når du indtager aktivt kul, absorberer det de gasser der er skyld i at maven bliver oppustet, hvorefter det udskilles fra kroppen gennem afføringen. 

Den gavnlige effekt opnås ved indtagelse af 1 gram mindst 30 minutter før- og 1 gram hurtigst muligt efter måltidet.

 

Renser vand

Synes du dit vand fra hanen smager dårligt, eller lugter det? For nogen kan det være nok til at de ikke bryder sig om at drikke det. Vand er utroligt vigtigt at få nok af i løbet af dagen, da det både bidrager til kroppens væskebalance, men også til det daglige indtag af calcium. 

Den mest kendte måde at filtrere og rense drikkevandet i hjemmet, er ved at bruge en kande fra enten Dafi eller Brita. Begge kander har det til fælles, at de i låget har et filter med aktivt kul. Når vandet hæles ud af kanden, filtreres det og dårlig lugt, smag og eventuelle skadelige stoffer reduceres. 
Når du bruger Dafi eller Brita filtre, kan vandets indhold af kalk, bly, kobber og klor og andre stoffer der påvirker vandets smag og lugt reduceres kraftigt. 

 

Gør tænderne hvidere

Aktivt kul bruges også i nogle tandpastaer da man mener, at aktivt kul kan bidrage til hvidere tænder. Det aktive kul skulle kunne absorbere og dermed fjerne misfarvninger der sidder uden på tænderne. Da misfarvninger også kan sidde dybere i tænderne, er det ikke sikkert alle opnår den ønskede effekt.

Ifølge flere sundhedsfaglige eksperter, bør en tandpasta med aktivt kul aldrig erstatte en almindelig tandpasta. Du kan dog sagtens bruge en ”sort” tandpasta en gang i mellem. 

 

Renser luften

Er luften tung, eller er der dårlig lugt? Det kan påvirke din koncentrationsevne, dit velbefindende og sundheden hvis luften omkring dig er dårlig. Det bedste er altid at lufte ud flere gange dagligt, men som ekstra rensning af luften kan du roligt prøve et luftrensningsprodukt med aktivt kul. 

En luftrensepude med aktivt kul kan udover at rense luften, også hjælpe mod fugt. Brug den overalt i hjemmet – også i sko der lugter efter lange dage på arbejdet. Dermed vil dine sko holde sig friske og lugtfri.

 

Hudpleje med aktivt kul

Er huden træt, tør og irriteret? Faktisk findes der flere hudplejeprodukter med indhold af aktivt kul, netop fordi det absorberer visse bakterier og snavs. Aktivt kul finder du bl.a. i bodyscrubs der renser huden for døde hudceller og efterlader den blød, glat og ren. Håndsæbe med aktivt kul bidrager også til at fjerne bakterier.

Få en ren og blød hud med hudplejeprodukter som indeholder aktivt kul. 

 

Produkter med aktivt kul hos Helsam

Hos Helsam finder du aktivt kul der kan bruges i alle de sammenhænge, som vi har beskrevet i denne artikel. Til lindring af oppustet mave og luft i maven, kan produkterne fra Natur Drogeriet bruges. Du kan vælge mellem aktivt kul i kapsler og som pulver. Pulveret kan desuden blandes i smoothies – husk dog altid at holde dig til det enkelte produkts dagligt anbefalede dosis. Besøg vores opskriftsunivers og prøv en af de mange smoothies – du tilføjer bare lidt aktivt kul i den smoothie du vælger at lave. 

Kander med aktivt kulfilter fra Dafi og Brita findes i forskellige størrelser og farver. De passer perfekt i køleskabslågen og med billige filtre, er det nemt og hurtigt at udskifte filtret når det er brugt. Et filter skal normalt skiftes én gang i måneden, da det aktive kul på det tidspunkt har absorberet så meget som muligt.

Til dine tænder har vi et bredt udvalg af tandpastaer med kul. Få hvidere tænder og rengør dine tænder med din favorittandpasta. En god mundhygiejne er vigtigt for at forebygge tandproblemer og dårlig ånde.

Badeanstalten har flere produkter med aktivt kul – bl.a. en skøn bodyscrub der virker utroligt rensende på huden. Derudover findes der i deres sortiment, en flydende håndsæbe med aktivt kul.  

Vælg de produkter med aktivt kul du ønsker og køb dem online på helsam.dk, eller besøg os i en af vores mange butikker over hele Danmark. I butikker står vores personale altid klar og giver dig gerne personlig vejledning i forbindelse med dit næste køb af aktivt kul. Du kan også få dine varer leveret helt gratis til din nærmeste Helsam-butik

Sortér efter