Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Kokos olie

Kokos er en vigtig ingrediens i både brunsviger, kulørte drinks og asiatiske retter, og de senere år er det blevet mere og mere populært med olien fra kokossen også. Det skyldes bl.a. de mange anvendelsesmuligheder, som ikke er forbeholdt aktiviteter i køkkenet. Kokosolien er nemlig også noget, du kan købe til badeværelseshylden.

Sortér efter
34 produkter
Sortér efter

Hvad er kokosolie?

Kokosolien udvindes som udgangspunkt af tørrede kokosnødder, men der er forskellige udvindingsmetoder. Det er denne, der afgør, hvilken type kokosolie slutproduktet bliver. Producentens metoder har ligeledes betydning for kvalitet, farve og smag.

 

Hvilke varianter findes der?

Der findes forskellige varianter af kokosolie. Det gælder først og fremmest med og uden smag, jomfru kokosolie og den raffinerede olie.

Med eller uden smag: Den smagsneutrale kokosolie er god til stegning og i madretter, hvor du ikke ønsker, at kokossmagen er fremtrædende. I retter fra det eksotiske køkken, hvor smagen af kokos kommer til sin ret, kan du derimod bruge kokosolie, der ikke er smagsneutral.

Jomfru eller raffineret: Når der på kokosolien er angivet, at det er en jomfruolie, er det et udtryk for, at olien ikke har været udsat for forarbejdning. Jomfruolien er uraffineret, og denne type er den reneste form for kokosolie. Slutteligt er der det raffinerede og blegede kokosfedt, der også går under navnet Palmin. Denne type kokosfedt er nok mest kendt for fedtkogning af fx klejner, ligesom det også er en almindelig ingrediens i kiksekage.

 

Opskrifter med kokosolie

I takt med at kokosolie er blevet en populær vare, der er at finde i mange danske køkkenforråd, er der kommet flere og flere opskrifter, hvori du kan bruge kokosolien. Den smagsneutrale variant er yderst alsidig, og da kokosolie er meget velegnet til bagning, er det oplagt at bruge den til bl.a. småkager og kager. Hvis du mangler opskrifter med kokosolie, finder du det i vores store opskriftsdatabase. Se bl.a. her, hvordan du laver lækre gluten- og laktosefrie pandekager, veganske fastelavnsboller med marcipan og jordbærmarmelade, havregrynscookies eller nøddesmør, et syndigt og velsmagende chokoladesmørepålæg til brød. Find dem alle og flere til her.

 

Hvad kan man ellers bruge kokosolie til?

At kokosolien kan bruges til både stegning og bagning, ved de fleste måske nok. Men vidste du, at den kan bruges til meget andet end som ingrediens i madlavning? Med de mange anvendelsesmuligheder og kokosoliens gavnlige egenskaber kan den lige så godt stå på badeværelseshylden, som den kan stå i køkkenet. Det er kokosoliens meget fugtgivende virkning, der gør, at du kan bruge kokosolie til stort set hele kroppen, herunder til håret, ansigtshuden og læberne.

Håret

  • Hårkur: Dit hår har godt af en hårkur fra tid til anden. Hvis du har kokosolien på lager, kan du spare de penge, du måske ellers ville bruge på en dyr hårkur. Kokosolien kan nemlig bruges som en yderst fugtgivende hårkur/-maske. For den optimale kokosfugtpleje af lokkerne kan du putte kokosolien i tørt hår, inden du lægger dig i seng. Hårkuren vaskes ud om morgenen.

Ansigtet

  • Læbebalsam: Hvis du har tørre og sprukne læber – som mange særligt døjer med i vinterhalvåret – kan kokosolien ligeledes her komme dig til undsætning. Du påfører den ganske enkelt på samme måde, som du ellers vil bruge en læbepomade eller -balsam.
  • Creme til huden: Brug olien til at smøre din hud i ansigtet med. Det giver masser af fugt til ansigtshuden, og det er særligt en god ide, hvis du har problemer med tør hud.
  • Makeupfjerner: Mange vandfaste mascaraer er noget genstridige at få af og kræver, at du har en makeupfjerner, der decideret er beregnet til vandfast makeup. Kokosolien fungerer også som en ganske effektiv makeupfjerner, der samtidig fugter øjenområdet. Du kan tilsvarende bruge kokosolien til rens af resten af ansigtet.

Kroppen

  • Kropslotion: Lige så vel som kokosolien kan fugte ansigtshuden og tjene som ansigtscreme, kan olien også give fugt til kroppen. Brug den på samme måde, som du ville bruge en ansigtscreme.
  • Skrubbecreme: Hvis du blander enten salt eller perlesukker i kokosolien, kan den fungere som en eksfolierende creme, der kan fjerne de døde hudceller. Da kokosolien bliver fast ved stuetemperatur, kan du med fordel smelte den ved lav varme, inden du blander saltet eller sukkeret i. Det gør blandingen væsentlig lettere at mikse sammen.
  • Neglepleje: Også neglene kan få gavn af kokosoliens fugtgivende egenskaber. Brug kokosolien på tørre neglebånd, der hermed bliver fugtede og mere glansfulde at se på.

 

Køb kokosolie på Helsam.dk

Hvad end det er den smagsneutrale eller almindelige kokosolie i økologisk, vegansk eller glutenfri version, du leder efter, kan du finde den i vores store udvalg her på Helsam.dk. Når du handler hos os, leverer vi det fragtfrit til afhentning i din nærmeste Helsam-forretning.