Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

UV-indeks

Ved du hvordan du bruger UV-indekset? Hvis ikke, kan du blive klogere på UV-indeks og brugen deraf, her i artiklen.

UV-indeks

 

Hvad er UV-indekset?

UV-indekset bruges til at fastsætte solens ultraviolette stråling, også kaldet UV-stråling. Jo større UV-strålingen er, des bedre skal vi passe på, når vi færdes ude under solens varme stråler. Solens UV-stråling er normalt højest midt på dagen, hvor solen står højest på himlen. Derfor er det generelt en god idé at søge skygge eller bruge ekstra solbeskyttelse, når klokken rammer 12 og indtil ca. 15. 

Brugen af UV-indekset er globalt, hvilket de fastsatte værdier også er. Indeksets værdier er fastsat af WHO og giver bl.a. folk der færdes ude, et syn på, hvor stor risikoen for at blive solskoldet er. Jo højere et UV-indeks, des større risiko for at få solskader som solskoldning og soleksem. 

 

UV-indeks tabel

 

Hvorfor er UV-indekset vigtigt?

Det er ikke alle der tjekker UV-indekset inden de begiver sig udenfor. Det kan dog være en smart idé at gøre, særligt i foråret, om sommeren og på ferierne Sydpå eller endda også på skiferien. UV-indekset kan nemlig fortælle dig, om du bør bruge solcreme og andre solbeskyttende genstande.

 

Sådan finder du dagens UV-indeks

Du kan altid se dagens UV-indeks på DMI’s hjemmeside (Danmarks Metrologiske Institut), eller hente UV-indeks app’en fra Kræftens Bekæmpelse. App’en fås både til iOS og Android og giver dig adgang til dagens UV-indeks overalt i verden – selvfølgelig også her i Danmark. 

 

Hvordan måles UV-indekset?

UV-indekset er mængden af UV-stråling der når jordens overflade, målt i W/m2. Herunder tages der i målingerne forbehold for både typen af UV-stråling, ozonlagets tykkelse og mængden af skyer på himlen. 

At det er overskyet, er nemlig ikke ensbetydende med et lavt UV-indeks. Det er også i den forbindelse, at mange bliver solskoldede. Mange tror nemlig, at når det er overskyet om sommeren, så behøver man ikke bruge solcreme. Selvom der er mange skyer på himlen, kan solens UV-stråler stadig trænge igennem og gøre skade på huden, hvis ikke den er beskyttet.

Husk derfor solcremen – også på de overskyede dage.

 

 

Hvad er det højeste UV-indeks i Danmark?

I Danmark er UV-indekset højest i sommermånederne, altså fra juni-august. Her kan UV-indekset nå op på hele 7, nogle gange lidt mere, men 7 er normalt det højeste UV-indeks her i Danmark.

 

Beskyt dig mod UVA- og UVB-stråler

Solens UV-stråling består af flere forskellige stråler, hvoraf de der når jordens overflade er UVA og UVB-stråler. Det er disse der gør os solskoldede og gør skade på huden, hvis ikke vi beskytter os korrekt. Til at beskytte din hud mod solens stråler, er det en fantastisk god idé at bruge en solcreme med den rette solfaktor/SPF. 

Hos Helsam forhandler vi et bredt udvalg af effektive solcremer, solsprays og meget mere. Se vores udvalg af solcreme, og vælg det solbeskyttelsesprodukt der passer til dit behov og din hudtype. 

Sortér efter