Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Hyben: Hvad er det godt for?

Hyben har været i den danske natur i flere hundrede år, og i dag er den kendt for sit indhold af bl.a. A- og C-vitaminer. Læs med og bliv klogere på hvad hyben er godt for.

Hyben

Hvad er hyben?

Hyben kaldes også for ”rynket rose”, på latin rosa rugosa, og er en plante der ofte bliver ½ - 1,5 meter høj. Det særlige ved hybenrosen er, at den får orangerøde bær med en flad kugleformet form, som er rige på C-vitamin. I Danmark anses hyben for at være en invasiv art, da den spreder sig utroligt hurtigt hvilket har konsekvenser for den oprindelige flora i området. Når floraen påvirkes, påvirkes faunaen også – altså dyrelivet. Derfor fjernes hyben mange steder, men det er stadig muligt at finde hyben overalt i Danmark.

Til tider forveksles hyben med klitrosen, dog er forskellen at klitrosen får små sorte og helt kuglerunde bær, samt hvide blomster. Hybenrosens blomster er lyserøde/lilla og som nævnt får den flad/runde orangerøde bær. 
Man mener, at hybenrosen blev importeret til Danmark fra Asien i løbet af 1800-tallet, hvorefter den hurtigt spredte sig i naturen. I dag findes hybenrosen både på kyststrækninger, langs veje, i skove og danske haver. Planten kan nemlig vokse i al slags jord, og så er den utroligt hårdfør. 

 

Hvad er hyben godt for?

I dette afsnit kan du blive klogere på hvad hyben indeholder, samt hvad hyben bruges til og er godt for. Du finder både info om vitaminer, slidgigt og fordøjelsen.

Hyben indeholder primært C-vitamin der bidrager til:

 • Vedligeholdelse af immunsystemets normale funktion under og efter intensiv fysisk træning
 • En normal dannelse af collagen
 • Et normalt energistofskifte
 • Nervesystemets normale funktion
 • En normal psykologisk funktion
 • Immunsystemets normale funktion
 • Beskyttelse af cellerne mod oxidativt stress
 • At mindske træthed og udmattelse
 • At gendanne den reducerede form af E-vitamin
 • En øget optagelse af jern

Hyben indeholder også A-vitamin, der ligesom C-vitamin bidrager til mange af kroppens funktioner. A-vitamin bidrager til:

 • En normal omsætning af jern
 • Vedligeholdelse af normale slimhinder
 • Vedligeholdelse af en normal hud
 • Vedligeholdelse af et normalt syn
 • Immunsystemets normale funktion
 • Cellespecialiseringsprocessen 

Som du kan se, er der mange sundhedsmæssige fordele ved at indtage hyben. Derudover vælger mange at gøre brug af hyben kosttilskud i forbindelse med gigt og ledsmerter. Ifølge et studie hvor 100 gigtpatienter blev behandlet med hybenpulver i kapselform, viste det sig, at flere af patienterne oplevede bedring. 
Hyben er dog ikke godkendt til behandling af slidgigt, men da det ikke skader at indtage hyben, kan du altid gøre et forsøg. Ikke desto mindre vil du blot opleve at få gavn af C-vitaminets egenskaber. 

Døjer du med fordøjelsen kan du også gøre brug af hyben. Hyben indeholder pr. 100 gram ca. 24 gram fibre. Der skelnes mellem opløselige- og uopløselige fibre, hvor hyben indeholder opløselige fibre. De opløselige fibre er med til at nedsætte mavens tømningshastighed. Derfor er hyben fantastisk hvis du døjer med løs mave eller lignende. 

 

Hyben som kosttilskud

På Helsam.dk og i vores mange butikker finder du hyben i flere kosttilskud. Hybenkosttilskuddene er både i form af kapsler, pulver og i flydende form. Det er derfor nemt at finde et kosttilskud med hyben, som passer til dig og den måde du foretrækker at indtage kosttilskud på. 
Men hvad er forskellen på de mange hybenkosttilskud, udover at de er i en af de tre overstående former? Nogle kosttilskud med hyben indeholder ikke kun hyben, men også andre urter og planter som f.eks. havtorn og jordskokker.

Vælger du et hybenkosttilskud i pulverform, kan du blande det i væske eller drysse det ud over din morgenmad – f.eks. din yoghurt eller skyr. 
Når du tager hyben som kosttilskud er det altid vigtigt, at du holder dig til den dagligt anbefalede dosis som du finder beskrevet på hvert produkt. På den måde sikrer du dig, at du ikke indtager for meget af de vitaminer der naturligt findes i hyben. 

 

Alt inden for hyben

Hyben findes ikke kun i pulver- og kapselform. Faktisk bruges hyben i mange forskellige fødevarer, og nogen af dem kan du finde her hos Helsam. Hyben te, hyben skaller, skåret hyben, hybenmarmelade og hybensaft er blot nogle af de andre hybenprodukter du kan vælge mellem hos os.
Hybenskaller og skåret hyben er fantastisk i bagværk, supper og grød hvor du virkelig kan smage de skønne hyben. Marmeladen er perfekt som tilbehør på et stykke brød, eller en skive af din yndlingsost. 

 

Opskrifter med hyben

Du kan også indtage hyben i forbindelse med et måltid. Her det hybenpulver du skal bruge, hvor du kan bruge det som ingrediens i bl.a. smoothies og hybensuppe. En smagfuld, sund og frisk smoothie med hyben finder du opskriften på, i vores store opskriftsunivers med titlen ”Smoothie med brændenælde og hyben”. 

Du kan lave en lækker hybensuppe som både er rig på a-vitamin, c-vitamin og antioxidanter. Hybensuppen holder dig varm, mætter og bidrager til din sundhed. Se opskriften på hybensuppe i Helsams opskriftsunivers. 

Hvis du gerne vil prøve at bruge hyben i andre retter, er det bare med at gå i gang. Du kan sagtens bruge hybenpulver i bagværk og mange varme retter, samt alle de smoothies du kan komme i tanker om. 

 

Pluk dine egne hyben

I månederne juli-oktober er hybenplanterne/rynket rose fyldt med de orange-røde hybenbær. Det er derfor på dette tidspunkt du skal have spand, skål eller pose med hvis du ønsker at plukke dine egne friske hyben. Efter plukning skal du altid fjerne blomst og stængel, hvorefter de små hvide frø fjernes fra bærrets midte. Nu kan du enten fryse bærrene ned, eller koge dem og lave en skøn marmelade af dem. 

 

Køb hybenprodukter hos Helsam

Vil du gerne prøve hyben? Enten i form af kosttilskud eller mad, så finder du et stort udvalg af alt inden for hyben. Gå på opdagelse her på helsam.dk eller besøg os i en af vores mange Helsam-butikker. Vi har altid mange hybenprodukter på lager, og du kan frit vælge mellem at få dine varer leveret hjemme hos dig selv, eller til afhentning i din nærmeste Helsam-butik
Har du spørgsmål til hyben eller andre helsekostprodukter, giver vi dig gerne gode råd og personlig vejledning i forbindelse med dit næste køb. 
 
Sortér efter