Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Hvad er uren hud?

... og hvordan behandler man det?

Uren hud

Uren hud og bumser er noget, som kan ramme alle - og der sidder nok ikke nogen på den anden side af skærmen, som aldrig har haft en bums. Alle kan få bumser, og det kan strække sig over længere eller kortere perioder. Men selvom det er meget almindeligt at opleve uren hud eller bumser, er det stadig irriterende - for vi drømmer jo alle om smuk, ren hud.


Men der er heldigvis råd for sagen, og der er også gode muligheder for at komme bumserne og den urene hud til livs. Langt henad vejen handler det om at finde den rette behandling, og du kan da også gøre en ting eller to for at forebygge uren hud. Herunder finder du svar på alle dine spørgsmål om uren hud og bumser, så du kan forebygge og/eller slippe af med bumser, tør, fedtet og uren hud.

 

Hvad er uren hud?

Når man har uren hud, oplever de fleste, at huden skinner og virker olieret. Hertil dannes der på huden hvide eller sorte hudorme, talgknopper, røde knopper eller røde bumser eventuelt med gult pus.

De fleste oplever at få bumser i ansigtet, men du kan også få bumser andre steder på kroppen, såsom på ryg, overarme, brystet og andre steder, hvor vi har flest talgkirtler.

5 hurtige om uren hud

1. Uren hud kan ramme alle, men rammer særligt teenagere
2. Uren hud kan forekomme som hvide eller sorte hudorme, talgknopper, røde knopper eller bumser med gult pus
3. Uren hud kan forekomme på både tør og fedtet hud
4. Uren hud kan også ramme voksne
5. Stigning i hormonniveauet kan give uren hud.

Selvom mange forbinder uren hud, bumser og akne med fedtet hud, kan urenheder også ramme tør hud. Har man tør hud, vil huden selv forsøge at kompensere for dette, og det gør den ved at øge produktionen af talg. Det medfører i sidste ende, at man kan risikere at få en overproduktion af talg, som giver uren hud.

Uren hud kan altså ramme, selvom det dog er særligt udbredt blandt teenagere, hvor det er hormonniveauet, der er årsagen til uren hud. Men sandheden er, at alle - piger som drenge, unge som voksne, mænd som kvinder - kan blive ramt af uren hud i større eller mindre grad.

 

Årsager til uren hud

Årsagen til uren hud er faktisk meget simpel. Bakterier + hudfedt + hormoner = uren hud. De tre tilsammen danner en farlig cocktail, der er den direkte vej til uren hud. Forskerne har endnu ikke nogen fuldkommen forklaring på, hvorfor vi får uren hud, men der er tre faktorer, der har vist sig at være afgørende.

1. Overproduktion af fedt
Huden danner naturligt fedt i porerne med det formål at trænge ud på hudoverfladen, så den holdes sund og smidig. Fedt er så at sige hudens egen fugtighedscreme, så hvorfor kan det gå så galt?

Meget tyder på, at det er det mandlige kønshormon testosteron, der kan få huden til at overproducere hudfedt. Og det er blandt andet derfor, at teenagere, både piger og drenge, er ekstra udsatte. Dette skyldes, at man i puberteten oplever en stigning i hormonniveauet - og det er både det kvindelige hormon feromon såvel som testosteron.

2. Tilstopning af hudens porer
For meget fedt og talg gør, at dette ophobes inde i hudens porer. Og det gør, at porerne bliver tilstoppede, så der dannes det, vi kalder for hudorme. Derfor er det også vigtigt, at man sørger for at rense sin hud med de rigtige produkter. De idéelle produkter du kan bruge, er bl.a.: face wash, face tonic, ansigtscreme og spot sticks.

3. Bakterier
Når porerne er tilstoppede, bliver det særligt indbydende for en bakterie, som også lever naturligt i vores porer. Men de tilstoppede porer gør, at bakterien får ekstra gunstige forhold. Det er akne-bakterien cutibacterium acnes, der er synderen.

Hvor nogle kroppe fint accepterer bakterien, vil andres gå i forsvarsposition. Og det betyder, at kroppens immunsystem vil gå i gang med at lave en betændelsestilstand, som har til formål at nedkæmpe den øgede mængde bakterie. Og det er altså denne betændelsestilstand, der bliver til en bums.

Uren hud - Australien Bodycare

Andre almindelige årsager til uren hud

Ovenfor kan du se, hvad det er i kroppen, der danner bumser, men der findes også andre årsager, som kan fremskynde den proces. Her taler man blandt andet om, at genetik kan være afgørende for, om man kommer til at opleve mere uren hud end andre. Har begge dine forældre derfor lidt af svær akne i deres ungdom, er der stor sandsynlighed for, at du også kommer til at opleve det.

Er du kvinde, har du måske oplevet, at du har fået udbrud af uren hud i forbindelse med menstruation. Og det er da også meget almindeligt, da hormonelle ændringer i forbindelse med den kvindelige menstruationscyklus kan være med til at forårsage uren hud og bumser.

Herudover er der tale om, at stress, dårligt kost og for mange mælkeprodukter også kan fremskynde processen og dermed give urenheder og bumser.

 

Typer af uren hud

Der findes flere forskellige typer af uren hud, og uren hud kan samtidig opstå flere forskellige steder på kroppen såsom i ansigtet, på ryggen, armene, skuldre og så videre. Nogle oplever hudorme, andre bumser, en cyste og så videre - næsten alle får bumser, men ikke alle får akne.

Akne betragtes som en hudsygdom, der bliver diagnosticeret ved lægen. Har man akne, vil man oftest opleve voldsomme udbrud af bumser med en kombination af talgknopper, hudorme, cyster og urenheder i huden. Har man voldsom akne, vil det være i samarbejde med lægen, man finder en behandling.

Herudover taler man almindeligvis om 5 forskellige former for urenheder:

1. Hvide hudorme - små, hvide knopper uden på huden.

2. Sorte hudorme - små, sorte prikker på huden, som bliver farvet sort af kroppens mørke pigment melamin.

3. Papula - findes som små knopper på huden. De har oftest en rødlig farve og kan være det første stadie på vejen mod mere alvorlige bumser.

4. Pustel - en pustel er det, vi forstår ved en “almindelig” bums. En pustel indeholder en masse talg, som oftest ses som små, hvide talgpletter på toppen af bumsen. Presser man talg eller pus ud, kan man risikere at få ar.

5. Cyste - er den mest alvorlige form for bumser, der oftest forbindes med akne. Cyster er oftest indvendige, og de er fyldt med talg, som kan lække og give flere, nye bumser. Cyster er svære at behandle og kan give ar.

 

Sådan behandler du uren hud

Når det kommer til behandling af uren hud, bumser og hudorme, er det vigtigt at sætte ind med den rigtige behandling og samtidig forsøge at forebygge fremtidige udbrud.

For at forebygge og behandle uren hud, er det alfa og omega, at man har en god hudplejerutine, som er sammensat af de rigtige produkter til bekæmpelse af bumser. Ved at rense og pleje sin hud med lotion og cremer sørger man for at holde mængden af bakterier nede, mens man samtidig plejer sin hud - og det er vigtigt at holde hygiejnen i orden.

Leder du efter produkter til din rutine, finder du blandt andet hudpleje særligt udviklet til uren hud hos Australian Bodycare, hvis hovedingrediens er naturlig tea tree oil. Her finder du en pakke bestående af fire produkter, der virker effektivt i kampen mod uren hud. Det er en Spot Stick, du kan bruge direkte på bumsen, Face Wash, som fjerner overskydende fedt, Face Tonic, som renser huden skånsomt og i dybden, samt Face Cream, der vedligeholder hudens naturlige balance.

Når det kommer til behandling af uren hud, skal du derfor altid huske:

  • At rense dit ansigt/det urene område med et renseprodukt
  • At bruge en toner/tonic, som renser huden skånsomt samt lukker porerne
  • At bruge en creme eller lotion, som kan bevare og opretholde den naturlige balance i huden.

Det er vigtigt, at du sørger for at gentage hver dag både morgen og aften, da det er den mest effektive måder at fjerne uren hud på.

Udover at have en god plejerutine kan det være en god idé også at se på sine kostvaner. Sørg for at drikke masser af vand samt at spise sundt og varieret.


FAQ om uren hud

Hvad er uren hud?
Uren hud er bumser, hvide hudorme, sorte hudorme, talgknopper, røde knopper og generelt urenheder i huden. Bumser opstår, fordi huden producerer for meget fedt, hvilket tilstopper porerne. Det giver gode vækstforhold for akne-bakterien, som formerer sig, hvilket får kroppen til at reagere med en betændelsestilstand.

Hvad skyldes uren hud?
Uren hud skyldes en kombination af hudfedt, hormoner og bakterier. Producerer huden for meget fedt, tilstopper porerne, og det øger mængden af bakterier, hvilket kroppen reagerer på med en betændelsestilstand. Ændringer i hormonniveauet medfører øget produktion af hudfedt, og derfor oplever mange teenagere problemer med uren hud.

Hvorfor får jeg bumser?
Bumser kan skyldes flere forskellige faktorer såsom stress, pubertet, ændringer i hormonniveauet og genetik. Bumser opstår som følge af overproduktion af fedt, tilstopning af hudens porer og bakterier. 

Hvordan behandler jeg uren hud?
Uren hud behandles mest effektivt med en daglige hudplejerutine bestående af rens, toner og en fugtighedscreme. Der findes mange produkter særligt udviklet til uren hud, herunder Face serien fra Australian Bodycare

Hvorfor får man bumser under menstruation?
I løbet af menstruationscyklussen sker der ændringer i kroppens hormonniveau, og det kan få huden til at producere for meget fedt, hvilket i sidste ende kan resultere i bumser. 

Giver chips og cola flere bumser?
Til trods for, at mange tror, at usund mad som chips og cola kan give bumser, er det ikke noget, som videnskaben kan bevise. Men spiser du usund mad i ekstreme mængder, vil det sandsynligvis påvirke din krop. 

Spiser du ellers sundt og kun lidt usundt engang imellem, er der intet, der tyder på, at det påvirker din hud eller giver bumser.

Hvorfor må jeg ikke klemme mine bumser ud?
Her er svaret helt kort og kontant: fordi du risikerer at forværre tilstanden, mens du samtidig risikerer at få ar. Men det kan være svært at holde fingrene fra dem, så hvis du skal gøre det, skal du sørge for at gøre det forsigtigt med et stykke rent papir.

Virker p-piller på uren hud?
P-piller kan have en positiv effekt på uren hud, da det påvirker hormonniveauet i kroppen. Er du hårdt angrebet af uren hud, kan det være en løsning, som du kan forhøre dig ved din læge om.

Kan makeup give uren hud?
Her er svaret på både ja og nej, for så længe du sørger for at bruge gode produkter, får du ikke uren hud. Det kan dog være en god idé at undgå makeup med olie i, og så anbefales det at bruge makeup, din hud kan ånde igennem.

Sortér efter