Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

UVA og UVB stråler

Hvad er UV-stråling og hvad er forskellen på UVA og UVB stråler? Få svar og mere til, her i artiklen.

UVA og UVB stråler

 

Hvad er UV-stråling?

Hver dag udsættes vi for UV-stråling i større eller mindre grad. UV strålingen kommer nemlig fra solen, hvoraf nogle af dem af synlige, mens andre er usynlige for det blotte øje. Når solen udsender stråler, er det i form af tre typer: UVA, UVB og UVC stråler. Du har måske ikke hørt om UVC stråler før – det er heller ikke helt uden grund. Ozonlaget som omgiver vores jord, sørger nemlig for, at UVC strålerne aldrig når jordens overflade og dermed os mennesker. Derimod har du sikkert hørt om både UVA og UVB, men hvad er det lige at forskellen er på disse to typer stråler?

Hvad er forskellen på UVA og UVB stråler?

UVA og UVB stråler er to typer solstråler, som rammer vores hud, når vi færdes udenfor. En fælles betegnelse for de to stråletyper er UV-stråling. Vi mennesker er afhængige af solens stråler, men for store mængder kan være direkte skadeligt – mere om dette senere.

For at gøre det helt kort, så er forskellen på UVA og UVB stråler, at UVA strålerne rammer huden uanset om vi udenfor eller bag glas som f.eks. et vindue i huset eller bilen. UVB strålerne derimod, stoppes af vinduer i huse og biler, men er også den stråletype der er skyld i solskoldninger. Sidst, men ikke mindst, så trænger UVA strålerne langt ind i huden, mens UVB kun rammer yderste hudlag. 

 

Hvordan påvirker UVA og UVB din hud?

UVA og UVB strålerne påvirker din hud på forskellig vis. Når huden udsættes for UVA stråler, trænger de dybt ind i huden. Det er disse stråler der gør, at du får en mørkere glød efter ophold i solen, men det er også de stråler der er medvirkende til udvikling af hudkræft.

UVB stråler trænger som tidligere nævnt kun ind i hudens yderste lag og har intet at sige, i forhold til din sommerbrune farve. I stedet er det UVB strålerne som er skyld i, at du bliver solskoldet. Derudover er det UVB strålerne der er skyld i rynker, mørke pletter og slappere hud. 

Vi kan ikke undgå solens UV stråler, hvilket heller ikke er meningen. Hele 95 % af det lys der når jorden fra solen, er af typen UVA – de resterende 5 % er UVB stråler. Det er vigtigt at huske på, at solen er vores vigtigste kilde til D-vitaminet – et vitamin der understøtter flere vigtige funktioner i kroppen. Dette er også en af grundende til, at solens stråler ikke kun er skadelige, men faktisk også livsnødvendige.

 

 

Beskyt din hud mod både UVA og UVB stråler

Du beskytter dig selv og din hud bedst muligt mod UVA og UVB stråler, ved at bruge en solcreme når du er ude i stærk sol, eller søge skygge hvis ikke du har en solcreme med dig. Du kan også undersøge hvor stærk solens stråling er, der hvor du er eller der hvor du skal hen. Brug den gratis app ”UV-INDEKS” som er udarbejdet af både Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen.

I Danmark er UV-indekset generelt højt fra april til september, i tidsrummet kl. 12-15.  Det er derfor en god idé at bruge solcreme allerede fra april, hvis altså du er ude i solen i længere tid ad gangen. Det er de færreste der solbader i april, men havearbejdet står ofte højt på listen denne måned, hvilket betyder, at den blege vinterhud i ansigt, nakke, arme og hænder for alvor udsættes for de stærke UV stråler. 

 


Husk solcremen – både til dig selv, men også dine børn. Hos Helsam finder du et stort udvalg af effektive solcremer med SPF10-50, så du nemt kan beskytte huden mod UVA og UVB strålerne. Du kan også lave din egen solcreme. Et eneste du skal bruge, er tiosol og økologisk mandel- eller kokosolie. Du finder opskriften på din egen solcreme her.

Uanset om du køber en solcreme fra et af de mange fantastiske mærker, eller ingredienserne til din egen hjemmelavede solcreme, kan du få din ordre leveret til din dør, eller vælge fragtfri levering til din nærmeste Helsam-butik

Sortér efter