Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Blåt lys

Vidste du, at blåt lys fra computerskærme, tv-skærme, mobiltelefoner og tablets påvirker din søvn? Bliv klogere på hvordan det blå lys påvirker dine øjne og hjerne her.

Blåt lys

 

Hvad er blåt lys?

Har du hørt om det blå lys? Hvis ikke, kan du i denne artikel blive meget klogere på, hvad det er og hvordan det kan påvirke din søvn. Blåt lys kaldes også blåviolet lys, og er det lys vi kan se, når vi f.eks. kigger på en TV skærm eller en mobil- eller computerskærm. Lys, her tænker vi lys generelt, er utroligt vigtigt for os mennesker og alt andet liv. Lyset påvirker nemlig vores velbefindende, samtidig med at det spiller en vigtig rolle i reguleringen af de biologiske rytmer – f.eks. søvnrytmen. Forskellige videnskabelige studier har vist, at det blå lys påvirker kroppens hormonbalance. Da hormonbalancen medvirker til søvnens kvalitet, samt vores velbefindende, er det en god idé at være klar over, hvor meget blåt lys du udsætter dig selv for og hvornår på dagen. 

Det lys vi udsættes for i løbet af dagen, altså fra solens stråler, indeholder store mængder blåt lys, mens lyset hen mod aften og om aftenen indeholder væsentligt mindre. Solens stråler og det lys de skaber, sætter gang i kroppens produktion af serotonin. Serotonin bidrager til følelsen af at være frisk, glad og at have energi og overskud. Eftersom lyset har en så vigtig påvirkning på kroppen, er det heller ikke uden grund, at lysterapi anvendes mere og mere som behandling af bl.a. vinterdepressioner. 

Selvom lys er godt for meget, så er det yderst vigtigt at passe på både øjne og hud, da for store mængder UV-lys kan være skadeligt. Brug derfor gerne solbriller når solen skinner fra en skyfrihimmel, især om sommeren. Brugen af solcreme kender du helt sikkert allerede til.

Blåt lys kommer ikke kun fra solens stråler, men også fra lyskilder og skærme indendørs. Læs mere om det blå lys fra skærme herunder.

 

Hvad udsender blåt lys?

Nærmest alle lyskilder i dit hjem udsender blåt lys i mindre eller større grad. LED pærer, computerskærme, mobilskærme, fjernsynsskærme og tablets udsender alle blåt lys. Mængden af blåt lys fra de elektroniske kilder er noget mindre end det der er i dagslys. Faktisk får du 30 gange så meget blåt lys fra solens stråler, end du gør fra din mobiltelefons skærm. 

 

Blåt lys forringer din søvn kvalitet 

Hvis du oplever at have svært ved at falde i søvn om aftenen, kan det måske skyldes, at du ser tv, kigger på mobilen eller bruger computeren inden sengetid? Når dine øjne udsættes for skærmes lys om aftenen, fortæller øjnene din hjerne, at det er dag og at den skal holde sig frisk og vågen. Dermed producerer hjernen mindre mængder søvnhormon (melatonin) og mere serotonin. 

Sluk gerne skærme og skarpt lys en time inden du planlægger at gå i seng for at sove. På den måde vænner øjne og hjerne sig til mørket, og kroppen forbereder sig på at skulle slappe af og sove.

 

Få en naturligt god søvn uden det blå lys

I stedet for at se tv, kigge på mobil eller andet inden sengetid, kan du med fordel læse en bog, høre musik eller kigge i magasiner og blade. Her bruger du hjernen og øjnene så de bliver trætte. 

Lydbøger er også gode til afslapning og som middel til at forberede kroppen på at skulle sove. Prøv f.eks. ereolen.dk – her finder du et væld af gratis lydbøger. Alt det kræver, er dit biblioteks log in. 

 

Briller der blokerer det blå lys

De seneste år er der på markedet kommet flere forskellige typer briller, som alle har den funktion, at de kan blokere blåt lys. Brillerne kan både bruges om aftenen når du ser tv eller andet, men også hvis du bare døjer med trætte øjne i løbet af dagen. Arbejder du på kontor og bruger en stor del af dagen foran en skærm, kan de blåt lys blokerende briller måske være noget for dig. 

 

Virker Night Shift, Twilight og nattevisning på mobilen?

På mange nyere mobiltelefoner, computere og tablets findes en nattefunktion. Når nattefunktionen aktiveres, mindskes mængden af blåt lys som udsendes fra skærmen. I stedet bliver skærmens lys mere gulligt og dæmpet. For mange virker det rigtigt godt at slå denne funktion til om aftenen. Det er lidt forskelligt hvad funktionen kaldes, alt efter om det er en Android- eller Apple enhed. Er du i tvivl om hvordan du slår nattefunktionen til på din telefon, tablet eller computer, kan du f.eks. google: ”nattefunktion på iPhone”, ”nattefunktion på Samsung Galaxy” osv. 

 

Naturlige hjælpemidler til en bedre søvn

Har du stadig svært ved at falde i søvn, selvom du undgår det blå lys? Måske kan et kosttilskud med baldrian og/eller humle hjælpe dig bedre på vej. Baldrian og humle indeholder beroligende plantestoffer, der giver ro i kroppen, så søvnen kan indfinde sig. Baldrian giver desuden en bedre søvn. Se alle kosttilskud med baldrian og humle her. Kosttilskuddet TryptoN*AT med indhold af tryptofan er også utroligt populært, når det kommer til at få et naturligt bedre søvn. 
 
Sortér efter