Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Lavt blodtryk

Hvad er et lavt blodtryk og hvorfor oplever nogen at få et lavt blodtryk i stående stilling? Læs mere om symptomer på et lavt blodtryk her.

Lavt blodtryk 

 

Blodtrykket er det tryk, som blodet laver på blodkarrene, når blodet pumpes rundt i kroppen. Faktisk består blodtrykket af to tryk – et slagtryk og et hviletryk. Slagtrykket er når hjertet slår og pumper blodet rundt, mens hviletrykket er når hjertet kortvarigt slapper af mellem hvert hjerteslag. Slagtryk kaldes også for systolisk blodtryk og hviletryk for diastolisk blodtryk. Det betyder også, at når dit blodtryk måles, vises to tal. Det er netop disse to tal der afgør, om dit blodtryk er lavt, normalt eller forhøjet.

I vores artikel, ”Hvad er blodtryk?”, får du endnu mere viden om blodtryk generelt, hvorimod denne artikel primært omhandler et lavt blodtryk og årsagerne dertil. 

 

Hvad er et lavt blodtryk?


Et lavt blodtryk behøver ikke være forbundet med et problem, men oplever du vedvarende symptomer kan du kontakte din læge med henblik på at få foretaget en blodtryksmåling, eller måle dit blodtryk selv med et blodtryksapparat.  Et andet udtryk for lavt blodtryk er hypotension, hvilket er et ord du kan møde på mange forskellige sider, i artikler og lignende omhandlende lavt blodtryk.

Lavt blodtryk er når det systoliske blodtryk konstant befinder sig under 100 mmHg. Det diastoliske blodtryk vil desuden samtidigt ligge under 60 mmHg. Målingen skal finde sted efter 5-10 minutters hvile og før indtagelse af f.eks. sukker og koffein. 

I nedenstående tabel kan du se hvilke værdier et lavt, et normalt og et højt blodtryk har. Et normalt blodtryk ligger inden for værdierne; systolisk tryk 100-119 og diastolisk tryk 60-79. Derfor er blodtryk nødvendigvis ikke lavt, blot fordi det ved enkelte målinger befinder sig lige under 100/60. For nogle vil det være helt normalt – blodtrykket kan nemlig variere meget fra person til person. 

Oversigt over blodtryk



Lavt blodtryk i stående stilling

Et lavt blodtryk kan som nævnt være kronisk, men også periodevis – her er der ofte tale om lavt blodtryk i stående stilling. Lavt blodtryk i stående stilling har den medicinske betegnelse, ortostatisk hypotension. Her i artiklen gør vi dog brug af den mere almindeligt anvendte betegnelse, nemlig lavt blodtryk i stående stilling.

Du vil ofte ikke være i tvivl om du har oplevet et lavt blodtryk i stående stilling, da symptomerne kan være meget tydelige. Når du rejser dig efter at have siddet eller ligget ned, vil du opleve svimmelhed og synsforstyrrelser hos mange. 

Oftest ses denne form for lavt blodtryk hos ældre personer, eller svage/syge personer. Den mest almindelige årsag til et lavt blodtryk i stående stilling er væskemangel, blodmangel eller bivirkninger af medicin. I meget sjældne tilfælde kan det udover at medføre svimmelhed og synsforstyrrelser, også medføre besvimelse. 

Ved måling af blodtrykket ses et fald på mere end 20 mmHg af det systoliske blodtryk, når personen skifter fra liggende/siddende stilling til stående stilling. 

Oplever du vedvarende gener eller besvimer, bør du kontakte din læge med henblik på videre undersøgelse.


Lavt blodtryk symptomer

I forbindelse med et lavt blodtryk er de mest almindelige symptomer:

  • Svimmelhed
  • Synsforstyrrelser/sløret syn
  • Træthed
  • Bleg hud
  • Forvirring
  • Besvimelse

 

Hvad skyldes et lavt blodtryk?

Der kan være mange årsager til et lavt blodtryk. Derfor kan der heller ikke gives ét svar på, hvorfor dit blodtryk er lavt. Nogle af de mest almindelige årsager til et lavt blodtryk er:

  • Underliggende sygdom
  • Graviditet
  • Nogle typer medicin, bl.a. blodtryksmedicin og antidepressiva, men også noget håndkøbsmedicin
  • Hormonel ubalance

Uanset hvilken medicin du tager, kan du altid i indlægssedlen læse, om et lavt blodtryk er en bivirkning eller ej.

 

Lavt blodtryk – sådan stilles diagnosen

Det er forholdsvis nemt at undersøge, om du har lavt blodtryk og derefter stille en diagnose. Du kan vælge at få foretaget en blodtryksmåling hos din læge, eller gøre det selv, med din egen blodtryksmåler. Din læge vil som regel spørge ind til, hvorfor du gerne vil have foretaget en måling, om du har oplevet symptomer og om du selv har foretaget målinger.

Inden lægen måler dit blodtryk, skal du sidde eller ligge stille i nogle minutter. På baggrund af målingens resultat, kan læge stille en diagnose eller inddrage yderligere undersøgelser.



Easy Rapid blodtryksapparat
Køb en blodtryksmåler i dag – perfekt til hjemme brug.



Hvad gør man ved et lavt blodtryk?

Alt efter årsagen til dit lave blodtryk, kan du selv gøre en del, for at behandle det. Dette er også noget din læge i de fleste tilfælde vil komme ind på. En vigtig del i behandlingen af lavt blodtryk, er kost og motion. 


Kost 

  • Drikke rigelige med væske
  • Spise sundt og varieret – evt. mere salt
  • Indtage mindre mængder alkohol


Motion

  • Få gerne 30 minutters motion hver dag
  • Undgå tunge løft – gælder især i forbindelse med styrketræning, men også arbejde og fritid
  • Mindsk stillestående stilling i længere tid – bevæg dig så meget som muligt. Vip evt. på fødderne

Sortér efter