Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Krystaller og sten: Den store guide

Vil du gerne vide, hvad krystaller og sten kan, så skal du læse med her – vi guider dig gennem de mange forskellige krystaller og sten. Læs mere her, i den store krystal og sten guide.

Krystaller og sten

 

Hvad er krystaller og sten?

Krystaller og sten er ikke en ny opfindelse – de har altid været her og de har gennem tusinder af år været brugt som en del af healing og som beskyttende talisman mod onde ånder. I dag bruges de flotte sten og krystaller stadig, dog mest som pynt i hjemmet eller som smukke smykker. Dog er der også stadig mange der tror på krystallernes healende virkninger, hvilket gør at de er utroligt populære som del af alternative behandlingsmetoder. 

Det er vigtigt at vide, at der ikke findes videnskabelig dokumentation for, at krystallerne og stenene har healende virkninger. Det er derfor troen derpå der afgør, om man vælger at tilegne sig sten og krystaller til dette formål. 

 

Køb krystaller og sten

 

Hvor kommer krystaller og sten fra?

De fantastiske krystaller og sten som du finder her på helsam.dk, har været på en utroligt lang rejse. Krystaller består nemlig af et fast stof, et stof der er blevet til under høje tryk og temperaturer. I begyndelsen er krystallerne blot væske, men det er netop de ekstremt høje trykpåvirkninger og store ændringer i temperaturen der gør, at det til sidst ender som krystaller. 

 

Krystaller og sten

Krystaller og sten som pynt og til healing

Nu ved du hvad krystaller er, men hvad bruges krystaller og stenene egentligt til? 

Som tidligere nævnt bruger rigtigt mange de smukke og unikke krystaller og sten, som pynt i hjemmet. Med deres flotte farver og forme, kan stenene og krystallerne pynte i ethvert rum eller vindue. Brug dem som pynt på f.eks. badeværelset, i vinduet eller på sengebordet. 

En krystal eller sten er også en god gave til værten/værtinden. Giv den i personen yndlingsfarve, eller med en healende virkning, som du mener vil gøre personen godt. 

Gua sha og ansigtsrulle er to begreber og måder at pleje huden på, ved brug af krystaller og sten. Krystallerne bruges til massere huden i ansigtet, hvilket skulle give en blødere, renere og gladere hud. Du kan læse mere om gua sha og ansigtsruller i afsnittet ”Gua sha og ansigtsrulle – hvad er det?”, længere nede i artiklen. 

Healing og velvære er noget som også er kendetegnet ved krystaller og sten. Alle sten og krystaller har hver deres særlige egenskaber. En ametyst krystal kan bl.a. give dig indre ro og inspiration. Bjergkrystal skærper sanserne og din koncentration, mens roskvarts øger din empati. Som sagt er der ingen videnskabelig dokumentation for, at krystallerne har disse virkninger.

Du finder flere eksempler på krystaller og stens virkninger i afsnittet ”Hvilken krystal eller sten skal du vælge?”. 

 

Krystaller og sten

Hvordan virker krystaller?

De som anvender krystaller og sten i healing, mener, at de indeholder en særlig energi. Det er netop denne energi som healere mener, kan gøre gavn for kroppen og eventuelle problemer som f.eks. søvnproblemer, dårlig koncentration og tankemylder. 

Krystallerne/stenene kan lægges bestemte steder på kroppen, bæres som smykke, opbevares i lommen eller lægges ved siden af/under hovedpuden. 

Den healende energi som overføres til kroppen, kan altså virke både følelsesmæssigt, fysisk og selvfølgelig på det spirituelle plan. 

Krystaller og sten kan både lagre, transmittere og transformere energi – hvilket er årsagen til, at de fra tid til anden bør renses. Læs mere om rensning af krystaller og sten herunder. 

 

 

Sådan vedligeholder du dine krystaller

Mange ved det ikke, eller er i hvert fald ikke klar over det, at krystaller og sten kan renses. Når du renser dine krystaller eller sten, skulle gammel energi som kan stamme fra andre, blive fjernet. Det er derfor ikke en rengøring/rensning hvor snavs og skidt fjernes, men derimod energi.

Inden du går i gang med at rense dine krystaller eller sten, er det vigtigt at du ikke bare tænder vandhanen og skyller dem – det er nemlig ikke sådan rensning af krystaller fungerer. 

Du skal bruge hvid salvie røgelse og sørge for, at røgen rammer alle sider og kanter af din krystal eller sten. Dette er den mest almindelige og ældste metode til rensning af krystaller og sten. Det er også denne metode der er mest velegnet til nye krystaller og sten, inden de tages i brug for første gang. Foretag gerne rensningen udendørs, så den gamle energi kan forsvinde helt. 

En anden metode til at rense krystaller og sten, sker ved hjælp af fuldmånens lys. Fuldmånen menes nemlig at have magiske kræfter i form af energi healende stråler. Læg dine krystaller eller sten i vinduet når det er fuldmåne, eller læg dem udenfor og lad dem bade i fuldmånens rensende lys. Hvis du lægger dine krystaller udenfor, er det vigtigt at du har tjekket vejrudsigten først. Ikke alle krystaller og sten tåler regn og fugt. Derfor er det sikrest at lægge dem i vindueskarmen natten over. 

 

Gua sha og ansigtsrulle

Gua sha og ansigtsrulle – hvad er det?

Gua sha massage er massage af kroppen, særligt ansigtet, hvor en gua sha anvendes. Når du bruger gua sha stimuleres huden på en helt naturlig måde, hvilket resulterer i en smukkere hud. Gua sha massagen reducerer affaldsstoffer i huden, øger blodcirkulationen og afspænder muskulaturen. Vil du gerne prøve gua sha massage kan du købe din gua sha krystal/sten her på helsam.dk – derudover finder du en guide til brug af gua sha her.

En ansigtsrulle er et fantastisk værktøj bestående af jadesten eller krystaller. Stenen eller krystallen er monteret på et skaft på en sådan måde, at de kan rulle (se billedet ovenover afsnittet). Ansigtsrullen, også kaldt jaderullen, kan bruges i både ansigt og på andre områder af kroppen, f.eks. ben, arme, hals og nakke. 

For ekstra pleje og forkælelse af din hud, kan du påføre din dagcreme eller serum på ansigtsrullen. Dermed arbejdes cremen grundigt ind i din hud. For en skøn, afslappende og kølende effekt, kan du lægge ansigtsrullen i købeskaben en time eller to inden brug. For korrekt brug af en ansigtsrulle/jaderulle, kan du læse mere i vores artikel ”Jade ansigtsrulle: Naturlig ansigtspleje”. 

 

Krystalsystemet

For dem der virkelig tror på krystallerne og deres virkning, er krystalsystemet ikke til at komme udenom. Krystalsystemet omhandler de syv krystalstrukturer, altså den symmetri og måde hvorpå krystallernes atomer er arrangeret på. Hvilken krystalstruktur den enkelte krystal tilfører, bestemmes ud fra type og udseende – der er nemlig stor forskel på, hvordan krystallerne ser ud. 

De syv krystalstrukturer er:

 • Hexagonal
 • Kubisk
 • Monoklin
 • Orthorhombisk
 • Tetragonal
 • Trigonal
 • Trinklin

 

Mohs hårdhed

Mohs hårdhed er en hårdhedsskala udviklet af Friedrich Mohs i 1825. Ved brug af skalaen kan krystallernes hårdhed klassificeres. Mohs skala går fra 1 – 10, hvor 10 er det hårdeste. Jo lavere tallet er, des skrøbeligere er krystallen. F.eks. er det velkendte kvarts kvalificeret som 7, selenit 2 og diamant 10. 

 

Hvilken krystal eller sten skal du vælge?

Hvis du blot er ude efter en sten eller krystal som skal lyse op i dit hjem, kan du vælge lige præcis den du synes er flottest og som passer bedst til dit hjem. Eftersom alle sten og krystaller er skabt af naturen, men evt. poleret efterfølgende, ser alle forskellige ud. Størrelse og form/mønster varierer derfor en smule. 

Vil du gerne have en krystal med en bestemt energi, kan du herunder læse mere om de forskellige krystaller samt deres individuelle egenskaber. Hver krystal og sten har nogle nøgleord, ord der kort beskriver, hvad krystallens energi medvirker til. Der findes mange flere forskellige krystaller og sten, end dem du finder på listen herunder – disse er blot dem som forhandles hos Helsam.

 

Ametyst
Nøgleord: beslutsomhed og balance. Ametysten er til dig som er kreativ, eller dig der skal tage mange beslutninger. Den virker desuden ”kølende” på et fremfarende temperament. 

Bjergkrystal
Nøgleord: indsigt og klarhed. Bjergkrystallen menes at kunne bringe kroppen i balance og samtidig rense sjælen. Krystallen regulerer og forstærker energier i kroppen så du får lettere ved at skabe overblik, harmoni og indsigt. 

Blå sodalit
Nøgleord: gå-på-mod og positivitet. Blå sodalit finder din kreativitet frem, giver inspiration og øger din intuition. Giver dig ro, klarhed i tankerne og en positiv indstilling.

Grøn aventurin
Nøgleord: eventyr og lethed. Den grønne aventurin kan give dig en bedre jordforbindelse og øge din forståelse for naturen. Den som bærer grøn aventurin oplever en større ro og så gavner den kærligheden. Lader dig møde nye ting med en god attitude.

Labradorit
Nøgleord: transformation og intuition. Labradorit aktiverer og stimulerer dine intuitive evner. Stenen er inspirerende og lader dig se på ting med nye øjne. Labradorit er en utroligt energigivende og beskyttende sten. 

Fluorit
Nøgleord: kreativitet og koncentration. Fluorit, på helsam.dk som regnbuefluorit, er fyldt med smukke farver. Fluorit fremmer glæder, positivitet og opfordrer til kreativ udfoldelse. Hjælper til et bedre fokus og klar tankegang.  

Rosakvarts
Nøgleord: kærlighed og tryghed. Rosakvarts er kendt af de fleste – især af udseende. Rosakvarts medbringer kærlighed og sensualitet, giver en beroligende energi og kan give tryghed i søvnen.

Rød jaspis
Nøgleord: fokus og udholdenhed. Rød jaspis er en energifyldt sten som holder dig jordbunden i en hektisk hverdag, f.eks. på arbejdet. Stenen hjælper bæreren til at genfinde ro og balance. 

Selenit
Nøgleord: klarhed og tankekraft. Selenit giver klarhed til dine tanker og lader dig foretage velovervejede beslutninger. Hjælper dig til at slappe af psykisk og fysisk.

Turmalin
Nøgleord: beskyttelse og styrke. Turmalin beskytter bæreren mod negativ energi og stråling. Den opmuntrer til en positiv og klar tankegang. God i svære situationer. 

Tigerøje
Nøgleord: Grounding og styrke. Giver selvtillid og mod til at træde ud af det vante. Skærper dine sanser og giver øje for detaljen. Giver ro i krævende situationer.

 

Krystaller og stjernetegn

Krystaller og stjernetegn

Nogen mener, at stjernetegn også har en betydning for, hvilken krystal/sten man bør vælge. Hvis du gerne vil vide, hvilke krystaller og sten der passer til dit stjernetegn, kan du blive klogere på listen her:

 • Vandmand: ametyst, fluorit, bjergkrystal, labradorit, sodalit, turmalin
 • Fisk: ametyst, fluorit, labdradorit, sodalit, turmalin 
 • Vædder: ametyst, bjergkrystal, turmalin
 • Tyr: bjergkrystal, jaspis, rosakvarts, tigerøje, turmalin
 • Tvilling: ametyst, bjergkrystal, tigerøje, turmalin
 • Krebs: jaspis, rosakvarts
 • Løve: bjergkrystal, jaspis, labradorit, sodalit, tigerøje, turmalin
 • Jomfru: ametyst, fluorit, jaspis, rosakvarts, sodalit, tigerøje
 • Vægt: ametyst, bjergkrystal, jaspis, rosakvarts, turmalin
 • Skorpion: ametyst, jaspis, labradorit, sodalit, tigerøje, turmalin
 • Skytte: fluorit, labradorit, sodalit, turmalin
 • Stenbuk: bjergkrystal, fluorit, jaspis, labradorit, rosakvarts, tigerøje, turmalin

 

Køb din krystal eller sten hos Helsam 

Hos Helsam forhandler vi et bredt udvalg af krystaller og sten. Pynt dit hjem med smukke krystaller, f.eks. rosakvarts, ametyst og bjergkrystaller – du kan vælge mellem polerede eller naturlige krystaller. Derudover finder du også de flotte natursten som rød jaspis og selenit.

Læs mere om de enkelte krystaller og sten, ved at klikke dig ind på produktbeskrivelserne. Køb din krystal eller sten her på helsam.dk og få fragtfri levering til din nærmeste Helsam-butik

Du kan selvfølgelig også vælge levering til din hjemmeadresse eller en pakkeshop nær dig. Er du mere til at handle i fysiske butikker, er du altid mere end velkommen i vores butikker landet over.

Sortér efter