Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Ondt i halsen når jeg synker

Ondt i halsen når du synker, eller ondt i halsen når du vågner? Ondt i halsen er et af de mest almindelige symptomer på forkølelse og er tilmed en af de mest almindelige årsager til fravær fra arbejde, skole og andre situationer. Vil du gerne vide hvorfor du får ondt i halsen og hvad du kan gøre for at behandle eller forebygge? Så læs med her i artiklen.

Ondt i halsen når jeg synker

 

Hvorfor får man ondt i halsen?

Ondt i halsen når du synker, rødme, tør og irriteret hals. Det er aldrig særligt spændende og kan spænde ben for tale, nattesøvn og socialt samvær. Den mest almindelig årsag til ondt i halsen når du synker, er en virus – oftest en forkølelsesvirus. Når du får ondt i halsen, kan det mange gange være ledsaget af feber, hoste og generel utilpashed i kroppen.

Skyldes ondt i halsen en virus, går den ofte over i løbet af nogle dage, dog kan der gå op til en uge før halssmerterne er væk igen. Virus kan ikke behandles med antibiotika/penicillin og skal derfor have lov til at gå over af sig selv.

Hvis du, udover at have ondt i halsen, også har belægninger i svælget på mandlerne, kan du være syg af en bakterie. Belægningerne viser sig som hvide plamager bagerst i munden og er ofte forbundet med stærkere halssmerter, end hvis du er angrebet af en virus i halsen. Når du synker, og mad, væske eller spyt passerer den belægningsfyldte hals, er det som regel forbundet med meget ondt i halsen. Når du har belægninger og ondt i halsen, er der som regel tale om en halsbetændelse.

Det er især i de kolde vintermåneder, at vi danskere får ondt i halsen – omkring 5 % af sygefraværet skyldes her ondt i halsen. Ondt i halsen, hvad enten det er virus eller bakterie, smitter relativt meget og hurtigt. Derfor er det altid vigtigt at have en god håndhygiejne, samt sørge for at holde sig hjemme, så man ikke risikerer at smitte andre.

Siden 2020 og endnu i 2021, kan ondt i halsen også være et symptom på corona-virus/COVID-19. Hvis du er i tvivl om du har corona, bør du blive testet enten med en kviktest eller en PCR-test. 

 

 

Hvad hjælper på ondt i halsen?

Der er desværre ikke noget som kan fjerne ondt i halsen, men der er masser af hjælp at hente, hvis du ønsker lindring af det ubehag som ondt i halsen kan medføre. Te, kosttilskud, bolsjer og sprays er alt sammen noget der findes til lindring af ondt i halsen. Ofte har produkter mod ondt i halsen smag af citron og/eller pebermynte, hvor især pebermynte desuden kan give følelsen af mere luft i næsen.

 

Populære produkter mod ondt i halsen:

Japansk pebermynteolie fra Natur-Drogeriet     Pimpinelle dråber fra Natur-Drogeriet  Propolis halsspray fra Natur-Drogeriet

 

  • Pebermyntedråber kan dryppes direkte på tungen og synkes, hvorefter de med det samme har en lindrende virkning i svælg og hals. Du kan også dryppe dråberne i et glas vand. De japanske pebermyntedråber fra Natur-Drogeriet findes i to størrelser: 20 ml. og 50 ml. 
  • Pimpinelle består af dråber fra pimpinelleplantens rod. Dråberne har en beroligende effekt på irritation i hals og svælg.
  • Propolis spray indeholder en blanding af salvie, echinacea, timian og morgenfrue. Tilsammen har blandingen en positiv og lindrende virkning mod irritation i hals og svælg. Sprayen sprayes i mundhulen 2-4 gange dagligt, alt efter behov. 

 

 

Kan ondt i halsen forebygges?

Du kan godt forebygge at få ondt i halsen, men det er ikke ensbetydende med, at du slipper helt – desværre. Sund mad, motion, søvn, vitaminer og mineraler er noget af det kroppen har brug for, for at kunne holde sig fri for ondt i halsen og forkølelser.

Gennem en sund og varieret kost får din krop tilført masser af vitaminer og mineraler. Derudover får din krop adgang til mange gode næringsstoffer som giver dig energi. For meget sukker og mættet fedt er guf for bakterier – derfor er det en god idé at skære ned på disse hvor du kan.

En god nattesøvn lader kroppen hvile, regenerere og lade op til næste dag. Sørg for at komme i seng i ordentlig tid og undgå for meget TV, mobil og lignende lige inden sengetid. Det blå lys som skærmene har, fortæller hjernen at den skal holde sig vågen. Læs hellere en bog eller andet, det får nemlig øjnene og kroppen til at slappe af og blive træt. Hvis du har meget tankemylder om aftenen og har lidt svært ved at falde i søvn, kan du f.eks. prøve tryptofan. Tryptofan er et kosttilskud der indeholder aminosyren tryptofan som bidrager til en naturligt bedre søvn. Hvis du gerne vil vide mere om tryptofan, kan du læse artiklen ”Tryptofan – guide til en bedre søvn” her.

Som nævnt er også vitaminer essentielle for et velfungerende immunforsvar. Især A-vitamin, C-vitamin, D-vitamin og zink er vigtige vitaminer og mineraler at få nok af. Vitaminerne understøtter et normalt fungerende immunforsvar, mens mineralet zink bidrager til en normal omsætning af A-vitamin. Vil du gerne styrke dit immunforsvar? Du kan læse meget mere om både immunforsvaret og hvordan du styrker det i artiklen ”Styrk dit immunforsvar”.

 

 

Ondt i halsen – hvad skal du gøre?

Først og fremmest er det bedst at undgå at smitte andre. Når du har ondt i halsen, er det som sagt oftest pga. en virus og gerne en forkølelsesvirus. Den bedste måde at undgå smittespredning er ved at blive hjemme fra skole, arbejde og andre steder hvor mange mennesker er samlet. Virus kan nemlig hurtigt smitte, hvis du f.eks. rør dig selv i ansigtet og derefter en overflade som andre også kommer i berøring med. Når du bliver hjemme, kan du også lade kroppen slappe af, så du hurtigere kan blive rask.

Hvis du bor sammen med andre, eller er nødsaget til at måtte forlade dit hjem, f.eks. for at handle ind, kan du med fordel bruge en håndsprit efterbehov. Håndsprit fjerner nemt og effektivt bakterier og virus fra dine hænder, så du reducerer risikoen for at sprede smitte med dine hænder. Mangler du en god håndsprit, kan du se hele Helsams udvalg her.

En god kop varm te er heller ikke at kimse ad. Den varme drik kan lindre ubehag i halsen, og da der findes et væld af forskellige smagsvarianter, er det ingen sag at finde en te der passer til lige netop din smag og dit behov. De mest populære teer som drikkes i forbindelse med ondt i halsen og forkølelse er, kamillete og pebermyntete.

 

 

Sortér efter