Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Den store skægguide

Hvorfor får mænd skæg, hvor hurtigt gror skæg og er skæg uhygiejnisk? Dette er blot nogle af de spørgsmål om skæg, som du får svar på her i artiklen.

Helsams store skægguide

 

Den store skæg guide: Få svar på næsten alt

Er du dreng eller mand, ung eller ældre og vil du bare gerne vide mere om skæg og hvorfor nogle vælger at lade det gro, mens andre helst vil være nybarberede hele tiden? Her i Helsams store skæg guide forsøger vi at give svar på mange af de spørgsmål du måske går rundt med når det kommer til skæg.

 

Hvorfor får man skæg?

Hvorfor er det lige at mænd får skæg når kvinder ikke gør? Det er der faktisk et helt naturligt svar på. Først og fremmest handler det om, at mænd producerer kønshormonet testosteron.  Skægget bidrog før i tiden til at holde ansigtet varmt, men samtidig udstrålede det også styrke. I dag kan skægget stadig holde ansigtet varmt, men det er sjældent det der er formålet, især når det gælder skæg hos os i Danmark. Derudover er det langt fra alle der synes om et fuldskæg. Faktisk har synet på mænd med skæg ændret sig løbende og frem og tilbage gennem tiderne. Engang anså man mænd med fuldskæg som dovne, farlige og beskidte, mens man i andre tider så det som et symbol på magt og styrke. 

I dag er skægget for alvor blevet populært at lade gro, men det samme er det at passe, pleje og style det også. Et skæg skal ikke bare gro og trimmes – for mange handler det i lige så høj grad også om at holde det sundt, flot og velplejet.

 

Hvorfor skæller skægget?

 

Hvornår får man skæg?

Drenge begynder at få skæg når de kommer i puberteten, hvor produktionen af testosteron stiger betydeligt. Herefter er det meget individuelt, hvor meget skæg den enkelte får. Nogle kan gro et fuldskæg som 16-årig, eller tidligere, mens andre først kan få fuldskæg omkring 20-års alderen. Der er også dem som ikke kan gro et fuldskæg, simpelthen fordi skægget kommer i pletter og ikke dækker hele området fra ende til anden. 

Når skægget begynder at komme frem, sker det ikke som skægstubbe i første omgang. De første tegn på skæg er mørkere og tykkere dun. Mange begynder her at barbere ”skægget” væk, hvorefter hårene bliver tykkere og mere stride for til sidst at være rigtige skægstubbe/hår.

 

Hvor hurtigt vokser skæg?

Et skæg gror faktisk relativt hurtigt, nemlig 0,3 – 0,5 mm i løbet af 24 timer. Det kan dog variere fra mand til mand, men dette er ca. den gennemsnitlige længde skægget gror. Derfor kan altså også tage nogle måneder før du har et stort fuldskæg.

Du har sikkert prøvet at glat barbere ansigtet med en skraber og allerede dagen efter kunne mærke skægstubbene stritte frem. Det går faktisk ret hurtigt og er ikke fordi, at du ikke har barberet dig godt nok. Skægget gror bare ret hurtigt hos de fleste mænd.

 

Hvad er skæggets funktion?

Et skæg har flere funktioner, men måske de var mere relevante før i tiden, end i dag hvor vores levevis har ændret sig betydeligt. En af skæggets funktioner er, at det signalerer dit køn. Derudover har skægget været en stor hjælp til at beskytte ansigtet mod kulde. I dag har skægget den funktion som den enkelte tillægger det og det kan være meget individuelt.  

 

Alt om skæg

Hvorfor har nogle mere skæg end andre?

Hvor meget skæg en mand har, afhænger bl.a. af testosteronproduktionen. Når mænd begynder at få skæg, sker det fordi at kroppen danner mere testosteron, men da dannelsen øges over tid og ikke helt jævnt, kan der være stor forskel på skægmængden hos den enkelte mand. Derudover kan skægvæksten også være arveligt betinget. Det betyder, at hvis mænd i din familie generelt ikke har meget hår, her skæg, er der stor sandsynlighed for, at du heller ikke får meget skæg. Det samme gør gældende for mænd med meget skæg. 

 

Er skæg uhygiejnisk?

Har du hørt at et stort skæg er uhygiejnisk, kan der være noget om snakken, men det gør sig bestemt ikke gældende for alle med skæg. Om skægget er uhygiejnisk, afhænger nemlig af hvor godt du plejer og rengør det. Et velplejet, vasket og tørret skæg er ikke mere uhygiejnisk end håret på toppen af hovedet. 

Du skal dog være opmærksom på, at arbejder du i støvede omgivelser eller bevæger dig meget rundt i det offentlige rum med mange andre mennesker, er der også større risiko for, at din fuldskæg hurtigere bliver beskidt. Det samme gælder mængden af bakterier i skægget. Bakterier kan sætte sig overalt, også i skægget. Derfor er det en rigtigt god idé at vaske dit skæg dagligt. Undgå desuden at pille og nulre i skægget i løbet af dagen. Har du bakterier og skidt på dine fingre, vil det sætte sig i skægget.

Derfor er det at have skæg ikke ensbetydende med, at det er uhygiejnisk, da det kan være nok så rent og fint. Lyt derfor ikke til alle de artikler der kommer frem, hvis du googler om skæg er uhygiejnisk. Det er nemlig ikke tilfældet så længe du sørger for at pleje og rengøre det dagligt. Men hvordan plejer man sit skæg bedst muligt, så det er rent og flot? Få svaret herunder. 

 

God skægpleje

Hvordan plejer man sit skæg?

Hvis du gerne vil gøre det bedste for dit skæg, så det både holder sig sundt og rent, er det vigtigt at du plejer det hver dag. Skægpleje er i dag kæmpe og der findes et utal af skægplejeprodukter. Hos Helsam forhandler vi en række effektive, milde og lækre produkter der gør dit skæg mere medgørligt, blødt og rent. Læs mere om de mange forskellige skægplejeprodukter herunder:

  • Skægshampoo bruges til at vaske dit skæg og sørger for, at det bliver rent uden at irritere den underliggende hud i ansigtet. Hvis du bruger en almindelig shampoo, kan du risikere, at din hud tørrer ud og begynder at klø og skælle. Det er der vist ingen som ønsker. Vælg derfor en god shampoo som er beregnet til skægvask. Der findes mange skægshampooer med forskellige dufte og aktive ingredienser.

  • Skægbalsam masseres ind i et nyvasket skæg og skylles ud efter et par minutter. Nogle balsammer til skæg fungerer som ”leave in”, hvilket betyder, at du ikke behøver skylle den ud igen. Dog skal disse ofte masseres ind i et rent og tørt skæg, altså efter badet eller skægvask.

  • Skægcreme giver masser af fugt til både skæg og huden under. Huden under skægget kan hurtigt blive tør og begynde at skælle. Derfor er det yderst vigtigt at du sørger for at pleje huden under skægget korrekt. Det gør sig selvfølgelig mest gældende for mænd med store skæg, men har du et kort skæg er det kun en fordel også at bruge en skægcreme. 

  • Skægolie giver glans til dit skæg og hjælper dig med at holde hårene på plads. Olien giver også fugt til både hår og hud. Skægolier kan være fremstillet af mange forskellige olier, men vælg helst skægolier med indhold af naturlige olier. Disse er mest skånsomme for hud og skæg. 

    Skægolien fra Sæbeværkstedet har en lækker og afdæmpet duft og indeholder bl.a. hamp- og arganolie som tilfører fugt og lindrer irritation under skægget. 

    Skegg skægolien plejer hud og skæg og så absorberes den nemt og hurtigt. Er dit skæg kruset med mange små afstikkere, så er dette olien du bør vælge. 

    Ecooking skæg- og kropsolie er en fantastisk multifinktionel olie, udviklet til mænd og deres skæg. Olien kan både bruges i skægget som pleje og fugtgiver, men også på kroppen samt til barbering. Skæg- og kropsolien fra Ecooking indeholder bl.a. jojobaolie, sesamolie og arganolie som er kendt for sine utroligt plejende egenskaber. 

    Husk at når du bruger en skægolie, skal du kun bruge 2-3 dråber til dit skæg. Ved et meget stort og langt skæg skal antallet af dråber fordobles, men pga. den lille mængde der bruges ad gangen, så holder din skægolie i rigtigt lang tid. 
  • Skægvoks bruges til at style skægget. Det kan være du har et langt overskæg du ønsker at forme, eller måske vil du bare gerne have dit lange eller store fuldskæg til at sidde som du ønsker. Skægvoksen sørger for at skægget hår ikke er flyvske. Beard Wax fra Skegg hjælper dig med at tæmme dit skæg. Derudover virker voksen blødgørende og fugtgivende på både hud og skæg. 

  • Skægkam kan bruges til at rede skægget med. Når du reder skægget, bliver det glattere og mindre kruset. Derudover forebygger du knuder. Du kan faktisk bruge en hvilken som helst kam til dit skæg – dog må mellemrummet mellem kammens tænder ikke være for stort. Brug f.eks. denne stærke, lette og holdbare kam af bambus fra Olivia garden. Red skægget igennem efter du har masseret skægolie ind i skægget. Kammen vil fordele olien perfekt så du får mest muligt ud af olien. 

  • Skægbørste gør skægget blødere, fjerner eventuelle skæl og gør skægget noget mere medgørligt. Skægbørster findes i mange afskygninger, men læs børstens produktbeskrivelse ordentligt og vælg den der passer bedst til dit behov. Der findes skægbørster med både naturlige- og syntetiske hår. Den FSC-certificerede skægbørste fra Sæbeværkstedet er fremstillet af bøgetræ og har børster af vildsvinehår. Børsten er kun 8,4 cm stor, men utroligt effektiv.

  • Skægkosttilskud indeholder vitaminer og mineraler, som er vigtige i vedligeholdelsen af et normalt hår – herunder et sundt skæg. Mange kosttilskud til skæg lover, at de kan få skægget til at gro. Det er dog ikke tilfældet. Kosttilskud til skægget sørger dog for, at kroppen har nok af de vitaminer og mineraler, som bidrager til et normalt hår/skæg. Du kan læse meget mere om vitaminer til mænd og blive klogere på, hvilke vitaminer der bidrager til et sundt skæg.

    Du kan supplere din kost med følgende kosttilskud der vedligeholder et normalt hår/skæg:

 

Kosttilskud til hår og skæg

Kan kosttilskud få skægget til at gro mere eller hurtigere?

Nej, dit skæg kan ikke vokse hurtigere ved at spise kosttilskud. Dog er vitaminer og mineraler essentielle for et normalt hår og dermed skæg. Sørg for at spise sundt, varieret og dyrk motion. Så bedre du og din krop har det, des bedre vil dit skæg gro.

Du kan supplere din kost med følgende kosttilskud der vedligeholder et normalt hår/skæg: 

 

Kan jeg undgå at mit skæg gror?

Nej, du kan ikke få dit skæg til at stoppe med at gro på en naturlig måde. Der findes dog cremer og hårfjerningsvoks som kan mindske skægvæksten, men der er stor forskel på, hvor effektivt det virker. Derudover er der ofte mange skadelige kemikalier i sådanne produkter. Det bedste er derfor at barberer dig ofte hvis du ikke ønsker skæg.

 

Hvorfor klør og skæller mit skæg?

Hvis dit skæg er begyndt at klø eller måske endda skælle, er det faktisk ikke så underligt. Skægget, eller huden derunder, kan begynde at klø pga. især to årsager. Den første årsag til et skæg der klør er, at du lige har glatbarberet dig med enten skraber eller maskine. Når hårene begynder at gro ud igen, kan de skabe lidt irritation i huden og huden vil begynde at klø. Det går som regel over, når skægget bliver længere.

Den anden årsag til at skægget klør er, at du har et stort skæg som holder på hudens fugt. Når fugten ikke kan fordampe, skabes der et miljø, som irriterer og udtørrer huden. I den forbindelse vil huden begynde at klø og skælle. Skællene sætter sig i skægget og ser knap så pænt ud. Sørg derfor for at vaske og pleje dit skæg dagligt. På den måde kan du behandle og forebygge kløe og skæl i skægget. Vil du gerne vide mere om skæl i skægget? Så læs artiklen ”Skæl og kløe i dit skæg”. 

Sortér efter

Populære produkter til mænd