Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Mundbind: Hvilket skal du vælge?

I denne artikel kan du blive klogere på forskellen mellem engangs- og stofmundbind, samt hvordan du får det mest optimale ud af det enkelte mundbind.

Engangs- og stofmundbind

 

Mundbind: alt du bør vide

Det sidste lange stykke tid har mundbind været en fast del af dagligdagen – for nogle mere end andre. Der har gennem tiden været forskellige retningslinjer, anbefalinger og krav til brugen af mundbind, men i dag er der kommet ro på og vi har alle godt styr på brugen deraf. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan mundbind være et rigtigt godt supplement til forebyggelse af smitte, når det bruges sammen med de andre gældende anbefalinger. 

Er du i tvivl om du skal vælge et engangsmundbind eller stofmundbind, og hvad forskellen egentligt er, så skal du læse med i de næste afsnit. Her får du en forklaring af hver type mundbind samt fordele og ulemper derved. 

 

Engangsmundbind

Du er sikkert stødt på betegnelserne type I (1) og type II (2) og IIR (2R) når du har været på udkig efter nye engangsmundbind. Forskellen er primært hvor stor en filtreringsgrad mundbindstyperne har. Type I mundbind har en filtreringsgrad på 95 %, mens Type II og IIR har en filtreringsgrad på 98 %. Derfor kan type I beskytte andre mod at blive smittet af dig, og type II beskytte dig og andre mod smitte. 

Det kan måske lyde som om, at type I og IIR mundbind er de samme, men IIR er ekstra modstandsdygtige over for væske/stænk af væsker. Det mest optimale engangsmund til almindelige borgere er type II – det er også dette der sælges flest steder, bl.a. her på helsam.dk og i vores butikker.

Brugte engangsmundbind skal i skraldespanden! Smid dem ikke i naturen eller andre steder hvor de ikke hører til. Er du ikke i nærheden af en skraldespand, kan du gemme engangsmundbindet i din lomme, indtil du kommer hjem eller forbi en skraldespand. 

 

Ansigtsmasker

Ansigtsmasker og mundbind er ikke det samme og giver ikke optimal beskyttelse mod smitte. Selvom ansigtsmaskenerne klassificeres med FFP (filtering facepiece), produceres mundbind efter medicinske standarder. Ansigtsmaskenerne er fantastiske i forbindelse med støv og lignende, mens mundbind gør sig særligt velegnede mod stænk, væsker og virus.

 

Stofmundbind

Et stofmundbind kan, modsat engangsmundbindet, genbruges flere gange. Selvom det ikke er CE godkendt, kan det alligevel mindske smitte i en vis grad. Mange vælger at lave deres eget mundbind, mens andre køber et færdiglavet stofmundbind. Uanset hvilket stofmundbind du vælger at bruge, er der nogle krav som du bør sørge for, at det opfylder.

Et stofmundbind skal:

  • Have tre lag stof – bagsiden, altså laget tættest på munden, skal være fugtabsorberende. Det forreste stykke stof skal derimod være fugtafvisende.
  • Have god pasform så det slutter tæt om ansigtet.
  • Vaskes ved 60 grader efter brug.

Når du bruger et stofmundbind, gør du faktisk miljøet en tjeneste, da det som sagt kan bruges mange gange. Selvom du ejer flere stofmundbind og skifter mellem dem, sparer du både ressourcer og penge.

 

Sådan får du mest muligt ud af dit mundbind

For at dit mundbind kan have den største effekt, er der nogle forhold du altid bør tage – både inden, under og efter din brug af mundbind. Sørg altid for at spritte hænderne af, inden du tager fat i en nyt mundbind. Brug en god håndsprit, evt. en der er lille og nemt kan haves med i tasken, bilen eller lommen. Undgå at røre ved mundbindet mens du har det på, da du kan risikere at overføre bakterier og snavs fra ting du har rørt ved. 

Når du er færdig med dit mundbind, skal det smides ud, hvis altså det er et engangsmundbind du har benyttet. Er det et stofmundbind kan du bruge det flere gange, hvorefter det bør vaskes ved 60 grader. 

Skulle dit mundbind blive meget vådt – enten udefra, eller fra udånding, bør du skifte det med det samme. Derudover bør du ikke bruge det samme mundbind i mere end fire timer ad gangen.  

 

Hvilke mundbind er godkendt?

De eneste mundbind som er godkendte, er CE-mærkede engangsmundbind. Det er disse du skal bruge, hvis du er syg eller har mistanke om at være syg, samt hvis du skal være sammen med en, som har øget risiko for at blive syg. I alle andre situationer kan frit vælge mellem engangsmundbind og stofmundbind. 

 

 

Hvor lang tid må man have et mundbind på?

Det kan være meget generende at have mundbind på i længere tid, uanset om du bruger et engangsmundbind eller et stofmundbind. Derfor er det også Sundhedsstyrelsens anbefaling, at mundbindet bør skiftes mindst hver 4. time. Derudover kan du med fordel holde nogle korte pauser, hvis altså det er muligt. Hvis dit mundbind er blevet beskidt, vådt eller meget fugtigt indenfor fire timer, bør du også skifte det ud med et nyt.

 

Maskne – uren og irriteret hud

Du har måske selv oplevet det, eller også kender du sikkert én eller flere som har fået uren og irriteret hud efter brug af mundbind. Det er mere normalt end man skulle tro. Når huden bliver varm og fugtig i længere tid, kan snavs, sved og bakterier resultere i hudirritation. Normalt kan huden i ansigtet ånde frit, men pga. mundbindet er dette ikke muligt. Vil du gerne vide mere om maskne og hvordan du forebygger/behandler det, så kan du blive meget klogere i vores artikel om maskne.

 

Dugger dine briller, når du bruger mundbind?

Du har lige gået en rask tur og sveder derfor, eller også kommer du ude fra kulden og ind i en varm butik – med det samme begynder dine briller at dugge og du kan intet se. Det er noget de fleste med briller har prøvet, når de tager mundbindet på. At brillerne dugger skyldes, at den varme udåndingsluft bevæger sig op ad dine kinder og ud hvor mundbindet ikke sidder helt tæt. Den varme luft skaber en kondensering på brilleglassene, og det er netop dette der resulterer i duggede briller. Normalt kan udåndingsluften pustes ud og væk fra ansigtet, men dette tillader et mundbind desværre ikke. 

Måske kan du undgå at dine briller dugger, ved at gøre følgende:

  • Sørg for at mundbindet sidder tæt til ansigtet – særligt omkring næsen og kinderne. Dermed kan den varme luft ikke bevæge sig ud fra mundbindet og op under brillerne.

  • Sæt brillerne ovenpå mundbindet eller ryk brillerne længere ned på næsen. Dermed vil den varme udåndingsluft bedre kunne cirkulere.

 

Køb dine mundbind hos Helsam

Hos Helsam forhandler vi billige CE-mærkede engangsmundbind, stofmundbind og ansigtsvisir. Vi håber du har fået noget brugbart ud af denne artikel, og på baggrund af din nye viden, kan vælge det værnemiddel der passer bedst til dig og dit behov. Du kan bestille online her på helsam.dk og få din ordre leveret lige til døren, eller fragtfrit til din nærmeste Helsam-butik. Du er også altid mere end velkommen i vores butikker. Her er vores venlige og uddannede personale klar til at vejlede dig og gøre dig endnu klogere på alle vores helseprodukter.

Sortér efter