Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Påske

Hvorfor fejrer vi påske og hvor stammer påskeæg og påskehare fra? Få svaret her og få samtidig en opskrift på hjemmelavede påskeæg.

Påske

 

Påsken: kristendommens vigtigste højtid

I Danmark gør mange meget ud af at fejre påsken. Børn (og voksne) spiser chokolade, ofte i form af påskeharer, påskeæg og påskekyllinger. Hvorfor er det lige harer og kyllinger der er fokus på og hvem kom først – påskeharen eller påskekyllingen? Hos Helsam fejrer vi også påsken hvert år, med et stort og smagfuldt udvalg af lækre chokolader. 

 

Hvorfor fejrer vi påske?

Påsken er ikke kun dansk, men en utroligt vigtig højtid i kristendommen. Det var nemlig i påsken, at Jesus blev korsfæstet, begravet og genopstod – det er netop genopstandelsen der fejres. Påskedag falder altid på 1. søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Derfor er der ikke en fast dato for påskedag, men datoen kan variere mellem den 22. marts og den 25. april.

 

Påske gennem tiden

Gennem tiden har påsken været omdrejningspunkt for både skikke, gode råd og vejrvarsler. Et vejrvarsel lød bl.a.: Regner det på palmesøndag, giver det en dårlig høst med lille udbytte. Er der derimod skyfrit og sol fra en klar himmel, giver det en god høst med stort udbytte. Om det regner alle andre dage i påsken, er ikke tegn på dårlig høst – kun regn på palmesøndag. 

En dag vi ikke har meget fokus på mere, er dagens før Skærtorsdag. Denne dag kaldte man før for St. Skadeaften og det var her, at heksene mødtes for at holde møde. Navnet St. Skadeaften kommer af, at man mente heksene rejste i flok med skaderne (fugle). 

Æg, særligt hønnikeæg, var populære som både spise og redskab til f.eks. at spotte hekse. Hvis man lagde et æg i lommen, mentes det, at personen kunne spotte heksene blandt folkemængden – særligt i kirken dagen efter St. Skadedag. 

 

Påskehare, påskekyllinger og chokolade

Før i tiden fastede man op til påsken og når påskedag endelig oprandt, spiste man mange æg. Æg mentes bl.a. at forebygge forskellige sygdomme, så derfor gjaldt det for mange at spise så mange æg som muligt. Æggene havde ofte været en tur forbi præsten på påskesøndag, hvor de blev velsignet. 

Senere begyndte man at dekorere æggene med farver, samt at puste æg, altså fjerne æggehvide og -blomme. Selve chokoladepåskeægget kom først for alvor frem i 1920erne efter at Galle og Jessen i 1917 startede produktionen af chokoladeæg. At udveksle æg med hinanden har dog fundet sted helt tilbage til middelalderen.

Påskeharen, ikke den af chokolade, men den rigtige, har været kendt siden slutningen af 1600-tallet/starten af 1700-tallet. Det var i Tyskland man begyndte at inddrage påskeharen i den kristne højtid, påske, men kaniner og harer har før dette været kendt for, og et symbol på, frugtbarhed og liv. 

Det er derfor klart, at det er påskeægget der kom først.

Sidst, men ikke mindst, er der påskekyllingen. Denne er et symbol på Jesu opstandelse – kyllingen bryder nemlig ud gennem æggets skal og sprudler af liv.

 

Hvad spiser man til påske/påskefrokost?

Alt efter hvor i landet man kommer fra, kan der være lidt variationer i, hvad der serveres på påskebordet når påskefrokosterne finder sted. Alligevel er der nogle retter som nærmest er at finde overalt. Det er bl.a. retter som karrysalat, karrysild, marinerede sild, gravad laks, varmrøget laks, skidne æg, æggesalat og selvfølgelig rugbrød og snaps.

 

Påske hos Helsam

Hos Helsam finder du, primært op til påske, et stort og spændende udvalg af påskechokolade. Påskeæg i forskellige størrelser med forskellig smag og udseende gør, at du nemt kan finde et påskeæg der passer til din smag. Chokoladeæggene er fremstillet af økologiske ingredienser og er perfekte som gave, til dig selv eller til den person hvis navn du ikke kunne gætte i gækkebrevet.

Har du lyst til at lave dine egne påskeæg med chokolade? Vi har i opskriftsuniverset en fantastisk opskrift på mælkefri påskeæg med marcipan og nougat. Opskriften giver dig 12 lækre og smagfulde påskeæg som du kan nyde med familie, venner eller kolleger. 

Sortér efter